Zaujatí čeští poslanci

30. 6. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty


Vždy, když se společnost snaží jít rychle kupředu, bývají odpůrci pokroku obzvlášť hlasití. Tato skutečnost vyšla najevo v českém parlamentu ve čtvrtek 29. června. Po krátké přestávce se horní komora parlamentu opět zabývala rovností manželství. Projednával se však i rozporuplný návrh zákona (který chce definovat manželství jako výlučnou vazbu muže a ženy). Oba návrhy zákonů budou znovu projednány: V (opakovaném) prvním kole byl první schválen 68 hlasy, druhý 86 hlasy.

 
V úterý 13. června se nedaleko konal happening za lidská práva. K vidění byly mimo jiné panely s fotografiemi a autentickými příběhy. Může to vypadat jako detail, ale dokud může (například) škola zakázat jedné ze dvou matek účast na slavnostní maturitě dcery, nemůžeme mluvit o vyvážených rodinných zákonech. A dokud nebude pojem "manželství" používán univerzálně, může se nějaká mezera pro nerovnost objevit kdykoli. 

Takzvaní tradicionalisté v českém parlamentu jistě nemyslí na každodenní nespravedlnost (a na způsoby, jakými se může projevit). Dokonce si nevzpomenou ani na bratislavskou tragédii z 12. října 2022 (kdy v sousední zemi mladý fanatik zastřelil dva gaye poblíž LGBT klubu). Během pražské parlamentní diskuse se necitlivé výroky rychle hromadily. Klára Šimáčková Laurenčíková - vládní zmocněnkyně pro lidská práva - napsala, že takové věty jsou ostudné a zraňující. Arogantní rétoriku svých kolegů následně odmítli i někteří jednotliví poslanci KDU-ČSL.

Dalším politickým subjektem, jehož členové se většinou staví proti zrovnoprávnění manželství, je pravicová Občanská demokratická strana (ODS). Netřeba dodávat, že se pravidelně prezentuje jako prozápadní. Většina jejích poslanců by proto měla být důslednější než nyní. Jejich rigidita je již zpochybňována i mezinárodní situací: Než se v Praze podařilo dosáhnout skutečného pokroku, předstihly Českou republiku Kuba, Slovinsko a Estonsko; ve všech těchto zemích (které mají s komunistickým systémem společnou zkušenost z první ruky) byla schválena rovnost manželství.

Současný prezident Petr Pavel se naštěstí veřejně vyslovuje pro tuto legislativní změnu. Podle průzkumů ji podporuje také přibližně 65 procent české populace. Pokud by tomu tak skutečně bylo, mohla by být (únavně se opakující) parlamentní procedura nahrazena lidovým hlasováním?

0
Vytisknout
4795

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023