Konec Putinových ambicí v postsovětském prostoru: Plynová aliance odpískána

16. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Když se Putin setkal s kazašským prezidentem Kasymem-Jomartem Tokajevem, vůdce Kremlu navrhl, aby Rusko, Kazachstán a Uzbekistán vytvořily plynovou alianci, ve které by Rusko oběma zemím poskytovalo zemní plyn a ony jej pak mohli využívat nebo vyvážet dále.

Kazašské úřady na plán zareagovaly chladně, ale Taškent jej důrazně odmítl, přičemž ministr energetiky Žurabek Mirzamachmudov řekl, že "z návrhu Kremlu bychom nic nezískali. Naopak, přišli bychom o všechno."

"Pokud budeme dovážet plyn z jiné země," pokračoval ministr, "budeme spolupracovat pouze na základě obchodní smlouvy. Nikdy neuděláme politické ústupky výměnou za plyn." Řekl, že Taškent nevidí důvod, proč tak učinit, zejména proto, že nehraničí s Ruskou federací.

Ostatní uzbečtí komentátoři tento postoj zopakovali. Abdulláh Abdukadyrov, taškentský ekonom, opakuje Mirzamachmudova. Řekl, že "Rusko chce posílit své pozice s ohledem na naše strategické zdroje", ale "z návrhu Kremlu nic nezískáme".

Od Putinovy invaze na Ukrajinu v únoru 2022 vztahy mezi Moskvou a Taškentem výrazně ochladly. Nedávno například prezident Šavkat Mirzijojev odmítl přijmout hostujícího ruského premiéra Michaila Mišustina, což by byla akce, která by kdykoli dříve byla nemyslitelným pohrdáním majestátem.

Pokud jde o dohodu o plynu, kazašská vláda pouze uvedla, že tuto záležitost "studuje". Ale většina Kazachů je proti tomuto opatření, a nyní, když Uzbekistán odmítl, Putinova nejnovější diplomatická iniciativa pravděpodobně padne. Jde o další známku klesajícího vlivu Moskvy ve Střední Asii kvůli válce na Ukrajině.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4709

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022