Švýcarsko zvažuje zrušení zákazu reexportu zbraní a munice na Ukrajinu

8. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Švýcarsko je blízko prolomení staleté tradice neutrálního státu a povolení vývozu zbraní a střeliva švýcarské výroby na Ukrajinu.

Švýcarské politiky k tomuto rozhodnutí tlačí veřejný diskurz a zástupci obranného průmyslu.

V současné době je kupujícím švýcarských zbraní právně bráněno v jejich reexportu do třetích zemí, což je omezení, které podle některých zástupců velkého zbrojního průmyslu v zemi nyní poškozuje obchod.

Výzvy evropských sousedů Švýcarska, aby povolili takové zásilky do Kyjiva, jsou uprostřed zintenzivnění ruské invaze stále hlasitější, což vedlo dva parlamentní bezpečnostní výbory k doporučení uvolnit pravidla pro obchod se zbraněmi. Zatím se však zákonodárci v této otázce stále rozcházejí.

"Chceme být neutrální, ale jsme součástí západního světa," řekl Thierry Burkart, vůdce středopravé strany FDP, který vládě předložil návrh na povolení reexportu zbraní do zemí "s demokratickými hodnotami podobnými švýcarským".

Podle jeho názoru by Švýcarsko nemělo vetovat a bránit ostatním v pomoci Ukrajině.

"Pokud to uděláme, podpoříme Rusko, což není neutrální postoj," řekl Burkart.

Agentura Reuters poznamenává, že nedávno zveřejněný průzkum průzkumů Sotomo ukázal, že 55 % respondentů ve Švýcarsku podporuje povolení reexportu zbraní na Ukrajinu.

Burkart sdělil, že od ostatních stran v roztříštěném zákonodárném sboru obdržel pozitivní signály o změně zákona. Proti změnám se zase staví Zelení. Reuters píše, že pravicová Švýcarská lidová strana (SVP), největší strana v dolní komoře a tradičně zarytí zastánci neutrality, se nyní zdá rozdělená.

V lednu Komise pro bezpečnostní politiku Švýcarské národní rady přijala rozhodnutí, které povoluje převoz zbraní na Ukrajinu z jiných zemí.

Švýcarsko také zvažuje možnost poslat svou vojenskou techniku ukrajinským spojencům, aby mohli do Kyjiva předat podobné zbraně z vlastních zásob.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4269

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2023