Ruské síly střílejí na ukrajinské záchranáře, kteří se snaží dostat k lidem uvězněným v zátopami postižených oblastech okupovaného Chersonu

8. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
KYJEV - Ruské síly střílejí na ukrajinské záchranáře, kteří se snaží dostat k lidem uvězněným v zátopami postižených oblastech okupovaného Chersonu po zničení přehrady Nová Kachovka, uvedl   ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Jakmile se je naši pomocníci pokusí je zachránit, je na ně stříleno," řekl Zelenskyj s odkazem na snahy dostat se k obyvatelům měst na Ruskem okupovaném břehu řeky Dněpr, které byly zaplaveny záplavovou vodou poté, co výbuchy v úterý  zničily přehradu. Záplavová voda podle Kyjeva ohrožuje 80 osad na ukrajinské i Ruskem okupované straně řeky.

"Umírají lidé, zvířata," řekl Zelenskyj. "Ze střech zaplavených domů lidé vidí plavat utopené lidi. To je vidět i na druhé straně. Je velmi těžké dostat lidi z obsazené části Chersonské oblasti. Když se je naše jednotky snaží je dostat ven, okupanti na ně z dálky střílejí."

 
 

A dodal: "Všechny následky uvidíme až za několik dní, až voda trochu opadne."

Poté, co Rusko zpočátku popíralo, že by přehrada byla vyhozena do povětří, obvinilo z katastrofy Kyjev. Přehrada přemosťuje řeku Dněpr, zadržuje až 18 kilometrů krychlových vody a byla životně důležitým zdrojem vody pro Krymský poloostrov, který Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014.

Ukrajina tvrdí, že za zničením přehrady stojí Kreml, a to v rámci zoufalé snahy zadržet očekávaný protiútok Kyjeva.

"Velmi dobře chápou, že tuto bitvu prohrají," uvedl Zelenskyj. "Oddalují jen osvobození našich území."

S poukazem na skutečnost, že přehrada je pod kontrolou ruských sil od samého počátku plnohodnotné invaze v únoru 2022, Zelenskyj uvedl, že na vině je Kreml.

"Děje se to na okupovaném území," řekl Zelenskyj a dodal, že své západní spojence již dlouho varoval před pravděpodobností, že se Rusové pokusí přehradu zničit.

"Všichni říkali: 'Je vysoké riziko, že přehrada bude vyhozena do povětří, pokud protivník vycítí, že na tato území přijdeme, abychom je osvobodili,'" řekl ukrajinský prezident. Rusové "se obávají, že zahájíme protiofenzívu tímto směrem, a chtějí nám ztížit osvobození našich oblastí. Nerozmýšleli se nad tím, že zaplaví i svá okupovaná území. Jiné důvody nevidím."

Zelenskyj si také vzal na mušku mezinárodní humanitární organizace, které podle něj chybí v akci, pokud jde o záchranné práce na místě.

"Nejsou tam," řekl. Ukrajina sice požádala o pomoc, ale "nedostali jsme žádnou odpověď. Jsem šokován."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4135

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2023