Němci chtějí v zemi méně uprchlíků

8. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Mírná většina Němců se domnívá, že Německo přijímá příliš mnoho uprchlíků. 33 % naopak považuje toto číslo za přiměřené. Mezitím parlamentní skupina CDU/CSU vyzývá k uspořádání summitu o uprchlících mezi kancléřem Scholzem a spolkovými zeměmi.

Podle průzkumu, který pro list Bild am Sonntag provedl institut pro výzkum veřejného mínění INSA, se většina Němců domnívá, že Německo přijímá příliš mnoho uprchlíků. Podle průzkumu 51 % respondentů uvedlo, že Německo přijalo příliš mnoho uprchlíků, 33 % považuje tento počet za přiměřený. 11 % respondentů se domnívá, že Německo by mělo přijmout více lidí. Institut se v pátek jménem deníku zeptal 1003 lidí na jejich názor.

V Německu loni požádalo o azyl více lidí než kdykoli od roku 2016. Podle ročních statistik Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky podalo takovou žádost o ochranu poprvé v Německu téměř 218 000 lidí. To bylo téměř o 47 % více než v roce 2021. Přibližně milion válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří byli loni přijati do Německa, nemusel žádat o azyl. Na základě směrnice EU se jim dostává okamžité dočasné ochrany.

Vzhledem k narůstajícím problémům s ubytováním vedení parlamentní skupiny Unie nedávno vyzvalo k uspořádání summitu kancléře Olafa Scholze (SPD) se spolkovými zeměmi. Parlamentní manažer Unie v Bundestagu, Thorsten Frei (CDU), řekl "Tagesspiegel am Sonntag", že musí být projednáno "omezení azylové migrace a řešení pro distribuci, zásobování a ubytování".

"Ale takový summit nemůže být jen o sdílení nákladů na přijetí a ubytování," řekl. "Musíme konečně hovořit o účinných opatřeních k omezení azylové migrace." Premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst (CDU) a další zástupci spolkových zemí a obcí již dříve varovali před přetížením kvůli rostoucímu počtu uprchlíků. Slíbené spolkové fondy musí konečně proudit, je zapotřebí další pomoci, požadoval Wüst v dopise spolkové ministryni vnitra Nancy Faeserové (SPD), o kterém informoval WELT AM SONNTAG.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
4336

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2023