Argentina zasahuje proti ruské "porodní turistice"

11. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Imigrační úřady v Argentině zasahují proti ruským ženám, které od invaze na Ukrajinu začaly jezdit do Buenos Aires rodit, aby pro své děti získaly argentinské občanství.

Ředitelka argentinského imigračního úřadu Florencia Carignano v pátek uvedla, že bylo zahájeno soudní vyšetřování toho, co označila za lukrativní obchod, který ruským rodičkám slibuje argentinské pasy.

Carignanová promluvila poté, co ve čtvrtek pozdě večer přiletělo týmž letadlem 33 nastávajících rodiček - všechny ve 32. až 34. týdnu těhotenství. Několik žen bylo nejprve odmítnuto při pasové kontrole, ale nakonec byly vpuštěny do země.

Koncept porodní turistiky sice není nový, ale díky izolaci Moskvy od Západu v důsledku války se Argentina, kde Rusové nemají vízovou povinnost, stala oblíbenou destinací pro rodiny, které chtějí svým dětem poskytnout výsady druhého občanství.

Podle Carignanové přijelo do této jihoamerické země za poslední rok přibližně 10 500 těhotných Rusek.

 

Carignanová v pátečním rozhovoru pro televizní stanici Telenueve uvedla, že "5 800 z nich [přicestovalo] v posledních třech měsících, přičemž mnohé z nich deklarovaly, že jsou ve 33. nebo 34. týdnu těhotenství".

Asi 7 000 žen se po porodu vrátilo domů a instruovalo argentinské právníky, aby požádali o argentinské občanství pro dítě - a poté i pro rodiče.

"Problém je v tom, že přijedou, porodí děti a pak Argentinu opustí a už se nikdy nevrátí," řekla Carignanová. "Nemůžeme jim dovolit, aby nám bezostyšně lhali, že jsou turisté, když tomu tak není."

Christian Rubilar, právník zastupující jednu z žen, které byly zadrženy na letišti, uvedl, že jeho klientka je Ruska, která je ve 32. týdnu těhotenství a do Argentiny přijela "na útěk před válkou".

"V Putinově režimu stačí nesouhlas s válkou k tomu, aby člověk šel do vězení nebo aby byli členové jeho rodiny posláni na bojovou frontu," řekl kabelovému zpravodajskému kanálu LN+.

V pátek odpoledne uvízly dvě Rusky na letišti v Buenos Aires a nemohly projít imigrační kontrolou.

"Nejsou zatčeny," uvedl mluvčí imigračních úřadů a dodal, že probíhají jednání o jejich odeslání zpět do místa odletu - snahu komplikuje skutečnost, že ženy přicestovaly bez doprovodu, s malými finančními prostředky, bez zpátečních letenek a ve více než 30. týdnu těhotenství.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
6355

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023