Způsobuje špatná strava úpadek poznávacích schopností?

16. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Studie naznačují, že vysoce zpracované potraviny způsobují kognitivní úpadek - ale jak silné jsou důkazy?, ptá se Fred Schwaller.

Nová studie naznačuje, že více než 400–500 kalorií denně ve vysoce zpracovaných potravinách, jako jsou hamburgery, chipsy a balené sušenky, stačí ke zvýšení rizika kognitivního úpadku.

To je zhruba ekvivalent dvou koblih nebo poloviny mražené pizzy, podle toho, jakou značku si vyberete.

Studie, které se zúčastnilo 10 775 mužů a žen v Brazílii, zjistila, že lidé, kteří jedli více vysoce zpracovaných potravin, měli o 28% rychlejší tempo globálního úpadku kognitivních funkcí ve srovnání s lidmi, kteří jedli nejmenší množství vysoce zpracovaných potravin za 8 let.

Vzhledem k tomu, že lidé v zemích jako USA a Velká Británie přijímají více než 50 % svého dietního příjmu z vysoce zpracovaných potravin, studie publikovaná v JAMA Neurology naznačuje zdravotní důsledky.

Dieta je pouze jedním z faktorů kognitivního zdraví

Odborníci však rychle poukázali na to, že důkazy nejsou tak jasné.

"Tato studie dokazuje pouze souvislost mezi příjmem vysoce zpracovaných potravin a kognitivním poklesem," řekl Duane Mellor, dietolog z Aston University ve Spojeném království, který se studie nezúčastnil.

"Problém je v tom, že jde o data z pozorování, takže existují pouze důkazy o asociaci a ne o příčinné souvislosti."

Mellor řekl, že vědci již vědí hodně o vědě, která stojí za negativním dopadem ultrazpracovaných potravin, jako jsou koblihy, na lidské zdraví. Je však podle něj těžké říci, zda jsou tyto potraviny horší než diety s vysokým obsahem přidaného tuku, soli a cukru.

Odborníci také tvrdí, že studie nezohledňuje další faktory přispívající k poklesu kognitivního zdraví.

"Může to být spíše případ, kdy [lidé s dietou s vysokým obsahem vysoce zpracovaných potravin] jedli méně [zdravých] potravin, jako je zelenina, ovoce, ořechy, semena a luštěniny,“ řekl Mellor.

Kognitivní zdraví je komplexní problém a jeho pokles může být způsoben mnoha jinými faktory, než je strava, jako je cvičení, kouření, alkohol, kardiovaskulární a metabolická onemocnění. Studie tyto faktory do své analýzy nezahrnula.

"To prakticky znemožňuje vyvozovat jakékoli závěry [z dat]," řekl Gunter Kuhnle, profesor výživy a potravinářství na University of Reading ve Velké Británii.

Nezdravé potraviny způsobují velké globální zdravotní problémy

Pomineme-li dohady o jednotlivých studiích, odborníci na lékařství a výživu jako Mellor se shodují, že strava a výživa jsou dnes dva z největších rizikových faktorů pro zdraví lidí na celém světě. Důkazy jasně ukazují, že obezita je nyní větším problémem než světový hlad.

Potraviny s vysokým obsahem tuku, cukru a soli – ultrazpracované nebo nezpracované – jsou spojeny se vším, od obezity, kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a zvýšené úmrtnosti ze všech příčin (úmrtí v dané populaci).

Nedávná zpráva Globálního panelu pro zemědělství a výživu potravinových systémů, nezávislé skupiny odborníků na výživu a zdraví, naznačuje, že rozvojové země, kde prodej zpracovaných potravin roste nejrychlejším tempem, budou v nadcházejících letech zvláště ohroženy.

Podle zprávy nemají více než 3 miliardy lidí přístup ke zdravé stravě, což vede ke špatné výživě.

Co můžete udělat pro to, abyste jedli zdravěji?

Nikdy není pozdě začít jíst zdravá jídla. Studie ukazují, že zdravé stravovací návyky, jako je tomu v oblasti Středomoří, pomáhají snižovat kognitivní pokles a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Dieta ve středomořském stylu klade důraz na příjem čerstvých potravin a snižuje příjem potravin s vysokým obsahem zpracovaných tuků, cukrů a soli.

"Snažte se užívat si (ideálně s ostatními) jednoduchou a pestrou stravu založenou na zelenině, ořeších, luštěninách, semenech a ovoci s celozrnnými výrobky a - pokud je budete jíst v mírném množství - mléčných výrobcích a nezpracovaném mase," řekl Mellor.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5761

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022