Rusko: Státní duma schválila odebírání pasů na hranicích

24. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Státní duma v úterý přijala zákon rozšiřující pravomoci pohraniční stráže při práci s pasy občanů cestujících do zahraničí.

Podle dokumentu, který byl předložen Dumě vládou a který byl schválen ve druhém a třetím čtení během jednoho dne, budou moci úředníci pohraniční kontroly FSB odebrat pasy Rusům, kteří nesmějí cestovat do zahraničí.

Pas podléhá "zabavení v kompetenci soudu, vyšetřovacích orgánů Vyšetřovacího výboru Ruské federace, výkonných složek v oblasti vnitřních záležitostí a jejích územních orgánů, pohraničních orgánů federální bezpečnostní služby, celních orgánů," uvádí zákon.

Tento požadavek se vztahuje na ty, kteří nejsou omezeni ve svém právu na opuštění státního území, protože jsou podezřelí, obvinění, odsouzení za trestný čin nebo "obcházení povinností uložených soudem", říká zákon.

Ti, kteří jsou povoláni k vojenské službě a z těchto důvodů jsou omezeni v právu opustit Rusko, budou podle zákona povinni předat své pasy orgánu, který dokument vydal (zpravidla se jedná o ministerstvo vnitra). Pokud občan neodevzdal svůj cestovní pas, doklad je uznán za neplatný a podléhá také zabavení při hraniční kontrole, vyplývá ze zákona.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2903

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2023