Venezuela rozdává zdarma hračky prezidenta Madura jako superhrdiny

27. 12. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
Jedna věc se u autokratů a diktátorů nikdy nemění: snaží se stát pro obyvatelstvo idoly. A není lepšího okamžiku, kdy s tím začít, než je dětství. Zatímco v minulosti si sovětští a východoevropští vůdci, asijští a afričtí diktátoři i latinskoameričtí caudillos malovali své tváře na zdi a na billboardy, venezuelský prezident Nicolás Maduro se rozhodl, že se dětem představí jako superhrdina. Společně se svou manželkou Cilií.

 

Zkrachovalá venezuelská narkovláda rozdala 12 milionů hraček, jejichž hlavními hvězdami jsou Superbigote (Supervous) a Supercilita. Každé dítě mladší 13 let dostalo k Vánocům duo panenek. 

Venezuelu poznamenává hyperinflace, stupňující se hlad, nemoci, kriminalita a velká úmrtnost. Situace je zdaleka nejhorší hospodářskou krizí v dějinách Venezuely. Zhoršení hospodářské situace ve Venezuele je příčinou největšího vysídlení obyvatelstva v nedávné historii Latinské Ameriky. Akutní podvýživou trpí ve Venezuele 14 % všech dětí mladších 5 let, 57 % těhotných žen je podvyživených. 

Podle Organizace spojených národů odešlo 6,8 milionu lidí, což je více, než kolik jich uprchlo z jakékoli jiné země kromě Sýrie a Ukrajiny. V Kolumbii žije více než 2,5krát více Venezuelanů než v Německu Syřanů, a to při pouhých osmi procentech německého HDP. Venezuelané se potýkají s omezenými možnostmi výdělku a přibližně polovina z nich žije pod hranicí chudoby. Až 93 procent Venezuelanů uvádí, že si nemůže dovolit jídlo, a nejméně milion dětí kvůli hladu zameškalo školní docházku. Přístup k elektřině není samozřejmostí a nadále to  ovlivňuje každodenní život.

Venezuela je příkladem petrostátu, kde je vláda vysoce závislá na příjmech z fosilních paliv, moc je koncentrovaná a korupce je velmi rozšířená. Mezi země, které jsou často označovány za petrostáty, patří Alžírsko, Ekvádor, Indonésie, Írán, Kazachstán, Kamerun, Libye, Katar, Mexiko, Nigérie, Omán, Rusko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Venezuela.

Washington uvalil na Caracas sankce, které omezily příjmy Madurovy vlády. Přesto si Venezuela udržela partnery obchodující s ropou a podle analytiků drží Madurův režim nad vodou podpora Číny, Kuby, Íránu, Ruska a Turecka. 

Maduro se tedy rozhodl postupovat podle návodu diktátorů všude na světě - a Donalda Trumpa, který vydal NFT kartu, na níž je vyobrazen jako superhrdina (NFT znamená v angličtině non-fungible tokens, které jsou zpravidla vytvářeny pomocí stejného typu programování, jaké se používá u kryptoměn - NFT může být cokoli digitálního, například kresby, hudba). 

Pro lidi, kteří už nemají nikoho, kdo by se jim odváží říct pravdu, neexistují žádné hranice. Právě to dělá ze všech diktátorů směšné samolibé zrůdy. 
 

1
Vytisknout
4986

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2022