Ironie je mrtvá: Izraelské ministerstvo zahraničí odsuzuje ruskou anexi

29. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Izraelské ministerstvo zahraničí v úterý odmítlo případnou anexi čtyř ukrajinských okresů Ruskem a prohlásilo, že Izrael "uznává územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny a neuzná výsledky referend v jejích východních okresech".

Není překvapivé, že ve všech čtyřech referendech se pro připojení k Rusku vyslovilo více než 90 procent hlasujících. Hlasování bylo zkorumpované, jako většina referend prováděných autoritářskými státy. Vzhledem k tomu, že na hlasovacím lístku není nabídnuta žádná alternativa, není možné, aby ti, kdo referendum vyvolali, prohráli, píše Juan Cole.

Podle mezinárodního práva, včetně Charty OSN, je nezákonné, aby jedna země odtrhla území od druhé agresivní válkou. Diplomaté, kteří toto pravidlo v roce 1945 vyjednali, se snažili dosánout toho, aby nemohly vypuknout další globální konflikty, jako byla druhá světová válka. Vladimir Putin na Ukrajině tuto mezinárodní normu v poválečné Evropě zpochybnil nejvážněji.

Izrael se vytrvale odmítá připojit k bojkotu ruské ekonomiky, který vedou Spojené státy, a udržuje korektní vztahy jak s Moskvou, tak s Kyjevem - ačkoli ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj v soukromých telefonátech Izraelcům vyčetl, že odmítají dodávat Ukrajině protiletadlové baterie. Aby tedy Tel Aviv kompenzoval pomoc, kterou poskytuje Putinovu válečnému úsilí tím, že s Ruskem spolupracuje ekonomicky, izraelská vláda občas kritizuje ruskou invazi na Ukrajinu. Ale to je vše, jde jen o několik mírných výtek na mezinárodních fórech. Odmítnutí ruské anexe čtyř okresů je dalším z pokusů o uklidnění Washingtonu.

Říkám, že ironie je mrtvá, protože Izrael patří k nejhorším aktérům, kteří se vzpírají normám mezinárodního práva, pokud jde o krádež cizího území.

V roce 1980 Izrael připojil ke svému jeruzalémskému obvodu části palestinského Západního břehu Jordánu, včetně palestinského Východního Jeruzaléma. Dokonce i USA byly tak rozzlobeny, že odmítly uplatnit právo veta, když se touto otázkou zabývala Rada bezpečnosti OSN.

Izraelci o rok později formálně anektovali syrské Golanské výšiny. Izraelský tisk vypráví plačtivou historku o tom, jak byli v 60. letech Izraelci z Golan ostřelováni, ale z rozhovorů s bývalými izraelskými vojáky a politiky jasně vyplývá, že Golany chtěli od samého počátku a že v polovině 60. let zahájili se Sýrií vzájemné ostřelování. Tak si vytvořili záminku k jejich obsazení, což se jim podařilo ve válce v roce 1967.

Izrael také anektoval syrské farmy Šebá, jejichž půdyů většinou vlastnili libanonští šíité. Tato anexe vyvolala v roce 2006 katastrofální válku, kterou Izrael zahájil proti malému Libanonu, když se šíitská strana Hizballáh zapojila do vojenských akcí s cílem získat farmy Šebá zpět.

Bývalý premiér Binyamin Netanjahu v roce 2017 prosadil anexi "oblasti C", rozsáhlého palestinského území na Západním břehu Jordánu.

Je tedy docela paradoxní, když izraelské ministerstvo zahraničí nyní tvrdí, že Rusko by nemělo anektovat území svých sousedů. To je asi ta nejméně věrohodná výtka vůči ruskému jednání, jakou si lze na světové scéně představit.

 

Celý článek v angličtině ZDE

2
Vytisknout
4261

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022