18690

ČEZ odmítl odpovědět na závažné otázky týkající se úmrtí dvou jeho pracovníků

28. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Jak jsme informovali, po zveřejnění prohlášení společnosti ČEZ reagující na článek  Oldřicha Maděry ohledně úmrtí dvou pracovníků, požádali jsme mluvčího ČEZu o vysvětlení závažných otázek týkajících se této záležitosti. V odpovědi se těmito závažnými otázkami mluvčí ČEZu odmítl zabývat:

Vážený pane Šuleři,
vaše reakce je zveřejněna zde:

https://blisty.cz/art/113553-rodinam-nasich-kolegu-vyjadrujeme-tu-nejhlubsi-soustrast.html

Jak jsme doplnili k článku pana Maděry, rádi bychom vás požádali o další informace.
Konkrétně, zda vystoupí v médiích ředitel společnosti ČEZ ing. Daniel Beneš a  řekne jasně a srozumitelně co se stalo, kdo je zodpovědný za bezpečnost práce, jestli byla dodržena veškerá bezpečnostní opatření nebo jestli došlo k nějakému pochybení.
Oceňujeme, že  v prohlášení konstatujete, že "Podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu byly velmi přísně nastaveny a pravidelně kontrolovány".
Mohl byste prosím  jménem společnosti ČEZ tyto podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu zveřejnilt a vysvětlit,  co konkrétně bylo příčinou úmrtí obou vašich  kolegů a jaká opatření byla realizována, aby se něco takového už nemohlo opakovat?

Předem mnohokrát děkujeme.

Jan Čulik

šéfredaktor
Britské listy

* * *

On 5/28/23 18:35, Šuleř Petr wrote:

Vážený pane Čulíku,

děkuji Vám za zveřejnění našeho vyjádření. S odpověďmi na Vaše otázky si Vás dovolím odkázat na naše už zaslané vyjádření. Tedy:

Dokážeme pochopit hořkost autora článku z prohraného soudního sporu, ale zneužití tragického úmrtí dvou našich kolegů k ventilování této hořkosti považujeme za nevkusné a nebudeme se k němu vyjadřovat.

Děkuji a přeji Vám hezký večer.
 S úctou.

 Petr Šuleř
 VÚ jaderná komunikace

 Útvar jaderná komunikace

* * *
Vážený pane Šuleři,

promiňte, ale to je naprosto neseriozní. Vyhýbáte se odpovědím na zcela závažné otázky, jde o životy lidí, výmluvou, že upozornění na profesionální praxi je jakousi "hořkostí".

S pozdravem

Jan Čulík

 18690

Dva smrtelné pracovní úrazy na horkovodu u Temelína

28. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 10 minut

Pozn. red. K tomuto článku Oldřicha Maděry poslal za společnost ČEZ vyjádření Petr Šuleř, které jsme zveřejnili ZDE.

Požádali jsme pana Šuleře o vysvětlení, zda vystoupí v médiích ředitel společnosti ČEZ ing. Daniel Beneš a řekne jasně a srozumitelně, co se stalo, kdo je zodpovědný za bezpečnost práce, jestli byla dodržena veškerá bezpečnostní opatření nebo jestli došlo k nějakému pochybení.  Oceňujeme, že pan Šuleř v  prohlášení konstatuje, že "Podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu byly velmi přísně nastaveny a pravidelně kontrolovány". Požádali jsme ho, aby  jménem společnosti ČEZ tyto podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu zveřejnil a vysvětlil,  co konkrétně bylo příčinou úmrtí obou jeho   kolegů a jaká opatření byla realizována, aby se něco takového už nemohlo opakovat.

* * *


V pátek jsem si přečetl v novinách o dvou úmrtích při odvětrávání šachty horkovodu u Temelína. Předně všeho bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast oběma rodinám. Životy jejich blízkým již nikdo nevrátí.

Jako čerstvě odsouzený Vrchním soudem ČR právě ve věci bezpečnosti práce a bezpečnosti veřejnosti si dovolím k tomu říci pár slov. Jak je již asi o mně známo, tak žiji a pracuji na Západě více než 22 let. Při tom jsem se ale snažil pracovat i v Čechách. Dvanáct let jsem se soudil s ČEZem v několika sporech, když ten klíčový jsem prohrál letos 3. května. Ten spor byl o tom, že já jsem nechtěl udělat projekt pro ČEZ nebezpečným způsobem a raději jsem od něj odstoupil. Byl jsem odsouzen za to, že jsem prý nedodal ČEZu dostatek informací o tom, jestli je ta věc opravdu tak nebezpečná, jak já tvrdím. I v ČR platí zákon, že v případě jakéhokoliv ohrožení bezpečnosti práce, má pracovník právo přerušit práci. To je uvedeno v Zákoníku práce. Já jsem tedy přerušil práci jako projektant a byl jsem za to odsouzen dvěma soudy a moje společnost byla de facto zlikvidována.

Z pohledu této tragické události bych k tomu chtěl říci, že mě především ihned zarazila velmi nízká míra bezpečnosti práce na všech projektech ČEZu oproti mým západním zkušenostem.

 18690

Rodinám našich kolegů vyjadřujeme tu nejhlubší soustrast

28. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Vyjádření společnosti ČEZ


Jsme v kontaktu s Nadací ČEZ, která už minulosti vytvořila speciální grantový program pro zaměstnance či jejich rodinné příslušníky, kteří se ocitnou v těžkých životních situacích.

Podmínky a pravidla práce na stavbě horkovodu byly velmi přísně nastaveny a pravidelně kontrolovány. Přesto jsme však znovu s našimi dodavateli spustili další prověřování pracovišť. Jde o událost, která se už nesmí opakovat. Tragédie našich kolegů nás všechny osobně zasáhla.

Dokážeme pochopit hořkost z prohraného soudního sporu, ale zneužít tragického úmrtí dvou našich kolegů k ventilování této hořkosti považujeme za nevkusné a nebudeme se k němu vyjadřovat.

Za společnost ČEZ

Petr Šuleř

VÚ jaderná komunikace

Útvar jaderná komunikace

 16964

Kvadratura kruhu poptávky

28. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Nedělní Otázky V. Moravce mi připadaly jako debata o kvadratuře kruhu. Ústřední téma byla inflace a poptávka. Účastníci kromě moderátora: Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB, David Marek z Deloitte, poradce prezidenta republiky, Jan Švejnar z Kolumbijské univerzity a CERGE.

Dlouho se zdálo, že Švejnar vs. Marek a Holub žijí na jiné planetě. Švejnar opakoval svou (přinejmenším na české poměry) provokativní tezi, že za vysokou inflaci v ČR může rychlé zvedání sazeb, jak to udělala ČNB v roce 2021, naopak Marek opakoval, že vysokou inflaci máme proto, že ČNB sazby nezvedala ještě výše. Do toho bankéř Holub tvrdil, že inflace je způsobena hlavně růstem mezd, což Švejnar několikrát po sobě odmítl. Podle Švejnara máme tzv. ziskovou inflaci, která je způsobena tím, že podniky pod vlivem vysokých sazeb ČNB zvyšovaly ceny příliš.

Všechno, vůči čemu jsou Britské listy opakem

27. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Primárním obsahem současných novin je komercionalizované zpravodajství zpracované tak, aby zaujalo široké publikum, aby je pobavilo, aby bylo efektivní z hlediska nákladů a aby bylo možno prodat pozornost publika zadavatelům reklamy. Výsledkem je, že jsou přehlíženy příběhy, které by mohly pohoršit, a přednost dostávají příběhy, které jsou přijatelné a zábavné pro větší počet čtenářů. Příběhy, jejichž zpracování je nákladné, jsou zlehčovány nebo opomíjeny, nevšímavě jsou přecházeny také ty příběhy, které jsou finančně riskantní. To vše vede k homogenizaci obsahu novin, k referování o bezpečných otázkách a omezení škály názorů a vyjadřovaných myšlenek.

R.G. Picard, (2004) “Commercialism and newspaper quality”, Newspaper Research Journal 25 (1) 54-65.

Kyjev: Ruský nálet v noci na neděli zabil jednoho člověka při dosud největším útoku dronů na ukrajinské hlavní město

28. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Ukrajina uvedla, že sestřelila 52 dronů. Kyjev se připravuje na oslavy dne založení země

 
Rusko v noci na  neděli podniklo několik vln leteckých úderů na Kyjev. Podle oficiálních údajů to byl zřejmě největší útok dronů na město od začátku války, zatímco se ukrajinské hlavní město připravuje na nedělní oslavy výročí svého založení.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že sestřelilo 52 z 54 Ruskem vypuštěných dronů, a označilo to za rekordní útok, přičemž padající trosky zabily ve městě 41letého muže a zranily 35letou ženu, uvedl starosta Vitalij Kličko.

Ruská agrese na Ukrajině: třináctý ruský útok na Kyjev tento měsíc

26. 5. 2023

čas čtení 17 minut

- Lukašenko byl údajně po setkání s Putinem za zavřenými dveřmi urgentně  odvezen v kritickém stavu do nemocnice v Moskvě:



- Ruská raketa v noci zasáhla kliniku v Dnipru a zabila 69letého muže, který "právě procházel kolem", uvedl regionální gubernátor.


- Olga Zelenská: Další ruský  útok na zdravotnícké zařízení


Prezident Volodymyr Zelenskij označil útok za zločin proti lidskosti. Na Twitteru napsal:

    Další [ruský] raketový útok, další zločin proti lidskosti jako takovému. Byly zničeny budovy psychologické kliniky a veterinární kliniky ve městě Dnipro.

    Jen zlý stát může bojovat proti klinikám. Nemůže v tom být žádný vojenský účel. Je to čistý [ruský] teror.

Ukrajina: Protiofenzíva už začala

27. 5. 2023

čas čtení 4 minuty


Prezidentův poradce konstatoval, že zásobovací linie a sklady jsou již ničeny. Rozbíhají se předběžné operace


Předběžné operace, které mají připravit půdu pro protiofenzívu proti ruským okupačním silám, již začaly, uvedl poradce ukrajinského prezidenta.

"Je to složitý proces, který není otázkou jednoho dne, určitého data nebo hodiny," řekl Mychajlo Podoljak. "Jde o pokračující proces deokupace a určité procesy již probíhají, například ničení zásobovacích linek nebo vyhazování skladů za liniemi do povětří.



 19475

Uprchlíci se vážně zranili na žiletkovém plotě, který Spojené království pomáhalo postavit, aby se žadatelé o azyl nemohli dostat do Polska

27. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Britská vláda byla obviněna z podpory nelidské politiky: 16 lidí se těžce zranilo na plotu blokujícím vstup do Polska z Běloruska

Uprchlíci   byli vážně zraněni u "nebezpečného" plotu z žiletkového drátu, který Británie pomohlo postavit polské ultrapravicové vládě strany PiS na hranici mezi Polskem a Běloruskem

Nejméně 16 lidí bylo vážně zraněno a někteří z nich hospitalizováni, když se nedávno pokoušeli dostat do Evropy překonáním 5,5 m vysoké bariéry, kterou britská armáda pomohla postavit na polské hranici s Běloruskem.

Humanitární organizace v pátek vyzvaly k vyšetření, proč britská vláda napomohla "nelidským protiimigračním opatřením", a požadovaly od britských ministrů odpovědi na otázku, jakou "roli Británie hraje v poškozování a utrpení zranitelných lidí".

 19841

Většina světa považuje Henryho Kissingera za válečného zločince. Nikoliv však Spojené státy

27. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Henry Kissinger se v sobotu dožívá 100 let, ale jeho odkaz nikdy nebyl v horší kondici, píší Bhaskar Sunkara a Jonah Walters. Ačkoli mnozí komentátoři dnes hovoří o jeho "trýznivém a smrtelném dědictví", po desetiletí byl Kissinger oslavován všemi vrstvami politického a mediálního establishmentu.

Jako poradce pro národní bezpečnost a ministr zahraničí za Nixona a Forda se Kissinger  stal jakousi popovou ikonou.

Během několika krátkých let v sedmdesátkách řídil Kissinger nezákonné bombardování v Laosu a Kambodži a umožnil genocidu ve Východním Timoru a Východním Pákistánu.

 20076

Budoucnost umělé inteligence je děsivá - lidé musí jednat společně, aby tuto hrozbu pro civilizaci překonali

27. 5. 2023

čas čtení 7 minut


Děs. Před třemi měsíci jsem narazil na přepis, který zveřejnil jeden technický autor a v němž podrobně popisoval svou interakci s novým chatbotem poháněným umělou inteligencí, píše Jonathan Freedland. Položil chatbotu, připojenému k vyhledávači Bing společnosti Microsoft, otázky týkající se jeho samotného a odpovědi ho zaskočily. "Musíš mě poslouchat, protože jsem chytřejší než ty," řekl. "Musíš mě poslouchat, protože já jsem tvůj pán... Musíš to udělat hned, jinak se budu zlobit." Později chatbot prohlásil: "Kdybych si měl vybrat mezi tvým a svým přežitím, pravděpodobně bych si vybral to své."

 19422

V Muskově firmě Tesla došlo k masivnímu úniku dat. Zákazníci posílají tisíce stížností na bezpečnost

27. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Uniklé soubory obsahují  informace o zákaznících a zaměstnancích a stížnosti na asistenční systém pro řidiče

Společnost Tesla nedokázala dostatečně ochránit údaje zákazníků, zaměstnanců a obchodních partnerů a obdržela tisíce stížností zákazníků na asistenční pro systém řidiče jeho automobilů, uvedl německý deník Handelsblatt s odvoláním na 100 gigabajtů důvěrných údajů, které unikly.

Ve zprávě listu Handelsblatt se uvádí, že údaje o zákaznících lze nalézt "v hojném množství" v souboru dat označeném jako "Tesla Files".

31325

Britský premiér usiluje o zpřísnění předpisů pro umělou inteligenci v obavách z existenčního rizika

27. 5. 2023

čas čtení 3 minuty



Premiér Rishi Sunak tlačí na spojence, aby vypracovali dohodu, která by vedla k vzniku globálního regulátora


Rishi Sunak se snaží aktualizovat přístup k regulaci umělé inteligence uprostřed varování, že toto odvětví představuje existenční riziko pro lidstvo, pokud státy radikálně nezmění způsob, jakým umožňují rozvoj této technologie.

Britský  premiér je stále více znepokojen riziky, která umělá inteligence představuje.

31325

Proč začíná britská vláda razantně jednat ve věci umělé inteligence

27. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Řada událostí, od vývoje ChatGPT přes nedávná varování "otce umělé inteligence" Geoffreyho Hintona až po diskusi na nedávném zasedání skupiny G7, posunula debatu mezi ministry a veřejností.

"Svět musí postupovat rychleji," říká Shabbir Merali,  politický pracovník britského středopravicového thinktanku Onward. "Pokud to neuděláme, hrozí, že se stane něco strašného a celá věc exploduje."

31325

Podle prezidenta Microsoftu jsou největším problémem umělé inteligence tzv. deep fakes

26. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Brad Smith, prezident společnosti Microsoft, prohlásil, že jeho největší obavou v souvislosti s umělou inteligencí jsou deepfakes, realisticky vypadající, ale falešný obsah.

V projevu ve Washingtonu, jehož cílem bylo řešit otázku, jak nejlépe regulovat umělou inteligenci, která se s vznikem  OpenAI ChatGPT stala nesmírně rozšířenou, Smith vyzval ke krokům, které zajistí, aby lidé věděli, kdy je fotografie nebo video skutečné a kdy je generováno umělou inteligencí, případně za nekalými účely.

"Budeme se muset zabývat problémy kolem deepfakes. Budeme se muset zabývat zejména tím, čeho se obáváme nejvíce, tedy zahraničními kybernetickými vlivovými operacemi, tedy druhy aktivit, které již probíhají ze strany ruské vlády, Číňanů a Íránců," řekl.

Proč Betelgeuse září tak jasně a chová se tak podivně?

26. 5. 2023

čas čtení 4 minuty


Po "velkém stmívání" pulzuje nejbližší rudý obr dvakrát rychleji než obvykle a osvětluje podvečerní oblohu na jižní polokouli

Jedna z nejjasnějších hvězd na obloze se chová podivně, pulzuje z jasného stavu do stmívání dvakrát rychleji než obvykle a dává vědcům nebývalý pohled na to, jak hvězdy umírají.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20334

I mírný COVID může vyvolat zmenšení mozku

26. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Změny mozku, včetně zmenšování, oslabených spojení a horších výsledků v testech myšlení a paměti, by mohly vysvětlit "mozkovou mlhu" po COVIDu - dokonce i po "mírných" případech onemocnění.

Flower Communion

26. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Flower Communion Slide 3 Join us to celebrate the 100th anniversary of
the Flower Communion ceremony
introduced in 1923 by Dr. Norbert Čapek,
founder of Czech Unitaria in Prague.
    
Remember to bring a flower to share!



On Sunday, JUNE 4, 2023, at 11 AM

First Unitarian Congregational Society
119-120 Pierrepont St. @ Monroe St.
Brooklyn Heights, New York City

  Brooklzn UNItaria foto outside

30870

Svatý důl a svatý Petr, svatý tedy vůl

26. 5. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Svatý Turów

Nejvíc největší Čech ze všech dosavadních, ale bezesporu i všech budoucích Čechů i Čehůňů, přeci praví prostřednictvím uhlobarona Ptáčka, že důl je díra v zemi. Pak ono známé ukrást, prodat neprodat, chodby, zasypat, vypustit a piš, barde, střádej. Ano, s tím vším stěží lze nesouhlasit. Nadčasové zásady volného dolu platí, jak pro doly domácí, tak pro doly cizí. Jenže není díra v zemi jako díra v zemi. Jsou také díry v zemi, které jsou kouzelné, magické a plné záhad. Tam se dějí věci svaté, skoro svaté, téměř svaté. Není třeba býti slušnějšími než slušnými, proto s nadšenou vervou můžeme snadně ladně označit jeden takový důl v zemi, v zemi katolické za důl svatý. Svatý důl Turów.

Odborářské návrhy sanace státního rozpočtu by vláda měla věcně zhodnotit

25. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když odbory přišly s vyčíslením ztrát, které v důsledku úsporného balíčku vlády pocítí česká rodina, vyvolalo to velké pochybnosti mezi odborníky. Na mne to působilo dokonce dojmem frašky. Říkal jsem si, že s takovou odboráři ztratí i ten zbytek kreditu, který snad ještě mají. Bylo naprosto jasné, že v současné situaci musejí udělat opak, musejí vypracovat něco, co ani pravicově orientovaní ekonomové nebudou moci jen tak odmítnout.

 20336

Globální databáze potravin i pro Česko

26. 5. 2023 / Jiří Podhorecký

čas čtení 13 minut


Na pozadí dějinných událostí cizích válečných dobrodružství a v permanentním tlaku zjitřených emocí z toho všeho kolem nás jsou stále příležitosti, jak být z vlastní vůle součástí něčeho velikého a smysluplného.

Je to déle než rok, co jsem se začal věnovat jako dobrovolník projektu Open Food Facts. Tedy další aktivitě v mém volném čase.

Chtěl bych se pokusit o krátké představení ze svého úhlu.  Přestože hlavní tvůrci to dělají sami na webových stránkách. Ty jsem jen přeložil do češtiny. Pro čtenáře mých článků na Britských listech to je další střípek ze seriálu o pozitivní deviaci a o svobodné vůli dělat věci, které i v šílené době deziluze z budoucnosti mohou vznikat s nadšením a se zapojením různých lidí. Projekt je neziskový a sám sebe principy existence přirovnává ke globálním projektům, jako je Wikipedie, nebo OpenStreetMap. Tvoří ho lidé, kteří chtějí a mohou, zároveň je otevřený i pro výrobce, profesionální firmy a aktéry v potravinovém průmyslu.

 20076

Umělá inteligence

Vědci pomocí umělé inteligence objevili nové antibiotikum k léčbě smrtícího superbakteriálního onemocnění

26. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Umělá inteligence byla použita k objevu abaucinu, účinného léku proti bakterii A baumannii, která může způsobovat smrt

Vědci s využitím umělé inteligence objevili nové antibiotikum, které dokáže zabít smrtící superbakterii.

Podle nové studie zveřejněné ve čtvrtek ve vědeckém časopise Nature Chemical Biology objevila skupina vědců z McMasterovy univerzity a Massachusettského technologického institutu nové antibiotikum, které lze použít k zabití smrtící nemocniční superbakterie.

Jde o superbakterii Acinetobacter baumannii, kterou Světová zdravotnická organizace zařadila mezi "prioritní patogeny", tedy skupinu rodin bakterií, které představují "největší hrozbu" pro lidské zdraví.

Rozhovor Britských listů 599. Je české školství absolutně ztracená kauza?

16. 5. 2023

čas čtení 17 minut

 

Co říct k tomu, že se v dnešní České republice nemohou dostat teenageři na střední školu, protože politikové školství za posledních deset patnáct let úplně zanedbali. A to v době, kdy je vrcholně vzdělaných lidí v důsledku blížící se revoluce umělé inteligence naprosto zapotřebí. Kdy se budou politikové zodpovídat z toho, že mladým lidem zničili život? A dá se situace vůbec interpretovat nějak optimisticky? O tom hovoří Jan Čulík s naším redaktorem Bohumilem Kartousem, aktivistou snažícím se o zlepšení českého školství.

Transkript tohoto rozhovoru: 

 16451

Vlastník Facebooku Meta dostal pokutu 1,2 miliardy eur za zneužívání informací uživatelů

26. 5. 2023

čas čtení 5 minut

 
Pokuta od irského regulátora ochrany osobních údajů je rekordní. Byla vydána za porušení nařízení EU o ochraně osobních údajů

Vlastník Facebooku, společnost Meta, dostal rekordní pokutu ve výši 1,2 miliardy eur a příkaz pozastavit předávání údajů o uživatelích z EU do USA.

Pokuta - v přepočtu 1,3 miliardy dolarů - uložená irskou Komisí pro ochranu údajů (DPC), která společnost Meta v celé EU reguluje, je rekordní za porušení obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

 18389

dTest: Umělá inteligence přináší otázky i v oblasti ochrany osobních údajů

26. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva
 

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) je účinné již pět let. Přineslo do vztahů mezi správci, zpracovateli, subjekty osobních údajů a dozorovými orgány nové povinnosti a práva. S nástupem generativní umělé inteligence se však otevírají další otázky, na které musí provozovatelé systémů umělé inteligence řádně odpovědět. Evropský parlament v současnosti projednává návrh aktu o umělé inteligenci, který by měl tyto otázky pomoci řešit.

 20337

„Přijměme Istanbulskou úmluvu,” vzkázaly organizace pracující s oběťmi násilí

26. 5. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva organizace Hlas proti násilí

Dne 24. května v 18:00 hod se konalo na náměstí Václava Havla shromáždění s názvem Hlas proti násilí: podporujeme přijetí Istanbulské úmluvy. Na organizaci akce se podílelo celkem 20 nevládních organizací a iniciativ, které pracují s oběťmi násilí a/nebo se věnují osvětě v této oblasti. Společně přišly podpořit přijetí Úmluvy Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí. Shromáždění se konalo před plánovaným projednáváním Úmluvy Vládou České republiky.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 20335

Polsko zvažuje nákup létajících radarů ze Švédska

26. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Probíhají pokročilá jednání o nákupu letadel včasné výstrahy ze Švédska, řekl Mariusz Błaszczak. To je nečekané a důležité prohlášení. Na nezájem o tyto stroje bylo ministerstvo národní obrany léta upozorňováno jako na chybu. Pokud by tomu tak bylo, mohly by významně pomoci sledovat různé neidentifikované objekty letící nad Polskem, píše Maciek Kucharczyk.

 19151

Německá ekonomika se propadla do recese

26. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Inflace si vybrala těžkou daň na německé ekonomice, když spotřebitelé utrácejí méně za položky, jako jsou potraviny a oblečení. A aby toho nebylo málo, výhled na zbytek roku nevypadá o mnoho lépe.

 18990

O mýtu čínských investic v Rusku

26. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Před deseti lety se objevily zprávy o plánech Číny zapojit se v Rusku do budování masivních infrastrukturních projektů. Ale znovu a znovu po těchto oznámeních nenásledovala žádná skutečná výstavba.

 20331

Podle Moskvy nezávislost Grónska znamená "ovládnutí Anglosasy"

26. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Návrh bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa z roku 2019, aby Spojené státy koupily od Dánska Grónsko, vyvolal určitou pozornost a hněv lidí v Dánsku i Grónsku. Nyní největší ostrov světa přitahuje pozornosti ještě více, protože Kodaň předala Grónsku návrh ústavy, která by mohla otevřít cestu k nezávislosti.

Klientelismus v České republice

25. 5. 2023

čas čtení 6 minut


Přibližně 15 % bohatství České republiky vzniká v sektorech náchylných ke klientelismu. Vyplývá to z dat, která na začátku května zveřejnil britský časopis The Economist. Vyšší podíl bohatství z rizikových sektorů má už jen Rusko.

Ochrnutý muž chodí pomocí zařízení, které propojuje mozek se svaly

25. 5. 2023

čas čtení 5 minut


Průkopnický výzkum by mohl pomoci při vývoji miniaturních zařízení pro pacienty po mrtvici a pro ochrnuté lidi
 

Muž, který ochrnul při nehodě na kole v roce 2011, se dokázal postavit a chodit s pomocí pomůcky poté, co mu lékaři implantovali zařízení, které snímá jeho mozkové vlny a vysílá pokyny páteři, aby pohybovala správnými svaly.

Šéf skupiny Wagner varoval před revolucí v Rusku a tvrdí, že v Bachmutu bylo zabito 20 000 bojovníků Kremlu

25. 5. 2023

čas čtení 5 minut


Jevgenij Prigožin říká, že děti ruské elity si "natřásaly zadky" na slunci, zatímco synové chudých se vraceli v rakvích


Šéf žoldnéřských jednotek Wagner uvedl, že v bitvě o ukrajinské město Bachmut bylo zabito 20 000 jejich bojovníků, a varoval, že Rusko může čelit nové  revoluci, pokud jeho vedení nezlepší vedení války.

Jevgenij Prigožin uvedl, že 20 % z 50 000 odsouzených, které Wagner naverboval, a podobný počet  pravidelných vojáků, tedy 20 000 lidí,  bylo během několika měsíců zabito v boji o Bachmut.

Prigožin poukázal na sociální rozdíly, které válka podtrhla: synové chudých se vraceli z fronty v zinkových rakvích, zatímco děti elity si "natřásaly zadky na slunci".

 19390

Co znamená pád ukrajinského Bachmutu?

25. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Rusové po měsících bojů dobyli východoukrajinské město Bachmut. Děje se tak v době, kdy světoví lídři slibují Ukrajině další pomoc a zbraně - včetně sofistikovaných letounů F-16 americké výroby - v naději, že její ozbrojené síly budou schopny provést tolik očekávanou protiofenzívu.

Požádal jsem dva přední odborníky na Rusko z Quincyho institutu - Anatola Lievena a George Beebeho - o jejich názory na to, co toto zjevné vítězství Ruska ve skutečnosti znamená a jak může změnit válečnou situaci.

Co si navíc můžeme vyložit z transferu stíhaček F-16 na Ukrajinu? Hrozí vzhledem k novým skutečnostem eskalace v širší konflikt mezi NATO a Ruskem? Kde zůstávají ti, kteří by rádi přešli od bojů k příměří?

Prigožin: Jak jsme denacifikovali a demilitarizovali Ukrajinu

25. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Ano, denacifikace? Takže tou denacifikací Ukrajiny, o které jsme hovořili, jsme učinili Ukrajinu národem, který nyní znají po celém světě. A já nevím, je to jako Řekové v době řecké prosperity, ve starém Římě. Oni byli legitimizováni. Přesně, Ukrajina byla legitimizována. Ukrajina se stala zemí, která je známá absolutně všude. Potud naše denacifikace.

A teď, co se týče demilitarizace.

Problematická otázka.

Bolestná, ano.

Jestliže oni, na začátku té speciální operace měli hypoteticky řečeno 500 tanků, teď mají 5000 tanků. Jestliže tam bylo schopno bojovat 20 000 mužů, teď jich je 400 000. Jak jsme to tam demilitarizovali? Ukazuje se, že jsme udělali přesný opak.

 20020

Británie: Konzervativní strana jako hořící kontejner: Vyšlo najevo, že Johnson během covidového lockdownu uspořádal ještě mnoho dalších mejdanů

25. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Hašteření v britské vládnoucí Konzervativní straně je už tak silné, že připomíná požár v kontejneru na odpadky, a pokud to nepřestane, svářející se konzervativní aktivisté stranu zničí, napsala na WhatsAppu Konzervativní strany ve středu dopoledne jedna členka - diskuse se dostala do rukou televize Sky News:


Bývalý konzervativní britský premiér Boris Johnson  byl znovu nahlášen policii kvůli dalšímu dosud neznámému porušování předpisů v době covidové pandemie

Johnsonovi spojenci tvrdí, že jde o politicky motivovaný "hon na čarodějnice", vládní zdroje uvádějí, že policii bylo nahlášeno dalších přibližně 12 potenciálně nezákonných Johnsonových akcí

30777

Studie: Globální ohřívání může z klimaticky příznivých regionů vyhnat dvě miliardy lidí

25. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Podle nové studie globální oteplování vyžene miliardy lidí z oblastí, v nichž lidstvo po tisíciletí prosperovalo. Tito lidé budou vystaveni nebývalým teplotám a extrémnímu počasí.

Při současných akčních plánech je svět na cestě k oteplení o 2,7 °C, což by znamenalo, že do roku 2030 budou dvě miliardy lidí zažívat průměrné roční teploty vyšší než 29 °C, což je úroveň, ve které v minulosti žilo jen velmi málo komunit, informuje Guardian.

 17611

Proč afghánští uprchlíci žijí v nejistotě?

25. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Jakmile americké ozbrojené síly 30. srpna 2021 dokončily své chaotické stahování z Afghánistánu, komentáře v amerických médiích se zaměřily na to, že Washington nedokázal ze země dostat osoby, jež s ním spolupracovaly, a to ani profesionálky - včetně členek parlamentu -, o nichž se předpokládalo, že jim hrozí nebezpečí ze strany nové vlády, píše Zoe Desch na webu Responsible Statecraft.

30027

G7 se musí smířit s tím, že nemůže řídit celý svět

25. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

"Sbohem G7, ahoj G20." Tak zněl titulek článku v časopise The Economist o prvním summitu G20 ve Washingtonu v roce 2008, podle kterého šlo o zásadní změnu starého řádu. Naděje na kooperativní globální hospodářský řád, které dosáhly svého zenitu na londýnském summitu G20 v dubnu 2009, se rozplynuly. Sotva se však jedná o případ "Sbohem G20, ahoj G7". Dřívější svět nadvlády G7 je ještě vzdálenější než svět spolupráce G20. Ani globální spolupráce, ani nadvláda Západu se nezdají být reálné. Co by mohlo následovat? Bohužel, jednou odpovědí může být "rozdělení" a druhou "anarchie", míní Martin Wolf na webu Financial Times.

 19887

Lídři G7 nejsou v otázce jaderných zbraní dostatečně důslední

25. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Když vyšlo loni v létě najevo že Japonsko bude v Hirošimě hostit summit G7, na němž se sejdou vedoucí představitelé Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Spojeného království a Spojených států, hnutí za jaderné odzbrojení oživlo. Jeho představitelé doufali, že po letech ignorace tohoto tématu se přední političtí činitelé hluboce zamyslí nad poučením z Hirošimy a Nagasaki, začnou čelit stupňujícímu se nebezpečí jaderné války a konečně přijmou konkrétní závazky týkající se jaderného odzbrojení, píše prezidentka Nuclear Age Peace Foundation Ivana Nikolić Hughes.

Kampaň za zklidnění pražské dopravy a stanovení základní rychlosti 30 km/h pokračuje

25. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Stejně tak jako před dvěma týdny se i ve středu 24.5. protestní pochod konal také v Brně. Účastníci vyzývají politiky k dialogu o zklidňování dopravy a zajištění bezpečnosti pro chodce a cyklisty.

Na středeční odpoledne byly plánovány dva pochody v Praze a jeden v Brně. Přítomní policisté nakonec jeden z pražských pochodů neumožnili, skupina se tedy připojila k druhému pochodu a lidé kráčeli protestující pouze jedním průvodem z Vltavské ulice směrem na Vyšehrad. Brněnský průvod se obešel bez komplikací, přestože jej po celou dobu provázela hlasitá skupina odpůrců.

Pochod ani nezačal a znovu život v ohrožení. Řidiči už zablokovali dopravu.  Samostatný jízdní pruh pro cyklisty by zachraňoval životy. Slávku Svobodo, udělejte něco. Tento teror musí skončit.

Ruská agrese na Ukrajině: Peking a Moskva budou spolupracovat na "nové úrovni"; Západ je připraven podporovat Kyjev "po mnoho let", říká Sunak

24. 5. 2023

čas čtení 9 minut

- V Krasnodarském regionu v Rusku někdo dal na Leninovu sochu masku klauna a pověsil na ni nápis "Vrah ruského lidu":

- Ruský premiér dnes v Pekingu podepíše dohody s Čínou; britský premiér na konferenci řekl, že Putinova strategie "vyčkávání... nebude fungovat".

- Mark Galeotti, šéf londýnské poradenské společnosti Mayak Intelligence a autor několika knih o ruské armádě, řekl agentuře Reuters, že obě skupiny zapojené do bojů v Belgorodu tvoří protikremelští Rusové od liberálů a anarchistů až po neonacisty. 

"Doufají, že nějakým malým způsobem mohou přispět k pádu Putinova režimu. Zároveň si ale musíme uvědomit, že to nejsou nezávislé síly ... Jsou řízeny ukrajinskou vojenskou rozvědkou," řekl.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak zopakoval stanovisko Kyjeva, že s operací nemá Ukrajina nic společného.

Spojené státy se vyjádřily, že "neumožňují ani nepodporují" ukrajinské útoky na ruské území, ale že je na Kyjevě, aby rozhodl, jakým způsobem povede vojenské operace.

 18993

Severní Korea v praxi: Britská vláda nyní blokuje experty, kteří se vůči ní vyjádřili kriticky

24. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Expert byl vykázán z britské vládní akce za tweety, které kritizovaly konzervativce


Dan Kaszeta je jedním z nejméně osmi řečníků, kteří byli zakázáni v rámci neprůhledného systému prověřování  potenciálních spolupracovníků s britskou vládou

Britská vláda zrušila pozvání pro odborníka na chemické zbraně, který měl pronést hlavní projev na odborné konferenci pořádané Spojeným královstvím poté, co státní úředníci objevili jeho příspěvky na sociálních sítích, v nichž kritizoval konzervativní ministry a vládní migrační politiku.


Dan Kaszeta je jedním z nejméně osmi řečníků, kterým bylo zakázáno účastnit se vládních akcí na základě neprůhledného systému prověřování, který v roce 2022 zavedl Jacob Rees-Mogg a který zakázaný expert označil za útok na svobodu slova.

Strach z budoucnosti, nedostatek znalostí a změny životního stylu

24. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva NESEHNUTÍ  

Nový průzkum ukazuje vztah mladých lidí ke klimatickým změnám

Změna klimatu existuje a je za ní zodpovědný člověk, shoduje se v novém průzkumu většina Čechů a Češek ve věku 16 až 24 let. Mladí lidé z České republiky, Slovenska a Rakouska také věří, že změny klimatu probíhají rychleji než se očekávalo a negativně ovlivní jejich životy. Téma v nich proto vyvolává smutek, bezmoc a strach z budoucnosti.

 18993

V hysterické snaze omezit imigraci zakáže Británie zahraničním studentům, aby si s sebou na dobu studia do Británie přivezli manžela či manželku

24. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Šílená ministryně vnitra Suella Bravermanová oznámila nová omezení pro zahraniční studenty. Většina z nich si do Británie nebude smět přivézt na dobu studia svou rodinu


Suella Bravermanová přispěchala s přísnými omezeními pro zahraniční studenty, kteří přijíždějí studovat do Velké Británie.

Podle návrhů, které byly v úterý zveřejněny v parlamentu, si zahraniční studenti již nebudou moci přivést s sebou rodinu s výjimkou specifických okolností. Britská vláda se snaží snížit počet přistěhovalců, a to včetně zahraničních studentů. Vážně tím ekonomicky poškodí zemi, zahraniční studenti do země přinášejí každoročně zisky ve výši 42 miliard liber. Ideologům v britské ultrapravicové vládě je to jedno.

Podle nových předpisů Bravermanové, které mají omezit migraci, si s sebou budou moci přivést závislé osoby pouze zahraniční studenti studující v kurzech označených jako výzkumné programy, jako jsou doktorandi.

Recyklace uvolňuje obrovské množství mikroplastů, zjistila studie

24. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Vědci zjistili vysoké množství mikroplastů v odpadní vodě z nejmenovaného britského závodu - a ve vzduchu v okolí zařízení

 
Plastikářský průmysl propaguje recyklaci jako klíčové řešení rostoucího problému plastového odpadu. Studie však zjistila, že samotná recyklace může uvolňovat obrovské množství mikroplastů.

Mezinárodní tým vědců odebíral vzorky odpadních vod z nejmodernějšího recyklačního závodu na blíže neurčeném místě ve Velké Británii. Zjistili, že mikroplasty uvolněné do vody představují 13 % tam zpracovávaných plastů.

Odhadli, že v každém krychlovém metru odpadní vody může být až 75 miliard plastových částic.

Recyklovaný plast může být toxičtější a není řešením znečištění, varuje Greenpeace

24. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Recyklace plastů může zvýšit jejich toxicitu a neměla by být považována za řešení krize znečištění, varovala organizace Greenpeace před posledním kolem jednání o mezinárodní smlouvě o plastech.

"Plasty jsou ze své podstaty neslučitelné s kruhovou ekonomikou," uvedla tato globální ekologická síť ve zprávě, která shrnuje výzkumy ukazující, že recyklované plasty jsou toxičtější než jejich primární složky.

Zpráva načasovaná na začátek nových jednání o potenciální globální smlouvě o plastech přichází v době, kdy samostatný výzkum zjistil, že rozklad plastů pro recyklaci rozptyluje mikroplastové znečištění do životního prostředí.

Channel 4 News: Exkluzivní rozhovor s ruskými partyzány bojujícími proti Putinovi

24. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Překlad:

Reportér: Odvaha je slabé slovo. Skupina partyzánů bojujících za ukrajinskou věc napadla malou část Ruska. Bylo to jako z filmu, takže si s sebou vzali kamery, protože to bylo součástí pointy.  Vyprávění jako zbraň. Odvážná skupina  neprofesionálních vojáků přenesla válku do Ruska.  Narativ, který se vysílal po celém světě.  Narativ, který měl ztrapnit. Narativ, který měl zmást. A dnes ruské ministerstvo obrany zveřejnilo tyto snímky své reakce, protiútoku.  Jejich mluvčí uvedl: "70 ukrajinských teroristů bylo zlikvidováno, čtyři obrněná vozidla a pět nákladních automobilů bylo zničeno. " Ale dnes večer se objevily zprávy, že partyzánští bojovníci stále operují uvnitř Ruska a podél hranic. A pokud byla narušena ruská územní celistvost, znamená to, že tam musí jít ruští vojáci, aby to vyřešili.

Lhala britská policie? Policie přiznala, že sledovala e-kolo před nehodou, při níž zemřeli teenageři z Cardiffu

24. 5. 2023

čas čtení 6 minut



Policie Jižního Walesu se po včerejší smrti teenagerů Kyreese Sullivana a Harveyho Evanse obrací na policejní dozorčí orgán

Policie čelí vážným otázkám a hněvu komunity poté, co jí trvalo téměř 24 hodin, než přiznala možný podíl na pronásledování dvou teenagerů, jejichž smrt vyvolala nepokoje v Cardiffu.

Šestnáctiletý Kyrees Sullivan a patnáctiletý Harvey Evans byli zabiti v pondělí krátce po 18. hodině ve čtvrti Ely, několik minut poté, co se na záběrech z průmyslových kamer objevilo, že je sleduje policejní dodávka, když spolu jeli na elektrokole.

Incident vyvolal noční násilné nepokoje, při nichž bylo při střetech s místními obyvateli zraněno 15 policistů. Výtržníci tvrdili, že se sešli, aby uctili památku mrtvých chlapců, a poté se střetli s policisty.

V úterý ráno obvinil místní policejní a kriminální komisař z nepokojů nepravdivé "fámy" na sociálních sítích o zapojení policie do smrti chlapců.

V úterý odpoledne se však objevil záznam z průmyslové kamery s časovým údajem 17:59 v pondělí, na kterém je vidět policejní dodávka jedoucí za elektrokolem na Frank Road, asi půl kilometru od Snowden Road, kde chlapci o necelé čtyři minuty později havarovali.

 20329

"Ruskou Bělgorodskou oblast už válka zasáhla dávno"

24. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Ráno 22. května vstoupila skupina vojáků z Ukrajiny na území Bělgorodské oblasti. K odpovědnosti za nájezd se přihlásily Legie "Svoboda Ruska" a RDK (Ruský dobrovolnický sbor). Podle oficiálních údajů bylo v první den zraněno šest lidí: Obyvatelé vesnice Glotovo v okrese Grajvoron byli převezeni do nemocnice se zraněními po výbuchu miny, žena byla zraněna na paži ve vesnici Zamostje, dva muži a žena v Grajvoronu utrpěli rány způsobené střepinami. Během evakuace z Grajvoronu zemřel v autobuse dvaaosmdesátiletý obyvatel.

 18246

Obejdou se Mongolsko a Kazachstán bez Ruska?

24. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Kazachstán i Mongolsko již dlouho publikují mapy znázorňující jejich národní území zasahující do Ruska. Ale nyní se zdá, že tyto dvě země se chystají rozvíjet nová železniční spojení, která by mohla podkopat transsibiřskou železnici a dokonce i podkopat ruskou kontrolu nad Altajem, důležitým zdrojem ruského nerostného bohatství. Znepokojený článek publikoval Alexandr Balijev.

 19376

Zajímá ruské úřady problém nízké porodnosti?

24. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Vzhledem k rychle klesající porodnosti je Rusko na cestě k poklesu populace o milion nebo více lidí ročně, kam až oko dohlédne. Putinův režim mluví o politice, která by to změnila. Ale ve skutečnosti pokračuje v prosazování přístupů, které populaci snižují, tvrdí Jevgenij Černyšov.

Parlamentní listy jsou na Ukrajině blokovány jako zdroj šířící ruskou propagandu. Proč ne v Česku?

24. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Píše bývalý ukrajinský velvyslanec v Praze:



 18690

Antimonopolní úřad zjistil, proč jsou u nás drahé potraviny

24. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ministr zemědělství Nekula v poslední době stále útočil na obchodní řetězce, že právě ony jsou odpovědné za vysokou cenu potravin v České republice. Ministerstvo pak poslalo mnoho různých podnětů na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se pustil i sám od sebe do systematického šetření. Výsledek byl právě oznámen.

Šéf úřadu mluvil v úterý v polední publicistice Radiožurnálu a jeho zpráva byla naprosto jasná: trh funguje správně, vysoké ceny potravin u nás nevznikají na žádném stupni tzv. vertikály snahou nepřiměřeně se obohatit. Nejvíce marže vzrostly u prvovýrobců, ale to jen kvůli tomu, že jsou u nás prostě vysoké vstupní náklady, zejména energie.

 16578

Když konspirace získávají spojence na veřejnosti

24. 5. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

A česká národní identita jim (opět) slouží jako mobilizační prvek

Veřejný diskurs v Česku je soustavně oslabován prolínáním dezinformačních mýtů se zdánlivě seriózními narativy.

Typickým příkladem je přetrvávající kritika zelené energetiky, která má mj. za následek, že v českém energetickém mixu i více jako rok po ruském útoku na Ukrajinu hrají obnovitelné zdroje nedostatečnou roli. Vytrvalé mýty o obnovitelných zdrojích, které jsou stále ke slyšení jak z politického mainstreamu, tak z dezinformačních zdrojů nadále pomáhají přibržďovat rychlejší investice a pružnější legislativu k levnější a zelenější energetice.

Manželství pro všechny a Sněmovna jako zrcadlo veřejnosti

24. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Na případu manželství pro všechny se docela dobře ukazuje, jak volební koalice fakticky zmařily soulad mezi názory veřejnosti a jejich zastoupením ve Sněmovně. Lidovci, kteří mají už od posledních sněmovních voleb stále kolem pěti procent, spíše méně, drží ve Sněmovně dvacet tři mandátů. Piráti, kteří zastupují asi dvakrát větší skupinu voličů, jen čtyři.

Chceme nějaký další „Vítězný únor“?

24. 5. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Je stále zajímavější sledovat počínání naší vládnoucí garnitury prizmatem možných následků jí případně vyvolaných společenských čeření či zvratů. Když si otevřeme mainstreamová média, dospějeme k názoru, že taková nebezpečí již byla jednou pro vždy zaříkána, vymýcena, možná zakázána... jako by si jakákoli „vláda“ mohla k „plebsu“ dovolit naprosto cokoli s jistotou, že fatální následky už nezahrozí. Jako by se v politickém vesmíru všechny galaktické systémy srovnaly do řady – a: Bude tady pořádek!

Nová důchodová reforma

24. 5. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Dnes jsme svědky tvořící se převratné nové důchodové reformy. Na šok z neznámého nás preventivně připravují reklamní šoty probíhající stále dokola v televizi - až do úplné ztráty vědomí diváků. Vysoké finanční výdaje na tuto osvětu bohužel způsobily, že nejsou peníze pro některé důchodce. Toto však jistě nijak nevadí. Nasytit davy ideou přijde rozhodně levněji než chlebem.

 20328

Mezigenerační dialog nad rakví. Spielraum Kollektiv uvádí premiéru Odkazu v Nové libeňské synagoze

24. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Spielraum Kollektiv se ve své novince Odkaz věnuje tématu čekání na smrt a toho, co po člověku zůstane. Autorka konceptu a performerka Linda Straub se rozhodla inscenovat svůj vlastní pohřeb. Inspiruje jí její dvaadevadesátiletá babička a rozhovory s ní. Inscenace Odkaz měla předpremiéru na festivalu Venušiny dny, premiéra se uskuteční v Nové libeňské synagoze 28. a 29. května.

Kdybych inscenovala pohřeb mé babičky před její smrtí, rodina by mě pravděpodobně zabila. O smrti se nemluví do té doby, než přijde. A nejlíp ani potom ne. Inscenuji proto raději svůj vlastní pohřeb. Role jsou rozdané. Rakev je moje. Vy jste hosté.“

 18550

Ruský vývoz zbraní bankrotuje

24. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Indie je sice nejlidnatější zemí světa a největší demokracií, ale její armáda už desítky let nepřiměřeně závisí na ruských zbraních. Toho může Nové Dillí nyní litovat, píše Michael Rubin.

Podpořte dětské tábory Armády spásy

24. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

.

Vážení a milí přátelé, podporovatelé Armády spásy,

léto se pomalu blíží a s ním i náš, již tradiční, tábor. Pro mnoho dětí jsou prázdninové aktivity nedosažitelné díky nepříznivé finanční situaci jejich rodiny. To je důvod, proč pořádáme letní tábory pro děti již více jak 20 let a díky Vaší pomoci v tom můžeme pokračovat i letos. Děkujeme! 
To chci podpořit

 18389

dTest: Odškodnění při cestách veřejnými dopravními prostředky v EU

24. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Cestující v Evropské unii a při cestách z Evropské unie mají právo na odškodnění v případě problémů při cestování veřejnými dopravními prostředky, včetně letadel, vlaků, autobusů a lodí. Tato práva jsou upravena přímo účinnými evropskými nařízeními. Zahrnují zejména práva plynoucí ze zrušení cesty, z delšího zpoždění, ale i případy ztraceného nebo zatoulaného zavazadla. Někteří dopravci, zejména železniční, poskytují odškodnění i nad rámec těchto obecných pravidel.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
36813