Ruská agrese na Ukrajině: Tři mrtví: Moskva přiznává, že ukrajinský dron dosáhl letecké základny hluboko v Rusku

26. 12. 2022

čas čtení 11 minut
 
Tři ruští vojáci zahynuli při útoku ukrajinského  dronu na leteckou základnu u Saratova, 730 km jihovýchodně od Moskvy


Tři příslušníci ruské armády byli v pondělí časně ráno zabiti při útoku ukrajinského dronu na základnu v ruské Saratovské oblasti, informovaly ruské tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo obrany.

Ruská státní tisková agentura Tass cituje ministerstvo obrany:

"Dne 26. prosince kolem 01:35 moskevského času (2335 SEČ) byl v malé výšce sestřelen ukrajinský bezpilotní letoun, který se blížil k vojenskému letišti Engels v Saratovské oblasti.

    V důsledku pádu trosek bezpilotního letounu byli smrtelně zraněni tři ruští techničtí vojáci, kteří se nacházeli na letišti."

Nebylo lze ověřit, zda byl dron skutečně sestřelen, anebo zda zasáhl svůj cíl, jak bylo zamýšleno.

Podle dřívějších zpráv byly na ruské letecké základně Engels stovky kilometrů od frontové linie na Ukrajině slyšet výbuchy. Tisková agentura RBC-Ukrajina uvedla, že došlo ke dvěma výbuchům.

Letecká základna poblíž města Saratov se nachází asi 730 km jihovýchodně od Moskvy, více než 600 km od Ukrajiny. Zasažena byla také na začátku tohoto měsíce.

- Americká vláda plánuje připravit baterii raket Patriot, která by měla být v zemi připravena k provozu do šesti měsíců.

Dmytro Kuleba uvedl, že je "naprosto spokojen" s výsledky návštěvy prezidenta Volodymyra Zelenského v USA minulý týden, kde zajistil příslib USA pro raketový systém země-vzduch.

Výcvik k obsluze Patriotů obvykle trvá až rok.

Zelenskij usiloval o to, aby rakety Patriot pomohly čelit už tři měsíce trvajícím  ruským raketovým a bezpilotním úderům na civilní infrastrukturu, včetně ukrajinské energetické sítě.

 Gubernátor severovýchodní Charkovské oblasti Oleg Sinegubov uvedl, že ruské ostřelování v pondělí  zasáhlo několik měst a vesnic.

Na svém kanálu Telegram uvedl, že ve městě Vovčansk v regionu byla hospitalizována 72letá žena, která v neděli utrpěla zranění střepinou.

Sinegubov varoval lidi v regionu, aby se kvůli útokům ruských sil drželi v krytech.

 
- Ukrajina usiluje o uspořádání mírového summitu v únoru, říká ukrajinský ministr zahraničí

Ukrajinský ministr zahraničí  v pondělí prohlásil, že jeho vláda usiluje o uspořádání mírového summitu do konce února.

Ministr zahraničí Dmytro Kuleba  uvedl, že Ukrajina udělá vše pro to, aby v roce 2023 vyhrála válku, a dodal, že diplomacie vždy hraje důležitou roli.

"Každá válka končí diplomatickou cestou. Každá válka končí jako výsledek kroků podniknutých na bojišti a u jednacího stolu."

Kuleba uvedl, že ukrajinská vláda by ráda uspořádala mírový summit do konce února. OSN v čele s generálním tajemníkem Antóniem Guterresem by mohla být možným prostředníkem mírových rozhovorů.

"Ten se osvědčil jako účinný zprostředkovatel a efektivní vyjednavač, a hlavně jako zásadový a čestný člověk. Jeho aktivní účast bychom tedy uvítali."


- 25. prosince Rusko provedlo více než 40 raketových útoků na Ukrajinu

Podle ukrajinské armády provedly ruské síly v neděli více než 40 raketových útoků na Ukrajinu, přestože prezident Vladimir Putin prohlásil, že je "připraven jednat".

Desítky měst v ukrajinských oblastech Luhansk, Doněck, Charkov, Cherson a Záporoží byly v předchozích 24 hodinách ostřelovány moskevskými jednotkami, uvedla ukrajinská armáda v aktualizované zprávě z pondělního rána.

Ukrajinské síly zahájily útoky na téměř 20 ruských cílů, uvedla.

- Ruské jednotky pracují "nepřetržitě" na nových pozicích protiletadlového raketového systému na obranu proti raketovým a leteckým úderům Ukrajiny, informovala v neděli pozdě večer ruská agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany.

Posádky systémů S-300V "zvládaly nové poziční prostory" ruských raketových systémů země-vzduch dlouhého dosahu, uvedla agentura.

"Jednotky protivzdušné obrany Západního vojenského okruhu pokračují ve službě v nových pozičních oblastech v nepřetržité bojové službě."

Západní vojenský okruh, jeden z pěti ruských vojenských okruhů, zahrnuje regiony sousedící s Ukrajinou, včetně Belgorodské a Brjanské oblasti. Zahrnuje také Kaliningradskou exklávu.

Agentura Interfax s odvoláním na vojenského velitele uvedla, že baterie S-300V je schopna sledovat cíl na vzdálenost až 204 km a ve výšce až 30 km.

- V době, kdy se Rusko snaží vyzbrojit své bojující jednotky, se podle nedávných zpráv médií chystá také dovybavení svých vzdušných sil s dlouhým doletem novými křídlatými hypersonickými střelami.

Tisková agentura Interfax v pondělí citovala velitele těchto sil Sergeje Kobylasze v rozhovoru pro noviny ruského ministerstva obrany:

"V zájmu letectva dlouhého doletu probíhá vývoj a dodávky celé škály leteckých zbraní, včetně nových křídlatých hypersonických raket."

Ruská flotila bombardérů dlouhého doletu je součástí ruské jaderné triády a je schopna odpalovat jaderné i konvenční rakety.


- Ruskem dodané zbraně rozmístěné v Bělorusku


Ruskem dodané taktické raketové systémy Iskander, které jsou schopny nést jaderné hlavice, a systémy protivzdušné obrany S-400 byly rozmístěny v Bělorusku a jsou připraveny plnit své zamýšlené úkoly, uvedl vysoký představitel běloruského ministerstva obrany.

Není jasné, kolik systémů Iskander bylo v Bělorusku rozmístěno, ale navazuje to na Putinovu návštěvu v Minsku 19. prosince, která se uskutečnila v souvislosti s obavami na Ukrajině, že bude tlačit na Bělorusko, aby se připojilo k nové pozemní ofenzívě a otevřelo novou frontu.

Ruské síly využily Bělorusko jako odrazový můstek pro svůj únorový neúspěšný útok na ukrajinské hlavní město Kyjev a v posledních měsících docházelo k nárůstu ruských a běloruských vojenských aktivit.

Iskander-M, mobilní řízený raketový systém, má dolet až 500 km a může nést konvenční nebo jaderné hlavice.


- Na ruské letecké základně Engels stovky kilometrů od frontové linie na Ukrajině byly slyšet výbuchy, informovala ukrajinská a ruská média v pondělí brzy ráno. Tisková agentura RBC-Ukrajina uvedla, že došlo ke dvěma výbuchům.
Ruská zpravodajská agentura Baza s odvoláním na místní obyvatele uvedla, že houkaly sirény a byl slyšet výbuch. Letecká základna u města Saratov se nachází asi 730 km jihovýchodně od Moskvy.

- Vladimir Putin prohlásil, že Západ se snaží Rusko "roztrhat", a tvrdil, že jeho ofenzíva na Ukrajině má za cíl "sjednotit ruský lid". V rozhovoru, který odvysílala celostátní televize, Putin řekl, že "geopolitičtí protivníci Ruska [usilují] o roztržení Ruska, historického Ruska... Rozděl a panuj, to je to, o co se vždy snažili a stále snaží," dodal Putin. "Náš cíl je však jiný: je jím sjednocení ruského národa."

- Putin prohlásil, že Rusko je připraveno jednat se všemi stranami zapojenými do války na Ukrajině, a zároveň obvinil Kyjev a jeho západní spojence, že jednání "odmítají".  Kyjev a jeho spojenci mají podezření, že Putinova tvrzení jsou trikem, jak získat čas po sérii ruských porážek a ústupů na bojišti.

- Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak prohlásil, že Putin "se musí vrátit do reality" poté, co ruský vůdce prohlásil, že Moskva je připravena k jednání. Je "zřejmé", že Rusko "nechce jednat, ale snaží se vyhnout odpovědnosti", napsal Podoljak na Twitteru.

- V Kyjevě a na většině území Ukrajiny se v neděli rozezněl poplach kvůli leteckému poplachu.
Nebyly však hlášeny žádné ruské útoky. Nepotvrzené zprávy na ukrajinských sociálních sítích naznačovaly, že sirény mohly být spuštěny poté, co se ruská letadla vznesla na oblohu v Bělorusku.

- Ukrajinský chersonský gubernátor vydal výzvu k dárcům krve poté, co při sobotním ruském ostřelování jižní oblasti zahynulo 16 lidí.
Jaroslav Januševič uvedl, že ruské síly "zahájily palbu na Chersonskou oblast 71krát" z dělostřelectva, raketových systémů s vícenásobným odpalováním a minometů. Bývalá mluvčí ukrajinského prezidenta Iulija Mendelová sdílela fotografie lidí čekajících na darování krve v Chersonu.

- Tři ukrajinští záchranáři zahynuli při výbuchu miny, když odminovávali část Chersonské oblasti. "Všichni tři obětavě sloužili ... a plnili úkol odminování území osvobozeného od nepřítele v Chersonské oblasti," uvedla žitomyrská záchranná služba na své stránce na Facebooku.

-  Podle analytiků se tempo postupu ruských sil v Bachmutské oblasti na východě Ukrajiny v posledních dnech pravděpodobně zpomalilo. Americký thinktank Institute for the Study of War (ISW) ve své poslední aktualizaci citoval jednoho ruského vojenského bloggera, podle něhož ukrajinské síly zatlačily prvky ruské soukromé žoldnéřské společnosti Wagner group zpět na pozice, které držely před několika dny.

- Prezident Volodymyr Zelenskij využil svého posledního videoposelství k tomu, aby řekl, že Ukrajinci vytvoří svůj vánoční zázrak tím, že zůstanou neochvějní, a to navzdory ruským útokům, kvůli nimž zůstaly miliony lidí bez proudu.
V projevu, který pronesl přesně deset měsíců od ruské invaze, Zelenskyj uvedl, že svoboda sice přišla draho, ale otroctví bude stát víc.

- Moskva je údajně připravena obnovit dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Jamal-Evropa. "Evropský trh zůstává relevantní, protože nedostatek plynu přetrvává, a my máme všechny možnosti dodávky obnovit," citovala v neděli ruská státní média Tass místopředsedu ruské vlády Alexandra Novaka.

- Ruský parlament se chystá zavést vyšší míru zdanění pro lidi, kteří opustili zemi, jakých se od začátku války na Ukrajině vystěhovalo mnoho.
Některá místní média uvádějí, že po vyhlášení mobilizační akce na povolání nových vojáků do bojů v září jich uprchlo až 700 000. Vláda tehdy tento údaj odmítla.

- Čínský ministr zahraničí obhajoval postoj své země k válce na Ukrajině a naznačil, že Peking v příštím roce prohloubí vztahy s Moskvou.
Čína bude s Ruskem "prohlubovat strategickou vzájemnou důvěru a oboustranně výhodnou spolupráci", uvedl Wang I ve videoposelství.

- Anglikánský arcibiskup z Canterbury Justin Welby a papež František využili svých vánočních projevů k výzvě k ukončení války na Ukrajině. Papež odsoudil používání potravin jako válečné zbraně a uvedl, že válka na Ukrajině a konflikty v dalších zemích vystavily miliony lidí riziku hladomoru.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4582

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2022