Studie zjistila překvapivá rizika infekce COVIDem-19

16. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Článek týmu Jaroslava Flegra publikovaný v Biology Methods & Protocols zkoumá rizikové faktory a ochranu před nakažením COVIDem-19 a také před těžkým onemocněním COVIDem.

Vědci identifikovali několik vlastností – včetně mužského pohlaví, nižšího věku, krevní skupiny B a větší velikosti domácnosti – které zvyšovaly riziko infekce a mnoho dalších vlastností – včetně nošení roušek a užívání vitaminu D – které jej snižovaly. Identifikovali také věci, které zvýšily nebo snížily riziko závažného průběhu COVIDu-19. Některá z těchto zjištění jsou neočekávaná.

SARS-CoV-2 celosvětově infikovalo více než 600 milionů lidí, což má za následek 6,57 milionu potvrzených úmrtí. Informace o faktorech ovlivňujících pravděpodobnost nákazy nebo těžkého průběhu onemocnění však zůstávají nedostatečné a často spekulativní. Předem registrované longitudinální studie o rizikových faktorech infekce jsou překvapivě vzácné. Mnoho faktorů, jako je kontakt se zvířaty, bylo navrženo pouze na teoretickém základě nebo diskutováno v nevědeckých zdrojích.

Při náboru účastníků pomocí stránek jako Facebook a Twitter provedli výzkumníci studii na 30 000 uživatelích internetu v České republice, kteří sdíleli informace o své expozici 105 rizikovým faktorům COVIDu-19. Účastníci studie uvedli, která potenciální rizika a ochranné faktory se na ně vztahují. Ty zahrnovaly zdravotní a demografické charakteristiky a také informace o jejich chování, včetně chovu zvířat, užívání vitamínů a doplňků stravy, aktivního sportu, plavání ve studené vodě, častého zpěvu, užívání marihuany, kouření tabáku, osamělého života, procházek v přírodě a dobrovolnictví.

Studie zjistila, že podle očekávání měly některé sociodemografické faktory mírný vliv na rizika COVIDu-19. Nižší riziko nákazy měli lidé, kteří žili ve větších městech a lidé s vyšším vzděláním, zejména ženy. Větší velikost domácností a počet dětí do 20 let (u mužů) byly spojeny s vyšším rizikem infekce. Lidé žijící sami měli mnohem nižší riziko infekce než ti, kteří sdíleli domácnost. Singles také hlásili méně závažný průběh COVIDu-19. Úroveň vzdělání a (u žen) také velikost domácnosti měly nejsilnější ochranné účinky proti těžkému nebo dlouhému průběhu COVIDu-19.

Zdá se, že mnoho předvídatelných způsobů chování chrání lidi před infekcí, zatímco tři faktory – aktivní zapojení do sportu, častý zpěv a plavání ve studené vodě – zvýšily riziko infekce. Nejpodstatnějším ochranným faktorem proti infekci COVIDem-19 bylo přísné dodržování nošení roušek. Druhým nejpodstatnějším ochranným faktorem byla konzumace vitamínů a doplňků stravy. Tato studie zejména zjistila, že užívání vitaminu D poskytuje významnou ochranu proti onemocnění COVIDem-19.

Dodržování sociálního odstupu a časté mytí rukou mělo jen slabý ochranný účinek. Tato studie také ukázala, že přítomnost krevní skupiny B zvyšuje riziko infekce COVIDem-19. Mít kočky nebo psy jako domácí mazlíčky neovlivnilo riziko infekce a mělo většinou nevýznamný pozitivní vliv na riziko, že u někoho dojde k těžkému průběhu onemocnění.

Studie také zjistila, že kouření tabáku a užívání marihuany (u žen) poskytují relativně silný ochranný účinek proti infekci. Vědci zjistili, že užívání marihuany a kouření tabáku mohou mít také určité ochranné účinky proti závažnému průběhu COVIDu-19. Ochranné účinky kouření tabáku proti infekci byly popsány v předchozích studiích.

Většina studií však ukazuje nepříznivé účinky kouření na riziko závažného průběhu COVIDu-19.

Nejneočekávanějším výsledkem studie byla pozitivní korelace mezi vyšší závažností průběhu COVID-19 a dodržováním nošení roušek a respirátorů a v menší míře dodržováním sociálního odstupu.

Výzkumníci se domnívají, že je to proto, že lidé predisponovaní k těžkému průběhu COVIDu-19 (ti, kteří mají nadváhu, trpí chronickou obstrukční plicní nemocí nebo mají cukrovku) se usilovně snažili vyhnout infekci a přísněji dodržovali doporučení veřejného zdraví týkající se roušek a sociálního distancování. Ale když se nakazili, měli často závažnější průběh nemoci kvůli skrytým zdravotním problémům.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
6303

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022