Proč by NATO nikdy nevyhodilo do povětří přehradu

9. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Podle mezinárodního práva se přehrady nesmějí ničit, ale mosty a koleje ano. V Německu jsou pro takové scénáře připraveny šachty s výbušninami, kdysi plánované jako opatření proti útokům z východu. Během 2. světové války byla země vystavena útokům "drtičů přehrad", píše Gerhard Hegmann.

Odborníci se shodují: Úmyslné zničení přehrady Kachovka v části Chersonské oblasti Ukrajiny kontrolované ruskými jednotkami je válečným zločinem. Je zřejmé, že došlo k výbuchu hráze, přičemž o něco větší otvor ve hrázi již stačí na katastrofální následky, protože unikající vodní masy krok za krokem zvyšují destrukci. Jedním ze zvláštních rysů Ženevských úmluv, tj. jádra mezinárodního humanitárního práva, je, že demolice infrastruktury je posuzována odlišně.

Klíčovou otázkou zde je, zda jsou zraněni nebo zabiti civilisté, nebo zda jsou zničeny nebo poškozeny civilní objekty – jako při povodni. Výbuchy proto nejsou v zásadě vyloučeny. Záleží jen na tom, co je vyhozeno do povětří.

Stejně jako v některých jiných zemích existují i na silnicích a mostech šachty a trhací komory, tedy na dopravních cestách. V případě krize tam mohou být přineseny výbušniny a v případě potřeby odpáleny, aby se zastavil potenciální nepřítel. Během studené války byly ve Spolkové republice stovky takových šachet a tlakových komor. Jejich počet se odhaduje na 700-1000. Od roku 1982 do roku 1987 bylo do instalací výbušných šachet investováno přibližně 52 milionů německých marek.

Před desítkami let padlo na toto téma několik dotazů parlamentní skupiny Bündnis 90/Die Grünen na spolkovou vládu. V roce 1989 byla explicitně položena otázka: Je cílené ničení vodních cest nebo přehrad plánováno jako vojenská zbraň Bundeswehru nebo NATO?

Na to vláda pod vedením kancléře Helmuta Kohla v té době přišla s jasnou odpovědí: "Cílené ničení vodních cest a přehrad není zahrnuto v obranných plánech sil NATO. Takové ničení je zakázáno pokyny Spolkového ministerstva obrany (BMVg) a dohodami s velitelskými orgány NATO." To se podle vojenských expertů nezměnilo dodnes.

V té době také padl dotaz na spolkovou vládu, zda by velký počet vodních cest a přehrad ve Spolkové republice Německo v případě ozbrojeného konfliktu mohl vést k povodňové katastrofě, ať už úmyslně nebo neúmyslně.

Německá vláda odpověděla znovu odkazem na zákaz takových útoků podle mezinárodního práva. Místo toho by v případě války a v případě předvídatelného nebezpečí pro přehrady vodních cest a přehrad byly učiněny pokusy co nejvíce snížit hladinu vody, aby se zabránilo záplavám ve větším měřítku.

Přehrady a vodní cesty vždy hrály ve vojenské taktice klíčovou roli. Přehrada Kachovka, která byla nyní zničena, se nachází v oblasti kontrolované ruskými vojsky. Demolice by tedy mohla být pravděpodobně připravena relativně bez překážek.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
3943

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2023