Ruská agrese na Ukrajině: Peking a Moskva budou spolupracovat na "nové úrovni"; Západ je připraven podporovat Kyjev "po mnoho let", říká Sunak

24. 5. 2023

čas čtení 9 minut
- V Krasnodarském regionu v Rusku někdo dal na Leninovu sochu masku klauna a pověsil na ni nápis "Vrah ruského lidu":
- Ruský premiér dnes v Pekingu podepíše dohody s Čínou; britský premiér na konferenci řekl, že Putinova strategie "vyčkávání... nebude fungovat".

- Mark Galeotti, šéf londýnské poradenské společnosti Mayak Intelligence a autor několika knih o ruské armádě, řekl agentuře Reuters, že obě skupiny zapojené do bojů v Belgorodu tvoří protikremelští Rusové od liberálů a anarchistů až po neonacisty. 

"Doufají, že nějakým malým způsobem mohou přispět k pádu Putinova režimu. Zároveň si ale musíme uvědomit, že to nejsou nezávislé síly ... Jsou řízeny ukrajinskou vojenskou rozvědkou," řekl.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak zopakoval stanovisko Kyjeva, že s operací nemá Ukrajina nic společného.

Spojené státy se vyjádřily, že "neumožňují ani nepodporují" ukrajinské útoky na ruské území, ale že je na Kyjevě, aby rozhodl, jakým způsobem povede vojenské operace.

- Suspilne, ukrajinský státní vysílatel, s odvoláním na  šéfa regionálního úřadu, oznámil, že po útoku bezpilotního letounu Šahad na
v Charkovské oblasti "hoří budova školy, kulturní středisko a kancelářské prostory".
 
- Podpora Washingtonu Ukrajině ze strany amerických občanů se trochu snížila, ale stále zůstává vysoká, ukázal průzkum univerzity ve Washingtonu of Chicago's Harris School of Public Policy a Norc.

Associated Press uvádí, že podle průzkumu  polovina lidí v USA podporuje pokračující dodávky zbraní Pentagonem na Ukrajinu na obranu proti ruským silám. Tato míra podpory se loni téměř nezměnila. Přibližně čtvrtina Američanů je proti udržení dodávek pro Ukrajinu,  která nyní přesáhla 37 miliard dolarů.  Podle průzkumu, který byl proveden minulý měsíc, zastává velká většina demokratů i republikánů názor, že ruský útok na Ukrajinu byl neoprávněný.
Přibližně tři ze čtyř obyvatel USA podporují Spojené státy, aby hrály v konfliktu alespoň nějakou roli, ukázal průzkum.

- Agentura Reuters sestavila zajímavou analýzu toho, co Belgorod znamená pro ruské vojenské operace

Podle vojenských analytiků, s nimiž agentura hovořila nebo je citovala, by dvoudenní vpád ukrajinských vojsk do západního pohraničí Ruska mohl donutit Kreml odklonit vojáky z frontových linií, kde Kyjev připravuje velkou protiofenzívu, a zasadit Moskvě psychologickou ránu.

Ačkoli Kyjev jakoukoli roli popřel, největší přeshraniční nájezd z Ukrajiny od invaze Ruska před 15 měsíci byl téměř jistě koordinován s ukrajinskými ozbrojenými silami, které se připravují na pokus o znovudobytí území, uvedli experti. 

"Ukrajinci se snaží přitáhnout Rusy různými směry, aby se otevřely na frontě mezery. Rusové jsou nuceni posílat posily," uvedl Neil Melvin, analytik Královského institutu spojených služeb (RUSI).

Ukrajina plánuje provést rozsáhlou protiofenzívu, aby se zmocnila zpět okupovaného území, ale Rusko v pohotovosti vybudovalo rozsáhlá opevnění na východě a jihu svého souseda, uvádí agentura Reuters.

Vpád se odehrál daleko od epicentra bojů v ukrajinském východním Donbasu a asi 160 km od frontové linie v severní Charkovské oblasti.

"Budou na to muset reagovat a umístit tam vojáky a pak mít spoustu vojáků v celé této pohraniční oblasti, i když to nemusí být cesta, kterou Ukrajinci povedou svou protiofenzívu," řekl Melvin.

Ruská armáda v úterý uvedla, že předešlého dne porazila ozbrojence, kteří obrněnými vozidly zaútočili na její západní Belgorodskou oblast, zabila více než 70 "ukrajinských nacionalistů" a zbytek zatlačila zpět na Ukrajinu.

- Západ je připraven podporovat Kyjev "po celá léta", říká Sunak

Britský premiér Rishi Sunak na obranné konferenci v Londýně prohlásil, že západní spojenci Ukrajiny jsou připraveni podporovat zemi ve válce "po celé roky", píše FT.

Dodal, že ruská strategie "vyčkávání... až se lidé (na Západě) unaví, znudí... nebude fungovat", uvedl list.

"Nyní vedeme rozhovor se spojenci o tom, jaké dlouhodobější mnohostranné a dvoustranné bezpečnostní dohody můžeme s Ukrajinou uzavřít."


- Peking a Moskva budou spolupracovat na "nové úrovni"

Čínský premiér Li Kche-čchiang ve středu prohlásil, že Čína je ochotna spolupracovat s Ruskem na podpoře jejich pragmatické spolupráce v různých oblastech a posunout ji na "novou úroveň", napsala agentura Reuters.

Pragmatická spolupráce mezi Čínou a Ruskem vykazuje "dobrý" trend vývoje a také rozsah investic mezi oběma zeměmi se neustále zvyšuje, řekl Li ruskému premiérovi Michailu Mišustinovi během setkání v Pekingu.

Mišustin je nejvýše postaveným ruským představitelem, který navštívil čínské hlavní město od února 2022, kdy Moskva vyslala tisíce svých vojáků na Ukrajinu.


- Moskva tvrdí, že v uplynulých dvou dnech odrazila útok vedený milicemi napojenými na Ukrajinu, který vedl k sérii chaotických bojů v ruské Belgorodské oblasti, jež hraničí s Ukrajinou. Belgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov v úterý pozdě večer uvedl, že opatření zavedená  k zastavení "terorismu" po přeshraničním útoku byla zrušena. Stalo se tak jen několik hodin poté, co Moskva prohlásila, že zatlačila bojovníky zpět za hranice. Gadkov uvedl, že ruské ministerstvo obrany a bezpečnostní agentury se stále podílejí na "likvidační" kampani.

- V Polsku byl zahájen výcvik ukrajinských pilotů k řízení stíhaček F-16, uvedl šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Na zasedání ministrů obrany EU v Bruselu řekl: "Jsem rád, že konečně začal výcvik pilotů pro letouny F-16 v několika zemích. Bude to ještě nějakou dobu trvat, ale čím dříve, tím lépe... Například v Polsku."

Borrell rovněž uvedl, že země EU poskytly Ukrajině od března 220 000 dělostřeleckých granátů a 1 300 raket. Členské státy jednají o navýšení evropského vojenského rozpočtu o dalších 3,5 miliardy eur, z čehož by 1 miliarda eur byla určena pro Ukrajinu.

- Ukrajinský přístav Pivdennyj zastavil provoz, protože Rusko do něj nepovoluje vplouvat lodím, čímž ho v podstatě vyřadilo z dohody umožňující bezpečný vývoz obilí z Černého moře
, uvedl ukrajinský představitel.

- Moskevský soud prodloužil vazbu reportéra listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche, který byl koncem března zadržen v Rusku na základě obvinění ze špionáže. Během krátkého slyšení soud rozhodl, že Gershkovich má zůstat ve vězení až do 30. srpna, informovaly ruské tiskové agentury. Spojené státy vyzvaly k okamžitému propuštění Gershkoviche.

- Americký prezident Joe Biden vybral nového vedoucího Národní bezpečnostní agentury a kybernetického velitelství USA, což je společná funkce, která dohlíží na velkou část americké kybernetické války a obrany. Pokud bude generálporučík letectva Timothy Haugh potvrzen, převezme vedení vysoce vlivného amerického úsilí o posílení kybernetické bezpečnosti Ukrajiny a sdílení informací s ukrajinskými silami bojujícími proti ruské invazi.

-  Ukrajinské síly stále kontrolují jihozápadní okraj města Bachmut a boje v samotném městě se zmírnily, prohlásila v úterý náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar. V aplikaci pro zasílání zpráv Telegram napsala, že kyjevské síly dosáhly určitého pokroku "na křídlech na severu a jihu Bachmutu" a že ruské síly, které tvrdí, že dobyly samotné město, pokračují v čištění oblastí, které kontrolují.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij navštívil námořní pěchotu na obranné linii Vuhledar-Maryinka v Doněcké oblasti v rámci oslav národního dne ukrajinské námořní pěchoty.

- Ukrajinský generální štáb uvedl, že v pondělí Rusko provedlo 20 raketových úderů proti Dněpropetrovské, Záporožské a Charkovské oblasti, přičemž během uplynulého dne použilo řízené střely s plochou dráhou letu, balistické rakety Iskander-M a protiletadlové rakety S-300.  Rusko také podniklo 48 leteckých úderů s použitím bezpilotních letounů Shahed a na civilní i vojenské cíle zasadilo až 90 úderů s použitím raketových systémů s vícenásobným odpálením.

- Vysoký ruský představitel, který na Západě čelí sankcím kvůli válce Moskvy na Ukrajině, navštívil Saúdskou Arábii a jednal se svým protějškem v království. Návštěva ruského ministra vnitra Vladimira Kolokolceva v Rijádu se uskutečnila několik dní poté, co Zelenskij vystoupil na summitu Ligy arabských států, který se konal v saúdskoarabském přístavním městě Džidda u Rudého moře.

- Německo zvažuje možnosti podpory koalice zemí, které plánují vycvičit ukrajinské piloty v létání na stíhačkách F-16, uvedl německý ministr obrany Boris Pistorius. Dodal, že případný německý příspěvek by mohl být pouze menší, protože Německo samo žádné z těchto stíhaček vyrobených v USA nevlastní.

- Ukrajina vyšetřuje údajnou roli Běloruska v nuceném transferu dětí z Ruskem okupovaných území, uvedl úřad ukrajinského generálního prokurátora pro agenturu Reuters. Oznámení přišlo v reakci na zprávu běloruské exilové opozice, podle níž bylo 2150 ukrajinských dětí, včetně sirotků ve věku od šesti do patnácti let, odvezeno do tzv. rekreačních táborů a sanatorií na běloruském území.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3182

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2023