Británie: Vyšetřování dospělo k závěru, že operace britské tajné policie proti levicovým skupinám byly nezákonné

30. 6. 2023

čas čtení 5 minut
Myslel jsem si, že nevinné občany špehovala pouze za komunismu StB. Mýlil jsem se. Ale StB, na rozdíl od britských tajných policistů, neměla sexuální styky se svými obětmi, které špehovala. (JČ)

Zpráva uvádí, že policisté shromažďovali údaje o sexualitě a bankovních účtech aktivistů a operace měly být ukončeny

 
Tajné operace britské policie zaměřené na infiltraci levicových skupin v 70. a počátkem 80. let 20. století nebyly oprávněné a měly být rychle ukončeny, konstatoval penzionovaný soudce, který vedl veřejné vyšetřování.

V kritické zprávě zveřejněné ve čtvrtek sir John Mitting konstatoval, že tajní policisté shromažďovali "zarážející a rozsáhlé" množství informací o osobním životě politických aktivistů, například o jejich plánech na dovolenou, sexualitě a bankovních účtech.



 
 Zpráva obsahuje první závěry dlouhodobého vyšetřování, které zkoumá operace britských policejních špionů v průběhu více než čtyř desetiletí. Zahrnuje prvních 14 let tajných operací, tedy období mezi lety 1968 a 1982.

Dlouho odkládané vyšetřování bylo zahájeno v roce 2014 po řadě  odhalení o pochybeních britských tajných policistů. Mezi ně patřilo špehování rodiny zavražděného teenagera Stephena Lawrence a podvádění žen, s nimiž měli tajní policisté, vystupující pod falešnými jmény jako levicoví aktivisté, dlouhodobé sexuální vztahy, zatímco je udávali, a pak zmizeli. 

Mitting uvedl, že nejméně šest tajných důstojníků mělo během svého tajného nasazení v letech 1968 až 1982 sexuální vztahy se ženami. Bývalý soudce Nejvyššího soudu uvedl, že věří jedné z žen, která obvinila důstojníka ze lži o rozsahu jejich vztahu.

Mezi lety 1968 a nejméně 2010 bylo na nasazení - obvykle trvající čtyři roky - vysláno 139 tajných důstojníků, kteří špehovali více než 1 000 převážně levicových a pokrokových skupin.

Důstojníci přijali falešnou identitu a předstírali, že jsou aktivisté, přičemž infiltrovali politická hnutí, jako jsou kampaně proti rasismu, apartheidu a válce ve Vietnamu.

Mitting ve své zprávě dospěl k závěru, že tajná jednotka Scotland Yardu, Special Demonstration Squad (SDS), fungovala se souhlasem nejvyšších vládních míst a s financováním od ministerstva vnitra. Její zprávy byly běžně předávány britské tajné službě MI5.

Mitting uvedl, že "dospěl k pevnému závěru", že vtíravé metody tajných policistů nebyly oprávněné, a dodal, že kdyby se o jejich operacích "v té době vědělo veřejně, SDS by byla rychle ukončena".

Mitting uvedl, že existují čtyři otázky týkající se metod používaných tajnými důstojníky, které vyšší důstojníci Scotland Yardu a ministerstva vnitra ignorovali.

"Kdyby se tyto otázky řešily, je těžké si představit, jak by bylo možné legitimně dospět k nějakému závěru, který by nevedl k ukončení SDS."

Patřila mezi ně kontroverzní technika krádeže identity mrtvých dětí, která měla posílit alter ego tajných důstojníků, a praxe, kdy tajní důstojníci zaujímali vedoucí pozice v organizacích, do nichž se infiltrovali.

Uvedl, že infiltrace jednotky pouze do tří skupin - (Prozatímní) Sinn Féin a dvou neidentifikovaných organizací - byla odůvodněna tím, že představovaly hrozbu pro bezpečnost státu. "Velká většina nasazení SDS v tomto období" nebyla oprávněná, řekl.

Jeden z tajných důstojníků, Vincent Harvey, při vyšetřování uvedl, že během infiltrace Socialistické dělnické strany v letech 1976-1979 měl čtyři "známosti na jednu noc" se ženami.

Žena, známá pouze jako Madeleine, jeho výpověď během slyšení zpochybnila. Vypověděla, že s ním měla vztah, který ve skutečnosti trval dva měsíce. Mitting ve své zprávě dospěl k závěru, že její výpověď je podle něj "pravdivá, a pokud je v rozporu s jeho výpovědí, je třeba jí dát přednost".

Po zveřejnění zprávy Madeline prohlásila: "Harvey lhal a doufal, že se to po čtyřiceti letech nedostane na veřejnost. Naneštěstí pro něj jsem se přihlásila já a předseda mi uvěřil více než tomuto velmi vysokému policejnímu důstojníkovi. Kolik lží bylo vyřčeno jinými policisty, jejichž oběti byly nejmenované a neznámé?"

Mitting uvedl, že sexuální vztahy, které špioni navazovali se ženami, "se měly stát trvalým rysem SDS po celý zbytek její historie". Ta byla v roce 2008 zrušena.

Uvedl, že své závěry k otázce sexuálních vztahů, k nimž docházelo od poloviny 70. let do roku 2010, zveřejní v pozdější zprávě.

Důstojníci pomáhali sestavovat tajné spisy o účastnících kampaně, zaznamenávali například svatby a dohody o péči o děti a také špehovali děti. Jednou zaznamenali, jak sedmnáctiletý mladík tráví "spoustu volného času" u své přítelkyně.

Velitel Jon Savell z Metropolitní policie řekl: "Víme, že bylo způsobeno obrovské utrpení, a chtěl bych využít této příležitosti a znovu se omluvit ženám, které policisté oklamali a svedli k sexuálním vztahům, rodinám zemřelých dětí, jejichž identitu policisté použili, a těm, kteří kvůli jednání policistů SDS utrpěli justiční omyl."

Mitting nyní uspořádá slyšení, které se bude zabývat tajnými operacemi od roku 1982 až do současnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
5404

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023