Čínská policie se snaží odradit veřejnost od demonstrací a vystopovat protestující

29. 11. 2022

čas čtení 6 minut
 

Policie  požaduje informace od protestujících v Pekingu a silou brání novým demonstracím.

 
V Číně s policie začala jednat proti demonstracím odsuzující přísné covidové lockdowny. Podle videí ze sociálních médií byla nejméně jedna osoba zatčena po projevu občanské neposlušnosti, který nemá obdoby od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga k moci před deseti lety.

Objevily se také zprávy, že někteří demonstranti byli po účasti na demonastracích ve městech po celé zemi vyslýcháni úřady po telefonu.

Na videích na sociálních sítích jsou stovky policistů, kteří v pondělí večer obsadili velká  náměstí a bránili lidem ve shromažďování.



 
 
Na jednom videu bylo vidět, jak policie obklopená malým davem lidí s mobilniími telefony provádí zatýkání, zatímco ostatní se snaží zadrženou osobu odtáhnout. 

V Šanghaji a Pekingu bylo v úterý ráno stále vidět policii hlídkující v oblastech měst, kde některé skupiny na sociální síti Telegram navrhovaly, aby se lidé opět shromáždili. 

Objevily se zprávy o tom, že policie žádala lidi o jejich telefony, aby zkontrolovala, zda mají virtuální soukromé sítě (VPN) a aplikaci Telegram, kterou používali  protestující io víkendu. VPN je pro většinu lidí v Číně nelegální,   aplikace Telegram je na čínském internetu blokována.

Lidé na Telegramu také sdíleli návody, jak uchránit data v telefonu před náhodnými policejními kontrolami, včetně aplikací nebo nastavení pro rychlé vymazání dat. "Co dělat, když vám telefon ukradne nebo zabaví policie - tento malý návod může zabránit nepříjemným situacím v budoucnu," stálo v jedné zprávě.

V Šanghaji, nedaleko místa víkendových protestů, sdělil personál barů agentuře AFP, že jim bylo nařízeno zavřít ve 22:00 místního času z důvodu "kontroly nemocí". Před každým východem z metra stály   hloučky policistů.

Během dne viděli novináři AFP, jak policisté zadrželi čtyři osoby, později jednu propustili.

"Atmosféra je dnes večer nervózní. Kolem je tolik policistů," řekl   muž ve věku kolem 30 let.

V Pekingu se v neděli večer stovky převážně mladých lidí odvážně shromáždily u nábřeží řeky v hlavním městě, kde se vigilie za oběti smrtelného požáru bytu v severozápadním čínském regionu Sin-ťiang změnila ve výzvu k ukončení nulové koalice.

Jedna z protestujících žen agentuře AFP řekla, že v pondělí večer jí a jejím pěti přátelům, kteří se protestu zúčastnili, telefonovala pekingská policie a požadovala informace o tom, kde byli.

V jednom případě navštívil policista dům její kamarádky poté, co odmítla zvednout telefon.

"Řekl mé jméno a zeptal se mě, zda jsem včera večer šla k řece Liangma... Ptal se velmi konkrétně, kolik lidí tam bylo, v kolik hodin jsem tam šla, jak jsem se o tom dozvěděla," řekla dívka AFP s tím, že si přeje zůstat v anonymitě.

"Policie zdůraznila, že včerejší protest byl nezákonným shromážděním, a pokud máme nějaké požadavky, pak je můžeme předložit běžnou cestou."
 

Dodala, že policista byl během krátkého hovoru většinou "vyrovnaný" a vyzval ji, aby se příštích akcí neúčastnila.

"Předem jsem se na to připravila, ale samozřejmě jsem byla stále rozrušená," řekla a dodala, že se bude "snažit co nejlépe pokračovat" v účasti na podobných protestech i v budoucnu a příště se "lépe připraví". "Nikdy jsem si nemyslela, že by k takové aktivitě občanské společnosti mohlo v Číně někdy dojít," dodala.

Není jasné, jak policie zjistila totožnost některých protestujících, a u naprosté většiny účastníků nedělního shromáždění policie nekontrolovala doklady totožnosti. Čínská policie má ovšem software na identifikaci obličejů.

Vláda a státní média o protestech mlčí.. Úterní noviny přinesly několik příspěvků o nulovém covidu, včetně úvodníku v Xinhua, který připouští, že pandemie "má určitý dopad na  výrobu, na společnost a na život".

"Tváří v tvář složitým změnám pandemie musí být všechny lokality a resorty trpělivější a ulevit emocím lidí," stálo v něm.

V pondělí se menší demonstrace přenesly i mimo pevninskou Čínu. Desítky protestujících se shromáždily v centrální obchodní čtvrti Hongkongu, která byla v roce 2019 dějištěm někdy násilných protivládních demonstrací. Číńané v zahraničí a studenti uspořádali malé vigilie a protesty ve městech po celém světě včetně Londýna, Paříže, Tokia a Sydney.

Americký prezident Joe Biden pozorně sleduje nepokoje protestujících v Číně, uvedl v pondělí Bílý dům. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že prezident podporuje jejich práva.

"Lidé by měli mít právo se shromažďovat a pokojně protestovat proti politice nebo zákonům či diktátu, s nimiž nesouhlasí," řekl Kirby.

Britský premiér Rishi Sunak varoval, že Čína představuje "systémovou výzvu" pro britské hodnoty a zájmy,   jeho vláda odsoudila  zbití reportéra BBC.

Od pátku se v Číně v několika městech rozšířila vlna protestů, kterou vyvolal požár budovy v Urumči v Sin-ťiangu, při němž zahynulo 10 lidí. Velká část regionu byla více než tři měsíce pod lockdownem  a lidé z úmrtí obviňovali lockdown.

Protesty ukázaly rostoucí frustraci a skepsi z odhodlání vládnoucí komunistické strany dosáhnout nulového covidu. 

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4082

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2022