Srbsko opět vyhrožuje ozbrojenou intervencí v Kosovu

26. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
V krátkém televizním projevu náčelník generálního štábu srbské armády generál Milan Mojsilović řekl, že kosovští Srbové již nemohou "tolerovat teror" kosovské vlády.

Srbsko v pátek zopakovalo hrozbu vojenské intervence ve své bývalé provincii Kosovo, pokud tam mírové jednotky pod vedením NATO nedokážou ochránit menšinové Srby před tím, co Bělehrad nazval teroristickou hrozbou kosovských úřadů.

V krátkém televizním projevu náčelník generálního štábu srbské armády generál Milan Mojsilović řekl, že kosovští Srbové již nemohou "tolerovat teror" kosovské vlády a že srbská armáda je připravena plnit své úkoly "v souladu" se srbskou ústavou a jakýmikoli rozkazy prezidenta Aleksandara Vučiće.

Srbsko uvedlo jednotky na hranici s Kosovem do nejvyššího stavu pohotovosti uprostřed série nedávných střetů mezi kosovskými Srby na jedné straně a kosovskou policií a mírovými silami pod vedením NATO, známými jako KFOR, na straně druhé. V posledních týdnech NATO vyslalo posily kvůli obavám z otevřeného střetu mezi etnickými Albánci a Srby.

Srbská ozbrojená intervence v Kosovu by znamenala přímý střet s asi 4 000 vojáky NATO, kteří jsou tam v současné době umístěni.

Srbsko a jeho bývalá provincie Kosovo jsou ve sporu po celá desetiletí. Jejich válka v letech 1998-99 zanechala za sebou více než 10 000 mrtvých, většinou kosovských Albánců. Bělehrad odmítl uznat vyhlášení nezávislosti Kosova v roce 2008.

Napětí znovu vzrostlo minulý měsíc poté, co kosovská policie obsadila budovy místních obcí v severním Kosovu, kde Srbové představují většinu, aby dosadila etnické albánské starosty, zvolené v místních volbách, které Srbové drtivou většinou bojkotovali.

Poslední vzplanutí se zaměřilo na to, že kosovská policie zatkla nejméně osm Srbů, kteří jsou podezřelí z účasti na násilných střetech s jednotkami NATO a kosovskou policií minulý měsíc, přičemž se objevily desítky zraněných na všech stranách.

V krátkém projevu k národu v pátek náčelník generálního štábu srbské armády řekl, že kosovští Srbové již nemohou "tolerovat teror režimu" kosovského premiéra Albina Kurtiho.

"Podle faktů jsem informoval velitele KFOR, že požadujeme naléhavá opatření na ochranu srbského lidu," řekl Mojsilović. "Toto je náš požadavek na KFOR a další mezinárodní organizace."

Na čtvrtečním setkání v Bruselu vedoucí představitelé Srbska a Kosova neučinili žádný průlom v nouzových rozhovorech pořádaných EU kvůli obavám z návratu otevřeného konfliktu.

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell označil rostoucí etnické napětí v severním Kosovu za alarmující.

"Navzdory včerejší krizové schůzce eskalace pokračuje a stává se nebezpečnou," uvedl v pátek na Twitteru. "Nebudeme to tolerovat."

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek slíbil, že mírové jednotky aliance "budou i nadále jednat nestranně" a zvýší svou přítomnost, aby zajistily životní prostředí a svobodu pohybu pro všechny komunity v Kosovu.

Srbsko i Kosovo usilují o členství v EU a potřebují normalizovat své vztahy, aby tak mohly učinit.

Existují obavy, že srbský spojenec Rusko by mohl rozdmýchat další ozbrojený konflikt ve střední Evropě, aby odvrátil alespoň část mezinárodní pozornosti od agrese Moskvy na Ukrajině.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4020

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2023