Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij ve čtvrtek přesvědčuje politiky EU, aby Ukrajině poskytli zbraně

9. 2. 2023

čas čtení 17 minut
- Zelenskij poslancům Evropského parlamentu:

Pouze naše vítězství zaručí naše evropské hodnoty, říká Zelenskij.

Děkuje za podporu, kterou Ukrajincům v této "historické bitvě" poskytují obyvatelé měst po celé Evropě.

To vyvolává ovace europoslanců ve stoje.


- Velká Británie má na zřeteli "potenciální eskalační rizika", když zvažuje vyslání válečných letounů na Ukrajinu, uvedla Downing Street pro PA news.

Na otázku ohledně obav některých západních spojenců, že by dodání letounů mohlo znamenat riziko zatažení NATO do konfliktu, mluvčí britského premiéra odpověděl:

    "Zaprvé jsme neučinili rozhodnutí, pokud jde o poskytnutí stíhaček Spojeným královstvím, v současné době probíhá výcvik. Spojené království právě poskytuje tanky Challenger a poskytli jsme také schopnosti delšího doletu. Tato rozhodnutí přijímáme pečlivě a děláme je promyšleně. Jsme si vědomi možných eskalačních rizik."
Mluvčí předsedy vlády dodal:

    "Po celou dobu jsme však byli přesvědčeni, že přístup, který zaujímáme, je nejlepší a nejrychlejší způsob, jak pomoci Ukrajině ukončit tuto válku, což je samozřejmě v zájmu všech. A je to právě Rusko, které pokračuje v eskalačních akcích v podobě bombardování civilního obyvatelstva a pokračuje ve své nezákonné válce na Ukrajině."


Předseda Evropské rady Charles Michel zveřejnil na Twitteru svou fotografii s ukrajinským prezidentem Zelenským: "Vítejte doma, vítejte v EU".

 



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vystupuje na zasedání Evropské rady

"Nemůžete mít svobodnou Evropu bez svobodné Ukrajiny," řekl Zelenskyj a později dodal, že je třeba přijmout další kroky, včetně sankcí proti ruským dronům, raketám a odvětví informačních technologií.

"V Evropě musíte učinit tento rozhodný krok," dodal.



- Italská premiérka Giorgia Meloniová označila pozvání Volodymyra Zelenského do Paříže, kde se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem, za "nevhodné".

Italský tisk spekuloval, že Meloniové vyloučení ze setkání a večeře, které se konaly ve středu večer v Elysejském paláci, je projevem izolace Itálie v Evropě a vnitřních vládních rozporů kvůli její podpoře válkou zmítané Ukrajiny.

"Věřím, že naší silou je společenství a jednota," prohlásil Meloni v Bruselu, kde se ve čtvrtek setká se Zelenským na okraj zasedání Evropské rady. "Jsou však chvíle, kdy upřednostňování vnitřního veřejného mínění hrozí, že bude na škodu věci, a toto se mi zdá být jeden z těchto případů."

Zatímco Meloniová opakovaně vyjadřuje Ukrajině plnou politickou a vojenskou podporu, její koaliční partneři se vyjadřují dvojznačněji. Italský vicepremiér Matteo Salvini, který v minulosti patřil k nejhlasitějším obdivovatelům ruského prezidenta Vladimira Putina, a další italští politici nedávno kritizovali plán, podle něhož měl Zelenskij vystoupit prostřednictvím videospojení na závěrečném večeru populárního písňového festivalu v Sanremu, a uvedli, že jeho příspěvek se na zábavní akci "nehodí". Zelenskij nyní místo toho přednese projev, který přečte moderátor přehlídky.

Vztahy mezi Itálií a Francií jsou od říjnového nástupu Meloniové k moci chladné, zejména v otázkách imigrace.


- Ukrajinský stíhací pilot: Do tří měsíců bych se naučil létat se západní stíhačkou.

Ukrajinský stíhací pilot, který během jediného dne sestřelil pět íránských dronů, prohlásil, že by se během několika měsíců mohl naučit řídit západní letadlo - a pomoci své zemi působit jako "bezpečný štít pro svět" proti ruské agresi.

Major Vadym Vorošilov, který je ve své vlasti známou osobností, uvedl, že vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem s létáním na MiGu-29 ze sovětské éry by podle něj trvalo "naučit se všechny bojové úkoly" do tří měsíců.

Inženýři by se za podobnou dobu mohli naučit opravovat stíhačky, jako je F-16, dodal ukrajinský pilot, protože "pozemní posádky mohou být vyškoleny současně", v rozhovoru v rámci nejnovější lobbistické kampaně Ukrajiny za vojenskou pomoc.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve čtvrtek poděkoval Evropské unii a jejím občanům za pomoc, které se Ukrajině dostává na obranu proti ruské invazi, a poté se připojil k summitu lídrů bloku, aby požádal o další zbraně, uvedla agentura Reuters.

Poté, co ukrajinští představitelé v minulých týdnech získali příslib západních bojových tanků, se nyní soustředí na snahu zajistit dodávky raket delšího doletu a stíhaček.

Zelenskyj se však o požadavku Ukrajiny na stíhačky ve svém projevu v Evropském parlamentu nezmínil a zdálo se, že jeho cílem není ani tak tlačit na politiky, jako spíše zajistit si podporu běžných občanů EU.

Zelenskij ve svém projevu k zákonodárcům EU řekl:

    Chtěl bych poděkovat vám všem, kteří jste pomáhali našim lidem, našim obyčejným občanům, našim přesídlencům, kteří zde vyzvali své představitele, aby zvýšili a posílili svou podporu.

"Bráníme se na bojišti, my Ukrajinci, společně s vámi," řekl a dodal, že jeho země bojuje proti "největší protievropské síle moderního světa".

Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek ráno vystoupil v Evropském parlamentu, kde prohlásil, že Ukrajina "vstoupí do Evropské unie", a poděkoval členům bloku za podporu během ruské invaze.

- Ukrajinský prezident žádá spojence o stíhací letouny a rakety delšího doletu; tempo ruských operací se "za poslední týden výrazně zvýšilo, uvádí Institut pro studium války (ISW)
 
- V Luhansku začala ruská ofenzíva: ISW


Ruské síly znovu získaly iniciativu na Ukrajině a zahájily další velkou ofenzívu ve východní Luhanské oblasti, uvedl ve své nejnovější zprávě Institut pro studium války (ISW).

    Nasazení významných prvků nejméně tří velkých ruských divizí do útočných operací v tomto sektoru naznačuje, že ruská ofenziva začala, i když ukrajinské síly zatím brání ruským silám zajistit si významné zisky."

Tempo ruských operací podél linie Svatove-Kreminna v západním Luhansku se "za poslední týden výrazně zvýšilo", dodala ISW.

S odvoláním na ruské zdroje thinktank uvedl, že zprávy tvrdí, že ruské jednotky útočí na ukrajinské obranné linie a okrajově postupují podél charkovsko-luhanské hranice, zejména severozápadně od Svatova u Kupjanska a západně od Kreminny.

- Zelenskij a Sunak navštívili britskou vojenskou základnu, kde probíhá výcvik ukrajinských vojáků:





- Začátkem tohoto týdne Ukrajina prohlásila, že se ruské síly pokoušejí vázat ukrajinské síly boji ve východní části Donbasu
,  Moskva tam shromažďuje další jednotky pro očekávanou ofenzívu v příštích týdnech, která se možná zaměří na Luhanskou oblast.

V okolí města Bachmut a nedalekých měst Soledar a Vuhledar zuří již několik týdnů intenzivní boje.- Do Bruselu na čtvrteční  summit EU přijíždějí další světoví lídři, včetně estonské premiérky Kaji Kallase, která byla viděna, jak hovoří s novináři.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se zúčastní summitu jako čestný host, kde bude naléhat na spojence, aby dodali stíhačky "co nejdříve" do války proti Rusku.

- Přední vojenský letecký analytik Justin Bronk z britského thinktanku Rusi konstatuje, že Velká Británie by pravděpodobně mohla postrádat několik svých nejstarších stíhaček Typhoon Tranche 1 v počtu asi 20 až 25 kusů. Ukrajina uvedla, že k vytvoření vítězného letectva potřebuje asi 200 západních stíhaček.


Tyto stíhačky, jak napsal na Twitteru, "nejsou optimalizovány pro létání v malých výškách" - létání potřebné k vyhnutí se ruské protivzdušné obraně, a nejsou dobře navrženy pro operace z jednoduchých, rozptýlených letišť, která Ukrajina používá, aby se vyhnula odhalení.

V důsledku toho by hodnota případného daru Typhoonů byla "téměř čistě symbolická", ale mohla by stát za to, pokud by pomohla přesvědčit Švédsko, aby dodalo Gripeny v rámci mezinárodního konsorcia.

- Nejnovější hodnocení britských zpravodajských služeb naznačuje, že mrazivé povětrnostní podmínky, včetně zmrzlé půdy, znamenaly, že v posledních týdnech pravděpodobně došlo na východní Ukrajině k minimální  změně podmínek pro pohyb v terénu
(CCM).

Tato situace "bude pravděpodobně nejhorší, s extrémně blátivými podmínkami, v polovině až na konci března", dodalo britské ministerstvo obrany.

"Velitelé na obou stranách se budou s vysokou pravděpodobností snažit vyhnout plánování velkých ofenziv v takovém období.

"Politické nebo operační příležitosti však mohou tyto obavy přehlušit, jak ukázalo Rusko, které zahájilo invazi koncem února 2022."

- Očekává se, že Volodymyr Zelenskij při své čtvrteční účasti na zvláštním summitu v Bruselu vyzve evropské lídry, aby urychlili dodávky zbraní, které pomohou jeho zemi v boji proti Rusku, a nekladli Ukrajině zbytečné překážky na cestě ke členství v EU.


Zelenskij se má setkat se všemi 27 vedoucími představiteli EU a očekává se, že vystoupí v Evropském parlamentu na zvláštním zasedání, kde se zaměří na potřebu vojenského vybavení pro Ukrajinu a kampaň za rychlý vstup do Evropské unie.

"Můj prezident cestuje, aby dosáhl výsledků," uvedl v předvečer cesty jeden z vysokých ukrajinských představitelů. Evropští spojenci Ukrajiny "potřebují tento a příští měsíc [v dodávkách vojenské techniky] urychlit, protože následující dva měsíce budou kritické".

Zelenskij usiluje o dělostřelectvo dlouhého doletu, dodávky slíbených evropských tanků, stíhaček a "munice, munice, munice", uvedl úředník, protože jeho armádě docházejí granáty sovětského typu a chce západní ekvivalenty, aby mohla pokračovat ve válečném úsilí. "Kdybychom to všechno už měli, mohli bychom zahájit protiofenzívu," dodal úředník.

- Představitelé EU označili Zelenského návštěvu za historickou.

Zelensiyj již vystoupil na šesti summitech EU prostřednictvím videospojení, ale toto bude jeho první cesta do Bruselu od ruské invaze před téměř rokem. Očekává se, že promluví k 27 vedoucím představitelům a uskuteční řadu bilaterálních jednání.

Tato setkání mu umožní prosadit u skeptičtějších lídrů rychlý vstup Ukrajiny do Evropské unie. Ukrajině byl spolu s Moldavskem a Gruzií loni v červnu udělen status kandidátské země,  žádost o vstup do EU podala jen několik dní po ruské invazi. Západní členské státy EU, jako je Francie, Německo a Nizozemsko, se domnívají, že proces přistoupení by mohl trvat roky, dokonce desetiletí, a obávají se vyvolávání falešných nadějí mezi ukrajinským obyvatelstvem.

Očekává se, že Zelenskyj zopakuje svou výzvu, aby Ukrajina mohla zahájit jednání o členství v roce 2023, což je procedurální krok, který obvykle trvá několik let po schválení kandidátského statusu. "Neradi bychom se stali rukojmími nějaké byrokratické procedury," řekl ukrajinský představitel.

Další ukrajinskou prioritou je získat podporu EU pro Zelenského desetibodový mírový plán, který požaduje stažení všech ruských vojsk, obnovení ukrajinských hranic a zřízení zvláštního tribunálu pro stíhání ruských válečných zločinů.

Podle návrhu závěrů summitu mají evropští lídři ve čtvrtek rovněž vyjádřit podporu "summitu o mírové formuli zaměřenému na zahájení realizace [mírového plánu]". V dokumentu se rovněž uvádí: "Rusko neprojevilo žádnou skutečnou vůli, pokud jde o spravedlivý a udržitelný mír".

- Ruské velvyslanectví ve Velké Británii varovalo Spojené království před vysláním stíhaček na Ukrajinu poté, co Downing Street potvrdila, že Rishi Sunak požádal svého ministra obrany o prošetření této možnosti. Takový krok by měl "vojenské a politické důsledky pro evropský kontinent a celý svět", uvedlo velvyslanectví ve středečním pozdním prohlášení.

"Rádi bychom Londýnu připomněli: v případě takového scénáře bude mít Spojené království na svědomí oběti na životech v důsledku dalšího kola eskalace, jakož i vojensko-politické důsledky pro evropský kontinent a celý svět. Rusko bude vědět jak reagovat na případné nepřátelské kroky britské strany."

- Ruská žoldnéřská skupina Wagner zastavila nábor zajatců pro boj na Ukrajině, uvedl její zakladatel Jevgenij Prigožin.


- Šéf NATO uvádí, že Moskva připravuje novou ofenzívu


Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že neexistují žádné známky toho, že by se Rusko připravovalo na mír.

Během společné tiskové konference, kterou ve středu uspořádal s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem, Stoltenberg řekl:

"Rusko bohužel nevidí žádné známky toho, že by se připravovalo na mír. Naopak, Moskva se připravuje na nové vojenské ofenzívy. Proto musíme Ukrajině i nadále poskytovat zbraně, které potřebuje k tomu, aby mohla znovu získat území a zvítězit jako suverénní a nezávislý národ."


- Macron uvedl, že Paříž bude "pokračovat v úsilí" o dodávky zbraní Kyjevu, a dodal, že Francie je odhodlána pomoci Ukrajině k "vítězství, míru a Evropě".

"Rusko nemůže a nesmí zvítězit," řekl a dodal, že na Ukrajině je v sázce "budoucnost Evropy".

    Vers la victoire, vers la paix, vers l'Europe. До перемоги, до миру, до Європи. pic.twitter.com/j8fwVUlsYd
    - Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 9. února 2023


Zelenskij bude na summitu v Bruselu lobbovat u vedoucích představitelů EU

Očekává se, že Volodymyr Zelenskij ve čtvrtek odcestuje do Bruselu, aby se jako čestný host zúčastnil summitu EU, kde bude naléhat na spojence, aby "co nejdříve" dodali více zbraní a stíhaček, a také bude naléhat na urychlené zahájení rozhovorů o členství v EU.

Ukrajinský prezident ve středu zahájil nečekané turné po Evropě návštěvou Británie a Francie, což je jeho teprve druhá zahraniční cesta od ruské invaze před téměř rokem.

Jeho účast na summitu EU v Bruselu bude "signálem evropské solidarity", uvedl německý kancléř Olaf Scholz.

Se Zelenským se na okraj zasedání Evropské rady setká také italská premiérka Giorgia Meloniová, sdělil agentuře Reuters vládní zdroj.

- Volodymyr Zelenskij využil středeční návštěvy Paříže k tomu, aby vyzval Evropu k co nejrychlejšímu dodání bojových letounů a těžkých zbraní Ukrajině.
"Čím dříve Ukrajina dostane těžké zbraně dlouhého doletu, čím dříve naši piloti dostanou letadla, tím dříve tato ruská agrese skončí a my se budeme moci vrátit k míru v Evropě," řekl ukrajinský prezident při středečním příjezdu do Elysejského paláce. Zelensiyj se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem a vyzval je, aby "změnili pravidla hry" tím, že pošlou moderní letadla, a pak "tím rychleji tato ruská agrese skončí".

    Macron uvedl, že Paříž bude "pokračovat v úsilí" o dodávky zbraní Kyjevu, a dodal, že Francie je odhodlána pomoci Ukrajině k "vítězství, míru a Evropě". "Rusko nemůže a nesmí vyhrát," řekl a dodal, že na Ukrajině je v sázce "budoucnost Evropy". Scholz řekl, že je jasné, že Moskva nevyhraje, a ujistil Ukrajinu, že její budoucnost je v EU, a uvedl, že Ukrajina je součástí "evropské rodiny". "Putin svých cílů nedosáhne - ani na bitevním poli, ani prostřednictvím diktovaného míru."

    Zelenskyj také na své nečekané středeční návštěvě Spojeného království emotivně apeloval na Velkou Británii, aby dodala Ukrajině stíhačky. "Obracím se na vás a na celý svět jednoduchými, a přesto nejdůležitějšími slovy: bojová letadla - pro Ukrajinu! Křídla - za svobodu!" řekl. Rishi Sunak, který se dříve stavěl proti předání britských stíhaček, nařídil, aby ministerstvo obrany přezkoumalo, zda lze Zelenského žádosti vyhovět, a prohlásil, že "nic není vyloučeno ze stolu".

    Příslib podpory ze strany britského premiéra Sunaka zahrnoval výcvik ukrajinských pilotů na moderních stíhačkách NATO, "aby Ukrajina mohla bránit své nebe i v budoucnosti". Sunak dodal: "Prvním krokem k tomu, abychom mohli poskytnout vyspělé letouny, je mít vojáky nebo letce, kteří jsou schopni je používat. To je proces. Nějakou dobu to trvá, my jsme tento proces zahájili dnes."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4149

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2023