Brazilský soudce kvůli nespolupráci v neonacistické kauze pozastavil službu Telegram

28. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
Federální soudce v Brazílii ve středu nařídil dočasné pozastavení aplikace pro zasílání zpráv Telegram s odkazem na údajné selhání platformy sociálních médií při poskytnutí informací, které federální policie požadovala o neonacistických chatovacích skupinách. Tento krok je považován za součást tlaku země proti nárůstu násilí ve školách.

Soudce také zvýšil denní pokutu za nedodržení na 1 milion realů (asi 200 000 dolarů) z dřívějších 100 000 realů, podle rozhodnutí, které poskytlo tiskové oddělení ministerstva spravedlnosti.

Rozhodnutí federálního soudu ve státě Espírito Santo uvádí, že "fakta předložená policejními orgány ukazují jasný záměr Telegramu nespolupracovat při vyšetřování". Brazilská federální policie ve svém prohlášení potvrdila, že tlak na zablokování Telegramu je již v kurzu.

Tisková kancelář Telegramu okamžitě neodpověděla na e-mail Associated Press s žádostí o komentář ohledně toho, zda si je vědoma rozhodnutí a komunikace s federální policií.

Tento vývoj přichází v době, kdy se země potýká s vlnou školních útoků, včetně jednoho v listopadu, kdy muž s hákovým křížem připnutým na vestě zastřelil čtyři lidi a zranil 12 v malém městě Aracruz ve státě Espírito Santo.

Brazílie zažila od roku 2000 téměř dvě desítky útoků nebo násilných epizod ve školách, polovinu z nich za posledních 12 měsíců, včetně zabití čtyř dětí v denním stacionáři 5. dubna.

Brazilská federální vláda se snaží vymýtit násilí ve školách se zvláštním zaměřením na údajně nekalý vliv sociálních médií.

Regulace platforem sociálních médií byla opakujícím se tématem během setkání prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy, jeho ministrů, soudců Nejvyššího soudu, guvernérů a starostů počátkem tohoto měsíce. Cílem je zabránit dalším incidentům, zejména volat platformy k odpovědnosti za to, že neodstranily obsah, který podněcuje násilí.

Soudce Nejvyššího soudu Alexandre de Moraes na schůzce 18. dubna označil sociální média za "zemi nikoho", kde uživatelům stále procházejí činy a projevy, které jsou v reálném životě nezákonné, a řekl, že regulace je potřebná. Lula také vyjádřil podporu regulaci.

V loňském roce de Moraes nařídil celostátní vypnutí Telegramu s odůvodněním, že nespolupracoval s úřady. Ve svém rozhodnutí uvedl, že Telegram opakovaně ignoroval žádosti brazilských úřadů, včetně žádosti policie o zablokování profilů a poskytnutí informací o uživateli, a dal společnostem Apple, Google a brazilským telefonním operátorům pět dní na to, aby zablokovali Telegram na svých platformách.

V té době jeden ze zakladatelů Telegramu vydal prohlášení, že došlo k nedorozumění kvůli zastaralé e-mailové adrese, a poté se omluvil Nejvyššímu soudu za svou nedbalost.

Krajně pravicový bývalý prezident Jair Bolsonaro a jeho spojenci povzbuzovali stoupence, aby se připojili k Telegramu po lednu 2021 - ve stejném měsíci, kdy byl bývalý americký prezident Donald Trump, inspirace pro brazilského vůdce, trvale pozastaven na Twitteru v důsledku nepokojů 6. ledna na Capitol Hillu.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
4212

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2023