Ruská agrese na Ukrajině: Protivzdušná obrana sestřelila bezpilotní letouny, které mířily na Moskvu a Sevastopol, tvrdí ruští představitelé

10. 8. 2023

čas čtení 9 minut
 
Dva drony byly sestřeleny v oblasti Moskvy, tvrdí starosta, zatímco 11 jich bylo zachyceno na okupovaném Krymu, uvádí ruské ministerstvo obrany

Moskva:


- Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, uvádí, že v Sumské oblasti bylo přes noc zaznamenáno 28 výbuchů v důsledku ruského ostřelování, ale že nebyly hlášeny žádné oběti.


- Ruská vláda zvyšuje úsilí o zastavení používání VPN,
sděluje britské ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Spojeného království zveřejnilo svou každodenní zpravodajskou informaci, podle níž ruské úřady zintenzivnily úsilí o zablokování přístupu občanů k virtuálním privátním sítím (VPN), které umožňují lidem obcházet omezení na internetu.

"Zprávy naznačují, že mnoho z nejoblíbenějších VPN se v některých oblastech Ruska stalo nepoužitelnými," uvedlo MO na Twitteru.

"VPN jsou v Rusku nesmírně populární, přestože jsou od roku 2017 nelegální. Umožňují uživatelům přístup k objektivním mezinárodním zpravodajským zdrojům, včetně těch o válce na Ukrajině."

V aktualizaci se uvádí, že kromě omezování přístupu Rusko uspořádalo poplašnou kampaň o nebezpečnosti VPN.

"Kromě zvýšeného technického narušení zahájil ruský stát také veřejnou informační kampaň, v níž se snaží zastrašit občany, aby se VPN vyhýbali, a tvrdí, že ohrožují jejich osobní údaje," uvedlo MZV.

- Tím, že z jídla udělalo zbraň, se Rusko uchýlilo k jedné z nejstarších forem vedení války. Starověké armády vypalovaly sýpky svých nepřátel, aby je vyhladověly.

V tomto případě bylo ukrajinské hospodářství ještě více poškozeno a ruský vývoz dosáhl vyšších cen. Hrozba hladomoru však hrozí tisíce kilometrů daleko v nejchudších zemích, které by vyšší ceny a menší dodávky humanitární pomoci mohly ještě více přiblížit hladomoru.




Ukrajina poskytovala polovinu pšenice, kterou Světový potravinový program (WFP) kupoval na světových trzích a kterou dodával lidem v největší nouzi v Afghánistánu, Etiopii, Keni, Somálsku, Súdánu a Jemenu. Pšenice byla kvalitní, levná a rychle se přepravovala z Oděsy přes Bospor do Středozemního moře a poté Suezským průplavem do Jemenu a Afrického rohu. WFP nyní musí nakupovat obilí za vyšší cenu a dopravovat ho z mnohem vzdálenějších přístavů:

- Poté, co se Rusku nepodařilo dobýt Ukrajinu konvenčními prostředky, vyzkoušelo energetickou válku a pokusilo se ochromit energetickou síť a zmrazit národ, aby se podřídil. Nyní zahájilo válku potravinovou.

Červnové zbourání  přehrady Kachovka hrozí, že se zemědělská půda na jihu Ukrajiny promění v prašnou kotlinu. Od té doby, co Moskva minulý měsíc odstoupila od dohody uzavřené OSN, která umožňovala vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře, vyhlásila námořní blokádu přístavů v zemi a přímo se zaměřila na potraviny. Zničila 220 000 tun obilí čekajícího v silech na vývoz) na mořském pobřeží, ale také ve vnitrozemí, když v posledních dvou týdnech zaútočila na dunajské přístavy Reni a Izmail.

Celosvětový index cen obilovin vzrostl koncem července o 10 % poté, co Rusko torpédovalo černomořskou obilnou iniciativu (BSGI) a zablokovalo trasu, po které se za rok přepravilo 32 milionů tun, což je více než polovina celkového ukrajinského vývozu obilí.

Někteří obchodníci se domnívají, že ceny do konce léta vzrostou o 20 %. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan apeloval na Vladimira Putina, aby to znovu zvážil, ale jen málo lidí zapojených do obchodu s obilím je optimistických, že se dohodu podaří obnovit.
 
- Až do série útoků v posledních měsících nebyla Moskva během konfliktu na Ukrajině, který začal před více než rokem, terčem útoků,
píše agentura AFP.

Ruskem anektovaný Krymský poloostrov však byl v průběhu bojů narušen několika údery a v posledních týdnech se útoky objevují stále častěji.

Rusko v sobotu uvedlo, že nad oceánem poblíž Sevastopolu, základny jeho černomořské flotily, sestřelilo dron.

V červenci ukrajinské drony na Krymu vyhodily do vzduchu muniční sklad a poškodily most přes Kerčský průliv spojující poloostrov s ruskou pevninou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc varoval, že se k Rusku blíží "válka" a cílem se stanou "symbolická centra a vojenské základny" země.
 
- Ruské bezpilotní letouny zničily ropný sklad na Ukrajině, sdělují  úřady

Ruské drony mezitím ve čtvrtek zničily sklad pohonných hmot v západní ukrajinské Rivenské oblasti, napsal gubernátor Vitalij Koval v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Útok si nevyžádal žádné oběti, uvedl, když stál před hořícím objektem na videu.

-  Při výbuchu v areálu továrny severně od Moskvy, která dříve vyráběla optická zařízení pro ruskou armádu, zahynul jeden člověk, 60 dalších bylo zraněno a nejméně osm lidí zůstalo nezvěstných, uvedli úředníci. Výbuch ve městě Sergiev Posad, který vytvořil vysoký oblak černého dýmu a přispěl k nervozitě z nedávných nočních útoků dronů na Moskvu, nebyl oficiálně vysvětlen.

-  Ukrajinské síly se pokusily překročit řeku Dněpr, která rozděluje osvobozený a okupovaný Cherson, a potenciálně tak prolomit linii, která již několik měsíců slouží jako frontová linie na jihu Ukrajiny. Ruští vojenští blogeři oznámili, že až sedm člunů, každý s přibližně šesti až sedmi lidmi, přistálo poblíž osady Kozači Laheri východně od města Cherson a prorazilo ruské obranné linie.

- Dva lidé byli zabiti a sedm zraněno při raketovém útoku Ruska na ukrajinské město Záporoží. Ukrajinští představitelé uvedli, že Rusko se zaměřilo na obytnou oblast, a video zveřejněné ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ukázalo kouř valící se z hořících a těžce poškozených budov vedle kostela.

-  Třicet ojetých bojových tanků Leopard I bude na příkaz německé vlády zrenovováno zbrojovkou Rheinmetall a vyvezeno na Ukrajinu, potvrdil mluvčí společnosti
. Tanky jsou součástí flotily 49 vozidel, které düsseldorfská společnost koupila od belgické soukromé obranné společnosti OIP Land Systems.

-  Německo a Ukrajina se rovněž dohodly na dodávce dalších dvou raketových systémů protivzdušné obrany Patriot do Kyjeva, uvedl Zelenskyj ve svém posledním večerním projevu. "Tím se rozhodně přiblížíme k vytvoření plnohodnotného vzdušného štítu Ukrajiny. Pomůže to lidem, městům, vesnicím," řekl Zelenskyj.

- Němečtí prokurátoři  zatkli důstojníka agentury pro vojenské zakázky pro podezření z předávání tajných informací ruské rozvědce, uvedla spolková prokuratura. Německo, které je jedním z největších dodavatelů vojenské techniky na Ukrajinu, je hlavním cílem ruských špionážních operací, které od ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 nabývají na rozsahu, upozorňují úřady.

-  USA a Kanada uvalily na Bělorusko nové sankce kvůli porušování lidských práv a podpoře války na Ukrajině. Nová opatření USA zahrnují kroky proti státnímu dopravci Belavia a zaměřují se na tabákového magnáta blízkého prezidentu Alexandru Lukašenkovi a také na 101 úředníků obviněných z rozvracení demokracie.

-  Jedna osoba byla zabita ukrajinským ostřelováním v pohraniční obci Gorkovskij, uvedl Vjačeslav Gladkov, gubernátor ruské Belgorodské oblasti na severovýchodní hranici Ukrajiny. Belgorod byl v posledních měsících často vystaven dělostřeleckým útokům a útokům dronů a v květnu došlo k ozbrojenému přeshraničnímu přepadení, které údajně realizovali ruští státní příslušníci.

- Moskva ve středu obvinila Polsko a Finsko z ohrožení své bezpečnosti a pohrozila reakcí na množící se "hrozby" na západní hranici Ruska ze strany členů NATO. "Na západním a severozápadním strategickém směru se znásobily hrozby pro vojenskou bezpečnost Ruské federace," uvedl ministr obrany Sergej Šojgu na setkání s vojenskými představiteli. Tato rizika "vyžadují včasnou a adekvátní reakci", dodal.

- Varšava již dříve oznámila, že na svou východní hranici vyšle dalších 2 000 vojáků, kteří se připojí k 2 000 vojákům, kteří tam již jsou umístěni,  posiluje svou hranici s Běloruskem poté, co se stalo novou základnou ruské žoldnéřské skupiny Wagner.
Minulý týden Polsko uvedlo, že běloruské vrtulníky narušily jeho vzdušný prostor, a varovalo před provokacemi ze strany Běloruska.


 

0
Vytisknout
2538

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023