Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zahájilo hromadný raketový útok na Ukrajinu, způsobil výpadky elektřiny

16. 12. 2022

čas čtení 9 minut


Cílem rozsáhlého útoku je zřejmě zničit ukrajinskou energetickou síť

Rusko zahájilo druhý masový letecký útok v posledních dnech na Ukrajinu, při kterém byla vypálena vlna raket na několik regionů po celé zemi.

Cílem masového útoku je podle úřadů zřejmě zničit ukrajinskou energetickou síť v naději, že poškození Ukrajiny v týlu umožní Rusku dosáhnout úspěchů na bojišti.

V hlavním městě Kyjevě byly podle kyjevského starosty Vitalije Klička výbuchy slyšet v jihozápadním okrese Holosijivkyj a ve východních okresech Dněprovskij a Desňanskij. Zatím není jasné, zda rakety zasáhly své cíle, nebo šlo o zvuky ukrajinské protivzdušné obrany.

Zatím byly hlášeny zásahy v jižním městě Kryvih Rih, kde byla zasažena obytná budova, nikoliv energetický objekt. Zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské administrativy Kyrylo Tymošenko uvedl, že pod troskami mohou být oběti a na místě jsou záchranné služby.

Jinde, ve východní a centrální oblasti Ukrajiny, v Charkově a Poltavě, úřady hlásily výpadky elektřiny. Charkovský gubernátor Oleh Syniehubov potvrdil, že byla zasažena energetická infrastruktura, a ukrajinské veřejnoprávní vysílání Suspilne uvedlo, že v regionu došlo k výpadkům proudu. Sousední Polatavská oblast je podle starosty města Poltava Oleksandra Fedorjuka bez elektřiny.

Zvuk protivzdušné obrany byl slyšet také v regionech Dněpr, Ternipol, Mykolajiv, Záporoží, Doněck, Kivrohrad, Žytomyr, Chmelnyckyj a Vinnycja.

Ve středu Rusko podle ukrajinských vzdušných sil vypustilo 13 dronů dodaných Íránem na město Kyjev a Kyjevskou oblast. Ukrajinské síly protivzdušné obrany uvedly, že všech 13 dronů sestřelily. Nebyly hlášeny žádné oběti, ačkoli trosky sestřelených dronů poškodily několik budov.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve čtvrtek pro deník Guardian uvedl, že Ukrajina ve vzdušné válce vítězí díky tomu, že její síly protivzdušné obrany v uplynulých devíti měsících zdokonalovaly své dovednosti a vybavení. Uvedl, že efektivita ukrajinských sil protivzdušné obrany se od začátku války zvýšila z 50 % na 80 %.

 


- Dva lidé zemřeli a dalších pět bylo zraněno včetně dvou dětí poté, co raketa zasáhla obytný dům v Krivém Rogu,
uvedl na svém Telegramu šéf Dněperské oblasti Valentyn Rezničenko.

Zranění jsou ošetřováni v nemocnici. Dodal, že při útoku byl zničen vchod do budovy.

- Podle ukrajinských úřadů byla v Kyjevě v důsledku hromadného raketového útoku v pátek brzy ráno poškozena energetická infrastruktura.

Úřady neupřesnily, co bylo zasaženo ani rozsah škod.

Ukrajinská energetická společnost DTEK uvedla, že kvůli raketovému útoku budou v Kyjevě zavedeny mimořádné odstávky elektřiny.

Dodávky vody byly přerušeny ve všech čtvrtích města Kyjeva, protože byla poškozena energetická infrastruktura, uvedl na Telegramu kyjevský starosta Vitalij Kličko.

- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve čtvrtek   uvedl, že Ukrajina ve vzdušné válce vítězí díky tomu, že její síly protivzdušné obrany v uplynulých devíti měsících zdokonalovaly své dovednosti a vybavení. Uvedl, že efektivita ukrajinských sil protivzdušné obrany se od začátku války zvýšila z 50 % na 80 %.

- Státy Evropské unie by měly po dodávkách Ukrajině společně nakupovat zbraně, aby doplnily zásoby, uvedla obranná agentura bloku a varovala, že Spojené státy nemusí být vždy schopny ochránit Evropu před hrozbami.

- "Ruská agresivní válka proti Ukrajině ukazuje nedostatky našich schopností," řekl Jiří Šedivý, výkonný ředitel Evropské obranné agentury, orgánu EU, který pomáhá vládám bloku rozvíjet jejich vojenské schopnosti.

Agentura podle něj jednala s evropskými zbrojními firmami o zvýšení výroby a také se zeměmi o sdružování se za účelem nákupu vybavení a munice, uvedla agentura Reuters.

"Důležité je, abychom byli schopni, Evropská unie, stát se důvěryhodným poskytovatelem bezpečnosti při ochraně občanů," řekl agentuře Reuters a vyzval země, aby vyslyšely výzvy USA k investicím do obrany.

"Spojené státy se budou nevyhnutelně angažovat v Asii a Tichomoří a nebudou schopny poskytnout některé základní prostředky, jako je strategická letecká doprava, průzkumná letadla, přesně naváděné střely a protivzdušná obrana."

Poukázal také na hrozbu terorismu a zhroucených států na Blízkém východě nebo v severní Africe.

- Starosta města Poltava Oleksandr Mamai uvedl, že Poltavská oblast je bez elektřiny. Rusko zasáhlo energetickou infrastrukturu v oblasti.

- Ve městě Kryvyj Rih byla zasažena obytná budova a pod sutinami mohou být oběti, uvedla na Telegramu Kyryla Tymošenková, zástupkyně šéfa ukrajinské prezidentské administrativy.

- Podle starosty města Buča Anatolije Fedoruka byla jedna raketa sestřelena u města Buča v Kyjevské oblasti.

- Kyjevský starosta Vitalij Kličko hlásí výbuchy v severovýchodní čtvrti Desna v Kyjevě, kde se nachází velká elektrárna.

Není jasné, zda byla elektrárna zasažena.


- Až 60 ruských raket bylo spatřeno, jak míří do ukrajinského vzdušného prostoru, uvedl Vitalij Kim, který je gubernátorem Mykolajivské oblasti na jihu Ukrajiny.

"Část z nich je již nad severní Ukrajinou," napsal na Telegramu.


Podle Antona Geraščenka, poradce ukrajinského ministra vnitra, bylo v pátek ráno na Ukrajinu údajně odpáleno množství ruských raket. V regionech po celé zemi byl vyhlášen letecký poplach:


- Vladimir Putin se v novém roce připravuje na novou velkou ofenzivu, uvedl ukrajinský ministr obrany. Oleksij Reznikov v rozhovoru pro deník Guardian uvedl, že se objevují důkazy o tom, že Kreml připravuje nové rozsáhlé tažení, a to navzdory řadě ponižujících neúspěchů na bojišti, které Rusko v posledních měsících utrpělo.

A americký Senát ve čtvrtek schválil zákon, který schvaluje rekordní roční výdaje na obranu ve výši 858 miliard dolarů, včetně dodatečné bezpečnostní pomoci Ukrajině ve výši 800 milionů dolarů.


- Šéf ukrajinských ozbrojených sil se domnívá, že Rusko se znovu pokusí dobýt hlavní město Kyjev poté, co byl jeho předchozí útok na začátku letošního roku odraže
n. V rozhovoru pro časopis Economist generál Valerij Zálužný uvedl, že se snaží připravit na další pokus ruských sil o dobytí města, který by se mohl uskutečnit v únoru nebo březnu.

- Ruské ostřelování ve čtvrtek v Chersonu zabilo dva lidi, včetně pracovníka Červeného kříže, a podle ukrajinských představitelů zcela přerušilo dodávky elektřiny v tomto městě, kde se teploty blíží k bodu mrazu. Představitelé Moskvy v Ruskem okupovaném Doněcku mezitím uvedli, že byli vystaveni nejtěžšímu ostřelování ze strany ukrajinských sil za poslední roky, při kterém zemřel jeden člověk.

- Rusko v příštím roce zdvojnásobí počet zkušebních startů svých mezikontinentálních balistických raket na osm ze čtyř v roce 2022, uvedl v pátek velitel strategických raketových sil. Sergej Karakajev vojenským novinám Krasnaja zvezda řekl, že osm zkušebních letů bude naplánováno ze dvou odpalovacích stanovišť - jednoho u Murmanska na severu, druhého u Volgogradu na jihu.

- Ruská letecká základna v Kursku byla zasažena v noci na středu, uvedl vysoký ukrajinský představitel. Anton Geraščenko, vysoký prezidentský poradce Volodymyra Zelenského, zveřejnil na Telegramu sérii aktualizací, podle nichž vojenské zařízení zasáhl "neznámý dron".

- Americká armáda oznámila, že rozšíří výcvik ukrajinského vojenského personálu v Německu. Od ledna by mělo být cvičeno 500 vojáků měsíčně, což by navázalo na více než 15 000 Ukrajinců vycvičených USA a jejich spojenci od dubna.

- Výpadky elektřiny v důsledku ruských raketových a dronových útoků na energetickou infrastrukturu ochromují ukrajinské hospodářství, včetně klíčových odvětví, jako je těžba a výroba.
Zpráva deníku Washington Post uvádí, že Ukrajina potřebuje k již plánovaným 55 miliardám dolarů na příští rok další 2 miliardy dolarů měsíčně na pokrytí základních výdajů.

- Zdá se, že finanční balík EU pro Ukrajinu v hodnotě 18 miliard eur bude pravděpodobně realizován poté, co Polsko upustilo od svého odporu. Varšavští diplomaté vznesli námitky proti minimální výši korporátní daně. Polsko a Litva rovněž prosazovaly přísnější omezení vůči svému sousedovi Rusku.

-  Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že příštích šest měsíců konfliktu s Ruskem bude "rozhodujících".
Ve čtvrtečním online projevu k Evropské radě ukrajinský prezident uvedl: "Příštích šest měsíců bude v mnoha ohledech rozhodujících v konfrontaci, kterou Rusko zahájilo svou agresí."

- Vladimir Putin uvedl, že Rusko se bude snažit překonat finanční dopad západních sankcí prodejem plynu svým východním sousedům. V televizním projevu uvedl, že Rusko bude rozvíjet své hospodářské vazby se zeměmi v Asii, Africe a Latinské Americe.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4555

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022