Indie odmítla nákup ruské motorové nafty

17. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Indie, jež se stala hlavním kupcem ruské ropy, kterou západní země opustily, ruský ropný průmysl před evropským embargem na motorovou naftu nezachrání.

Indické rafinerie nebudou kupovat ruskou naftu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroje z průmyslu a zástupce elektráren.

Podle jednoho z nich jsou náklady na dovoz, s přihlédnutím k dopravě a pojištění, příliš vysoké a překračují "strop" stanovený zeměmi G7 - 100 dolarů za barel.

Indie je plně soběstačná v rafinaci nafty, řekl agentuře Reuters ředitel rafinérie. A je nerentabilní kupovat ruské palivo pro reexport kvůli dani z nadměrných zisků, která platí v Indii, vysvětluje.

Podle zdrojů agentury Reuters je Indie připravena nakupovat pouze nejlevnější ruské ropné produkty. Společnost Reliance Industries, vlastník největšího ropného rafinérského komplexu na světě, v únoru zvýšila dovoz ruské nafty a také ztrojnásobila nákupy topného oleje. Jeho příklad mohou následovat Bharat Petroleum a Indian Oil, které potřebují naftu jako levnou surovinu pro petrochemii.

Evropská unie uvalila 5. února zákaz na dodávky ruských ropných produktů po moři a zároveň stanovila "cenový strop". Historicky Rusko vyváželo polovinu produkce ropných produktů - asi 144 milionů tun z 290 milionů, zatímco 90 % šlo na evropský trh, který je nyní uzavřen sankcemi, říkají analytici Alfa-Bank.

Hledání kupců pro tyto objemy v Asii bude mnohem obtížnější než pro surovou ropu, varují: "Indie a Čína mají větší zájem na rozvoji infrastruktury svých vlastních rafinérií, aby nahradily Rusko na globálních trzích."

Kvůli sankcím se ropné rafinerie připravují na snížení produkce o 15 %, řekl agentuře Reuters vysoce postavený zdroj obeznámený s plány úřadů.

Podle IEA Rusko v roce 2022 vyváželo v průměru asi 1,2 milionu barelů ropných produktů denně. Uzavřený evropský trh sníží objemy pětkrát - do konce prvního čtvrtletí zůstane bez kupců asi milion barelů denního vývozu, odhaduje analytik BCS Ronald Smith.

"Embargo na ropné produkty může být významnější než embargo na surovou ropu," varuje BCS Smith. Úřady doufají, že problém bude vyřešen ve druhé polovině roku, kdy budou vytvořeny nové logistické řetězce, řekl zdroj agentuře Reuters.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5320

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2023