O deportacích a dalších projevech putinského teroru

28. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Autoritářské a totalitní státy se obvykle spoléhají na kombinaci ideologie a teroru - protože samotný teror, aby zůstal účinný, se stále prodražuje, což je něco, co se nakonec ukáže být mimo kapacitu režimu, tvrdí blogger El Murid.

Ale Putinův režim, protože postrádá ucelenou a soudržnou ideologii, je nucen spoléhat se pouze na teror a zavádět stále hyperboličtější hrozby a akce. To je trend, který má za následek přeměnu banditského státu v teroristický, což je zjevně "přirozený proces" zahrnující kolaps v důsledku horečné snahy o udržení moci.

Tento vzorec přivádí podobné režimy na cestu k sebezničení, protože aby byla účinná, každá nová vlna teroru musí být extrémnější. To pak zahrnuje do výdajů na teror stále více zdrojů, což velmi rychle povede k vyčerpání stability teroristického režimu a nasměruje jej k rozkladu a nakonec kolapsu.

Kvůli tomuto vzorci bývá teror vždy krátkodobý proces, specializovaný a časově omezený, protože čím divočejší je terorizování populace, tím kratší je život takové entity. A to znamená, že se bude hledat nějaká ideologie, která by poskytla další podporu.

V Putinově Rusku však nejenže není nabízena žádná ucelená a soudržná ideologie, ale neexistují žádné známky toho, že by se rozvíjela. Vlastenčení nestačí.

Aby tedy držitelé moci zůstali na svém místě, musí běžet rychleji a rychleji, nakonec nad jejich vlastní schopnosti. Znakem toho jsou stále absurdnější myšlenky, které poslanci Dumy a další nabízejí k větší represi. Neboť ti, kteří takové nabídky předkládají, nevidí, že jsou zapojeni do agónie systému, který podporují.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3839

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2023