Smrtící povodně v Itálii jsou dalším příkladem extrémů vyvolaných změnami klimatu, říkají experti

26. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Suchá a nepropustná půda znamená, že silné deště pravděpodobně severní Itálii po dvou letech sucha nepomohou.

Záplavy, které přinesly řeky bahna do měst na severovýchodě Itálie, jsou další dávkou extrémního počasí v oblasti změny klimatu, říkají vědci.

Je to něco, co se děje po celém světě.

Pobřežní oblast Emilia-Romagna byla zasažena dvakrát. Nejprve silným deštěm před dvěma týdny na suchem vyprahlé půdě, která vodu nedokázala absorbovat, což vedlo k rozvodnění řek přes noc. Následovala povodeň, která zabila 13 lidí a způsobila miliardové škody.

Více než 10 000 lidí uprchlo ze svých domovů, někteří byli vyzvednuni ze střech nebo balkonů záchrannými vrtulníky a jiní byli převezeni na člunech.

Suchem vyprahlý region již začátkem tohoto měsíce odhadl ztráty ze silných dešťů ve výši přibližně 1 miliardy EUR, ale regionální prezident Stefano Bonaccini uvedl, že ztráty nyní dosahují několika miliard, vzhledem k rozsáhlým škodám na zemědělské půdě, obchodě a infrastruktuře.

Proč je region Emilia-Romagna obzvláště zranitelný?

V měnícím se klimatu přichází více deště - ale padá v menším počtu dní v méně užitečných a nebezpečnějších lijácích.

Těžce zasažený region Emilia-Romagna byl obzvláště zranitelný. Jeho poloha mezi Apeninami a Jaderským mořem mu přináší meteorologický systém, který tento týden za 36 hodin uvolnil polovinu průměrného ročního množství srážek.

Vrchní institut pro ochranu a výzkum životního prostředí označil oblast Emilia-Romagna z hlediska záplav za jeden z nejohroženějších italských regionů, kde jak území, tak populace čelí většímu riziku "nebezpečných scénářů" než zbytek země.

Antonello Pasini, klimatolog z italské Národní rady pro výzkum, uvedl, že tento trend posiluje.

"Například celkový nárůst srážek za rok, ale snížení počtu deštivých dnů a zvýšení intenzity deště v těch několika dnech, kdy prší," řekl.

Sever Itálie byl vyprahlý dvěma roky sucha, a to díky podprůměrným sněhovým srážkám v zimních měsících. Tající sníh z Alp, Dolomitů a Apenin obvykle zajišťuje stálý odtok během jara a léta, který naplňuje italská jezera, zavlažuje zemědělské centrum a udržuje tok Pádu a dalších klíčových řek a přítoků.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4123

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2023