Horor v Brně

13. 6. 2023

čas čtení 6 minut
Náckové a Romové ve společné frontě proti Ukrajincům

 
Tohle by byl spíš úvod k nějakému divokému filmovému scénáři. Ve skutečnosti se tato aliance vytváří po sobotním střetu na Pryglu, který skončil tragicky, píše fotograf Salik Sláma.

Tragédii předcházelo toto: Nikolas Dirda se svými kamarády jel tramvají na brněnskou ohněstrůjnou show Ignis Brunensis. Během této cesty šalinou kouřili, pouštěli si nahlas hudbu a trochu do toho řvali.

Cestující v šalině se to snažili ignorovat, ale jeden z cestujících po nich něco zakřičel, protože se mu to nelíbilo. Řidič šaliny viděl vznikající konflikt a ohlásil to na dispečink. (Pozn. red. Server Romea uvedl, že tato informace není správná, řidič tramvaje prý nic nikde neohlásil.)

 

Než dojela policie k Přístavišti, vystoupila skupinka Dirdy a jeho kamarádů spolu s klukem, co se proti nim ohradil. Nikolas Dirda se svými kamarády na něj zaútočil. Kluk vytáhnul nůž a po chaotickém střetu Dirda zemřel a jeho kamarád skončil s bodným zraněním.

Incident je velkou tragédií pro všechny zúčastněné. Ale to, co se z něj stalo je mnohem horší. Nadšeně se toho chytily všechny prokremelské dezinformační skupiny a aktivisti. Takže připravovaná sobotní demonstrace se stane místem, kde vedle sebe budou stát naštvaní Romové spolu s veterány neonacistického hnutí, kteří proti nim dříve organizovali pogromy.

Připomnělo mi to jednu zaprášenou historku z Břeclavi. kdy před deseti lety jeden ukrajinský teenager Petr Zhyvachivsky kvůli svojí debilitě vyvolal mnohatisícový pogrom na břeclavské Romy. Tenkrát to byla vymyšlená historka o tom, jak ho místní Romové bezdůvodně zmrzačili.

Paradoxem je, že Petr, stejně jako kluk s nožem jsou Ukrajinci. Zhyvachivsky tenkrát svým strachem způsobil, že se Břeclav stala místem etnického střetu, který využili náckové. Ti samí náckové se teď živí na incidentu z Pryglu.

Strašný ale na tom všem je pohled "běžných" Romů, kteří jsou pod vlivem ruských (a babišovských) dezinformací velmi nenávistní vůči Ukrajincům. Tohle je opravdu z velké části práce Babišova volebního týmu, který cíleně mezi Romy šířil dezinfo a uplácel různé vajdy (nebudu Marca ani Rasťa jmenovat).

Výsledkem je naprosto bizarní situace, kdy se v sobotu sejdou na jedné demo nasraní Romové spolu s cynickými obchodníky se strachem a proruskou pátou kolonou.

Můj odhad je, že to vyšumí, budou prázdniny a tak...ale do té doby se stane ještě několik nepříjemných incidentů, kdy party romských "domobran" budou napadat lidi jen proto, jakým jazykem mluví (jako se to stalo včera v centru Brna).

Předpokládám, že se do soboty objeví videa, která potvrdí moji verzi události, jak jsem ji psal. To, co se stalo není žádná vražda, ale nepřiměřená obrana proti agresi s tragickým následkem.

Organizátoři demonstrace (ano ty Žaneto) pak zjistí, že se pustili do něčeho, co se stejně obrátí proti nim. Romka, která pomáhá v PR neonacistům je fakt unikát. Tihle náckovští zmrdi se kdykoliv postaví opět proti Romům, kterým udělali tolik zlého...

(fotka je z břeclavského pochodu na podporu Petra, který si vše vymyslel).

----

K tomu Jaroslav Miko:

Přátelé,
čeho všeho se ještě nedočkám.

Romská zpěvačka Lucie Bikárová ve svém včerejším veřejném videu přebírá rétoriku Tomia Okamury a českých extremistů.

Nabádá Romy k pochodu Brnem.

Její slova souvisí s vraždou romského kluka z tohoto týdne, kterou spáchal občan z Ukrajiny, což je mi pochopitelně lidsky moc líto.

Bikárová ve svém videu de facto obviňuje Ukrajince jako celek.

Prý česká vláda za tento útok nese přímou zodpovědnost a má na rukou krev.

Prý stát chrání cizí a ne naše lidi.

Ona sama prý nikde v Česku nevidí žadné ukrajinské ženy s dětmi, pouze mladé opilé Ukrajince.

Prý se v Česku také už lidé bojí chodit ven, protože jsou napadáni soustavně Ukrajinci.

Toto video má již 5 tisíc sdílení.

Samozřejmě přesně tyto veřejné apely můžou vést k násilnostem a to se nakonec může otočit i proti nám Romům, našim rodinám a dětem.

Je vždy třeba odsoudit jakékoliv násilí a vždy soudit konkrétní činy a konkrétní jedince nikoliv celou etnickou skupinu, neboť přesně tento princip uplatňování kolektivní viny se léta uplatňuje na romskou komunitu ze strany části české majority.

Můj apel na romskou komunitu je jasný.

Je třeba vytvářet občanský tlak, aby například naše romské děti nečelily segregaci a nerovnému přístupu ke vzdělání a jiné věci, které Romy trápí a mají negativní vliv na romské životy v České republice, nikoliv dělat pochody proti lidem z Ukrajiny či jiných etnik a minoritních skupin.

Opět, toto není z mé strany rozhodně omlouvání té vraždy.

Žádný stát na světě nezaručí 100%, že se nebudou dít i vraždy, bohužel.

Statisticky rozhodně čeští občané včetně Romů nečelí nějakým intenzivním ukrajinským útokům a nelze tvrdit, že každý mladý ukrajinec je opilec a násilník stejně tak, jako nelze tvrdit, že každý Rom je nemakačenko a kriminálník.

Paní Lucie Bikárová nejenže sděluje veřejně nesmysly a nepravdy, ale navíc nedomýšlí důsledky svých veřejných apelů, jako je například stará pravda, že zlo a nenávist plodí zase jen zlo a nenávist!😡



Přátelé,

zatímco někteří čeští Romové chtějí v Brně vyvolávat svým pochodem nenávist, která přinese jen další nenávist,  část Ukrajinců chce v sobotu na Staromáku v Praze pořádat společně s českými Romy demonstraci proti nenávisti a vzájemným předsudkům.

To je super a tuto sobotní akci v Praze osobně maximálně podpořím.

Je třeba stavět mosty porozumění, nikoliv vykopávat válečné sekery!😉

3
Vytisknout
11318

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2023