Rusko naléhá na Indii kvůli autům, náhradním dílům a potravinám

28. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Rusko aktivně hledá příležitosti k zavedení dodávek automobilových komponentů a strojů z Indie, stejně jako zemědělských produktů, podle Times of India. Ačkoli jednání o zvýšení nákupů probíhají od doby, kdy západní země uvalily sankce proti Rusku, nyní jsou ze strany Moskvy stále naléhavější, protože je stále obtížnější najít náhradní díly pro automobily v Rusku kvůli zastavení práce zahraničních výrobců, píše deník.

Podle zdrojů listu Rusko nabízí indickým výrobcům komponentů a automobilů, aby začali pracovat v Rusku, stejně jako možnost založit obchod s nimi. Vývoz náhradních dílů je stále možný, ale výrobci automobilů s ním pravděpodobně nebudou souhlasit ze strachu ze sekundárních sankcí, píše deník. A to platí nejen pro globální značky působící v Indii, ale také pro národní značky, jako jsou Mahindra & Mahindra a Tata Motors, protože mají také mezinárodní působnost. Tata také vlastní britskou společnost Jaguar Land Rover.

Automobilový průmysl je jedním z nejvíce zasažených válkou: V roce 2022 podle AUTOSTATu klesl prodej automobilů o 59 %. Od invaze ruských vojsk na Ukrajinu uplynulo něco málo přes rok a zásoby nových automobilů zahraničních značek byly téměř vyčerpány. Už ani nemluvíme o tisících nebo stovkách automobilů dostupných k prodeji, ale o desítkách, poznamenává Asociace ruských prodejců automobilů. Některé značky, jako je Renault, vůbec nejsou v nabídce.

Nyní je v Rusku delegace indických vývozců, kteří diskutují o dodávkách sójových bobů a dalších zemědělských produktů, dodává Times of India. "Regály v supermarketech jsou prázdné a dokonce i v bezcelních obchodech (na letišti) není téměř nic jiného než ruská vodka," řekl novinám vývozce, který se právě vrátil z Ruska.

Nejedná se o první taková jednání, ale dosud nevedla k žádným konkrétním dohodám.

Jedním z problémů je způsob platby. Je obtížné používat dolary kvůli sankcím a při obchodování v národních měnách vývozci podle nich ztrácejí na každé transakci 4 %. Navrhli indickému ministerstvu obchodu, aby pro takové operace stanovilo jakýsi pevný směnný kurz rupie k rublu, aby to Indická rezervní banka oznámila předem každé dva týdny.

Není možné zavést obchod v národních měnách v jiných odvětvích kvůli jejich nedostatku na trhu a vysoké volatilitě směnných kurzů. V důsledku toho Indie po dobu jednoho roku nebyla schopna převést Rusku 2 miliardy dolarů za dodávky zbraní.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4167

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2023