Studie: Opakované infekce COVIDem mohou způsobit selhání orgánů

25. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
Každá další infekce COVIDem může zvýšit riziko rozvoje řady zdravotních problémů, jako je cukrovka, onemocnění ledvin, selhání orgánů a problémy s duševním zdravím, podle výzkumu zveřejněného v Nature Medicine. Ten tak vyvrací mýtus, že opakované nakažení virem mívá mírný průběh.

Studie založená na zdravotních záznamech téměř 5,8 milionu lidí léčených v rámci systému Veterans Affairs Health zjistila, že lidé s vícenásobnými infekcemi COVIDem měli vyšší riziko četných zdravotních problémů – včetně problémů ovlivňujících plíce, srdce, mozek a gastrointestinální systém – až šest měsíců po poslední infekci.

Vědci zjistili, že lidé s více infekcemi měli dvakrát vyšší pravděpodobnost úmrtí a třikrát vyšší pravděpodobnost hospitalizace ve srovnání s lidmi s pouze jednou infekcí.

Podle vědců měli také třikrát vyšší pravděpodobnost, že budou trpět srdečními chorobami, tři a půl krát vyšší pravděpodobnost rozvoje plicních problémů a více než jeden a půl krát vyšší pravděpodobnost onemocnění mozku než lidé s pouze jednou infekcí.

Studie zjistila, že neočkovaní i dříve nemocní lidé byli vystaveni většímu riziku reinfekcí, a výzkum zahrnoval více variant COVIDu včetně delty, omikronu a nyní dominující BA.5.

Zdá se, že riziko rozvoje dalších nepříznivých zdravotních stavů se zvyšuje s každou infekcí, což znamená, že je nejlepší se opakované nákaze vyhnout.

Nošení respirátoru, pobyt doma, když jste nemocní, a získání všech vhodných posilovacích injekcí může pomoci snížit riziko reinfekce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5450

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022