Praha: Návrat starých pořádků za asistence Pirátů

16. 2. 2023

čas čtení 3 minuty
tisková zpráva

V Praze vznikla nová koalice Spolu, Pirátů a STAN, ve čtvrtek  radu volí zastupitelstvo


Koaliční smlouva nové rady je ve své programové části velmi stručná a obecná - rozpory, které mezi jednotlivými stranami jsou, se tak budou řešit ad hoc. Piráti tak vstupují do obrovského rizika, že si obecné fráze Programových priorit jejich koaliční partner bude vykládat úplně jinak a pozitivní rozvoj města bude blokovat.

 
Spolu a částečně i STAN se navíc rozhodli kumulovat funkce a vykonávat vedle funkce radního hlavního města i poslanecké, europoslanecké nebo starostovské mandáty. Na tiskové konferenci navíc místopředseda ODS Zajíček napomínal novináře a novinářky, aby se na souběhy funkcí Bohuslava Svobody, Alexandry Udženiji, Jiřího Pospíšila a dalších už neptali. Těžko se ubránit dojmu, že se z hlediska komunikace rady na veřejnost vracíme minimálně o jednu dekádu zpět.

Koaliční smlouva nenabízí žádné záruky, že se bude pokračovat v projektech, které jsou rozjeté, ale byly předmětem kritiky ODS v opozici. “Klimatický plán si nezasloužil ani svůj vlastní bod. Netušíme proto vůbec, zda nová rada plánuje naplnit závazky Klimatického plánu, které zastupitelstvo před dvěma lety schválilo. Klimatický plán lze naplňovat pouze společně s principy moderní městské mobility, tedy včetně racionální regulace automobilové dopravy. Tu ale v programové shodě nenajdeme,” upozorňuje Petr Kutílek, spolupředseda pražských Zelených.

“Jak v kapitole doprava, tak v kapitole územní rozvoj i životní prostředí chybí konkrétní projekty, které jsou dnes rozpracované a často diskutabilní. Víme jen, že rada chce stavět okruh, metro a filharmonii. Jaká ale bude budoucnost magistrály? Co bude s tramvají na Václavském náměstí nebo na Budějovické? Dočkáme se konečně zrušení tranzitní dopravy na Smetanově nábřeží? Bude Praha realizovat konečně i bezpečné oddělené cyklostezky? Začne Praha konečně řešit nelegální parkování na chodnících? Začnou se čtvrti, jako jsou Bubny nebo Nákladové nádraží Žižkov, plánovat konečně se zapojením veřejnosti? Budou se konečně realizovat stromořadí i v ulicích v širším centru? Jaký je postoj nové rady ke sporu o Vyšehradský železniční most?” ptá se Matěj Michalk Žaloudek, člen vedení pražských Zelených.

“V sociálním a neziskovém sektoru panuje aktuálně velký strach z toho, jak bude gesci sociální a bytové politiky vykonávat Alexandra Udženija, která se nikdy netajila tvrdým a antisociálním přístupem ke klientům v sociální oblasti, používání slov jako “nepřizpůsobiví”, vyvoláváním nenávisti proti lidem bez domova apod. Je náhoda, že v celém dokumentu nejsou nijak zmíněny menšiny, cizinci, nebo LGBT? Podobně ve smlouvě nenajdeme ani zmínku o podpoře bezbariérového bydlení,” doplňuje Alena Zbořilová z pražského vedení Zelených.

V koaliční smlouvě taktéž není zmínka o Plánu udržitelné mobility, Kulturní politice 22+, Strategii ukončování bezdomovectví, Manuálu pro kultivovanou Prahu, či dalších strategických politikách, které určovaly rozvoj města v posledních letech.

Zelení budou nadále konstruktivní opozicí, zvlášť v době, kdy se na magistrát vrací staré pořádky a lidé, kterým vždy byla lhostejná témata jako životní prostředí, klimatická politika, udržitelná mobilita, sociální spravedlnost nebo dostupné kvalitní školství pro každého.
—----

0
Vytisknout
4433

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2023