Británie: Arcibiskup canterburský ostře zaútočil na kontroverzní zákon britské konzervativní vlády kriminalizující uprchlíky

10. 5. 2023

čas čtení 4 minuty
Návrh britského vládního zákona o migraci  je nepraktický a morálně nepřijatelný, říká Justin Welby

Canterburský arcibiskup tento návrh zákona v Horní sněmovně a prohlásil, že poškodí postavení Spojeného království ve světě a neřeší základní příčiny migrace



Arcibiskup z Canterbury napadl stěžejní vládní návrh zákona o tzv. "nelegální" migraci (migace není nelegální, pozn. red.)  jako "morálně nepřijatelnou" legislativu, která "poškodí zájmy a pověst Spojeného království doma i v zahraničí".

 
V ostrém útoku na plán Rishiho Sunaka a ministryně vnitra Suelly Bravermanové Justin Welby uvedl, že zákon nenaplní premiérův slib "zastavit čluny s uprchlíky", ignoruje klíčové příčiny pohybu uprchlíků a může úplně rozbít systém mezinárodní spolupráce, který slibuje pomoc těm, kdo prchají před válkou, hladomorem a konflikty.

"[Návrh zákona] je izolacionistický, je morálně nepřijatelné a politicky nepraktické nechat nejchudší země, aby se s tím vypořádaly samy, a omezit naši mezinárodní pomoc," řekl. "Jedná se o pokus o krátkodobou nápravu. Riskuje velké poškození zájmů a pověsti Spojeného království doma i v zahraničí, natož zájmů těch, kteří potřebují ochranu, nebo národů, které společně čelí této výzvě."
 
Ve svém prvním vystoupení během rozpravy o návrhu zákona ve Sněmovně lordů Welby uvedl, že návrh neřeší dvě klíčové příčiny mezinárodní migrace: klimatickou krizi a válku.

Arcibiskup citoval prognózy Mezivládního panelu pro změnu klimatu, podle nichž jen klimatická krize povede do roku 2050 k nárůstu počtu uprchlíků nejméně o 800 milionů ročně.

"I kdyby se tomuto návrhu zákona podařilo dočasně zastavit do Británie připlouvající čluny - a já si nemyslím, že se to podaří - nezastaví to konflikty ani klimatické změny," řekl.

Návrh zákona by podle něj mohl vést k rozpadu mezinárodního závazku pomoci uprchlíkům. "Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky varoval, že by to mohlo vést ke zhroucení mezinárodního systému ochrany uprchlíků. Chceme, aby právě toto byl příspěvek Spojeného království?" dodal.

"Ignoruje to realitu, že migrací je třeba se zabývat u zdroje i v Lamanšském průlivu," dodal.

Připustil, že k "zničení zlého kmene převaděčů", který usnadňuje přeplouvání malých lodí, je zapotřebí reformy imigračních zákonů. Řekl však, že: "Tragédií je, že bez velkých změn to není tento zákon."

Dodal, že vláda by neměla otálet s nastavením "bezpečných a legálních cest" pro lidi, kteří žádají o azyl ve Spojeném království. "Musí být zavedeny bezpečné a legální trasy, jakmile začnou být napadány nelegální nebo nebezpečné trasy. Nemůžeme čekat roky, než se tak stane.

"Tento návrh zákona je pokusem o krátkodobou nápravu. Riskuje velké škody na zájmech a pověsti Spojeného království doma i v zahraničí, nemluvě o zájmech těch, kteří potřebují ochranu."

Welby uvedl, že ve fázi projednávání ve výborech plánuje předložit k návrhu zákona pozměňovací návrhy, které by zahrnovaly plány, jež podle něj v současném návrhu zákona chybí, na boj proti obchodníkům s lidmi a na aktualizaci úmluvy OSN o uprchlících z roku 1951.

Na závěr řekl: "Jak by se dalo očekávat z těchto lavic, v Novém zákoně v 25. kapitole Matoušova evangelia nás Ježíš vyzývá, abychom přijímali cizince. Tato výzva je součástí historie a kultury této země již po staletí a byla součástí podnětu k přijetí zákona o moderním otroctví. Vyzývám vládu, aby přehodnotila velkou část návrhu zákona, který neodpovídá naší historii, naší morální odpovědnosti a našim politickým a mezinárodním zájmům."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3635

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2023