Rozhovor Britských listů 620. Polozapomenutý autor Karel Teige

15. 8. 2023

čas čtení 4 minuty



Vynikající umělec a avantgardní teoretik Karel Teige měl smůlu. Byl to sice marxista, ale jeho druh marxismu se nelíbil komunistickému režimu, takže ten režim Teigeho potlačoval. Po pádu komunismu sice v Československu byli schopni ocenit Teigeho avantgardní postoje, jenže zase se jim nelíbil jeho marxismus, takže zase zůstalo i v postkomunismu jeho ocenění stranou. Možná se to trochu mění: Joe Grim Feinberg, pracovník filozofického ústavu Karlovy univerzity, byl právě editorem sborníku o Teigovi The Marketplace of Art (Jarmark umění) a vydal s kolegy v angličtině také Teigeho texty. O zásadním významu Karla Teigeho pro českou kulturu v době, kdy byla ještě světově proslulá, hovoří s Joem Grim Feinbergem Albín Sybera.

PS. K tomuto rozhovoru upozorňuje Albín Sybera na text od Pavla Karouse:


ČR definují 5xP: (Pivo, Porno, Pervitin a Podhodnocená Práce)

Nedávno jsem seděl v Praze na pivu s jedním mladým, vzdělaným Francouzem, který mi položil otázku: "Jak to, že dokážu vyjmenovat z hlavy pět československých spisovatelů a režisérů a i výtvarníků, ale žádného z doby České republiky. Co se u vás změnilo?"

0,4% Ukrajinců v ČR spáchalo trestný čin

15. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Příchozí z Ukrajiny nepředstavují nebezpečí, trestné činnosti se dopouštějí s velmi malou mírou. Data uvádí Zpráva ÚSKPV za rok 2022. Přepočítali jsme je v poměru k populaci roku 2022. Data ČSÚ.  Odkazy na zdroje a zkratky níže.

V roce 2022 došlo na území ČR ke 118 991 trestným skutkům (str.20). Cizinci se dopustili 8 427 skutků (str.70), tj. 7,1%.

Rozhovor Britských listů 619. Ukrajina - v dnešní době

11. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Adamem Syberou, který pracuje na Ukrajině pro dvě humanitární organizace a shromažďuje důkazy o válečných zločinech ruské armády, o nynější situaci v této zemi.

Hledáme lékaře v Praze

12. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Prosíme o pomoc: 

Hledáme lékaře v Praze, který by byl ochoten zhodnotit a písemně potvrdit  psychický a zdravotní stav dvou starých rodičů, kteří jsou plně závislí na svém synovi, odborníkovi ze zahraničí, který má v Praze trvalý pobyt. 

Odborníkův otec trpí ztrátou paměti a je plně závislý na synovi. Potřebujeme písemné potvrzení tohoto stavu od lékaře.

Potvrzení je zapotřebí pro české úřady, aby rodiče nebyli deportováni. Děkujeme.

Prosím, napište na adresu redakce@blisty,cz

Ruská agrese na Ukrajině: tři mrtví při úderech na Luck v rámci vlny útoků v západních regionech

15. 8. 2023

čas čtení 11 minut

- Útok na Lusk na západě Ukrajiny:

 - Desetisicíce mladých Ukrajinců korupčně uteklo z Ukrajiny, aby se vyhnuli odvodu. Je to stejné jako v ČR, kde se lidé bojí války, ale bojovat nebudou:
Předpokládá se, že od února loňského roku, kdy začala plnohodnotná válka s Ruskem, opustily zemi nelegálně desítky tisíc Ukrajinců, mnozí z nich díky úplatkům. V pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj propustil všechny vedoucí regionálních vojenských náborů v zemi s odvoláním na endemickou korupci v aparátu.

Korupční skandál se sice dostal na titulní stránky novin, ale naznačuje ještě znepokojivější příběh Ukrajiny, která se blíží 18 měsícům od plnohodnotné invaze Vladimira Putina.

V prvních týdnech po invazi se statisíce obyčejných Ukrajinců dobrovolně přihlásily ke službě na frontě v explozi vlastenectví, která pomohla udržet nezávislost země a odrazit počáteční útok.

O více než rok později je však již mnoho z těchto prvních rekrutů mrtvých, zraněných nebo prostě vyčerpaných a armáda potřebuje nové rekruty, aby doplnila své řady. Většina těch, kteří chtějí bojovat, se již přihlásila, a armáda tak musí provádět nábor mezi mnohem váhavějšími muži.

Otcové více než tří dětí, lidé se zdravotním postižením a ti, kteří pracují na strategicky důležitých místech, jsou od odvodu osvobozeni, ale od všech ostatních se očekává, že se v případě povolání přidají. Posádky mobilizačních důstojníků se pohybují po ulicích a někdy chodí od domu k domu, aby rozdávaly oznámení. Virální videa ukazují, jak policisté nakládají muže do dodávek, aby je odevzdali na odvodních místech.

Někteří ukrajinští muži říkají, že by se jim nelíbilo, kdyby dostali mobilizační dokumenty, ale v případě výzvy by to přijali jako součást života ve válčící zemi. Jiní se však zoufale snaží vyhnout obdržení povolávacích listin a ne každý si může dovolit úplatek 5 000 dolarů.

V Oděse, stejně jako ve většině ukrajinských měst, slouží chatovací skupina na Telegramu jako fórum, kde lidé sdílejí anonymizované údaje o tom, kde lze v daný den nalézt náborového důstojníka, neformálně nazývaného "oliva" kvůli barvě uniformy. Skupina má více než 30 000 členů.

Každých pár minut se objeví nový tip: "Pišonivska 37. Přijely olivy". "Před tržištěm stojí autobus oliv, uvnitř chodí šest oliv a rozdávají papíry." "Všichni jsou v pořádku," říká.

Ostatní lidé prostě zůstávají doma. Jeden z majitelů továrny na východě Ukrajiny uvedl, že kvůli hrozbě, že je při ranní cestě do práce seberou příslušníci branné moci, se někteří dělníci bojí jít do práce.

 19670

Donald Trump a 18 dalších osob obviněno v Georgii z pokusu o zvrácení voleb v roce 2020

15. 8. 2023

čas čtení 5 minut


Exprezident je obviněným ve čtvrtém trestním řízení. Obžaloba ho v 41 bodech viní z plánování zločinného podniku


Donald Trump a někteří jeho nejbližší důvěrníci byli obviněni z vydírání prováděného v rámci svých státních funkcí a spiknutí  zvrátit Trumpovu porážku ve volbách 2020 v Georgii. Touto obžalobou  se bývalý americký prezident stává obviněným z trestného činu již ve čtvrtém případu během své kampaně za znovuzískání prezidentského úřadu.

 20461

Ruská centrální banka uspořádá mimořádné zasedání poté, co rubl klesl na 16měsíční minimum

15. 8. 2023

čas čtení 5 minut


Banka bude jednat o úrokové sazbě poté, co vysoké výdaje na válku na Ukrajině a pokles příjmů z vývozu vytvářejí další tlak na ruskou ekonomiku

 

Ruská centrální banka oznámila, že v úterý uspořádá mimořádné zasedání, na kterém bude diskutovat o výši své klíčové úrokové sazby poté, co rubl klesl na nejslabší hodnotu za téměř 17 měsíců.

Měna od začátku roku vytrvale ztrácí hodnotu a v pondělí ráno sklouzla za psychologicky důležitou úroveň 100 za dolar.

Letos oslabil rubl o 26 % v důsledku propadu příjmů z vývozu a rostoucích vojenských výdajů, čímž se stal třetí nejhorší světovou měnou v roce 2023. Tento pokles vedl k výzvám vysokých kremelských představitelů ke zvýšení výpůjčních nákladů.

 20618

Disent, Fremr a kontinuita s komunistickým režimem

15. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pavel Veleman se domnívá, že lidé jako Eliška Wagnerová se staví za jmenování soudce Fremra do Ústavního soudu asi ze stejných důvodů, pro které je on sám kritizován za to, že upozorňuje na rasismus mezi svými kolegy. Dokonce si pan Veleman spojuje asociální politiku právě s lidmi, kteří jako pan Fremr sloužili minulému režimu.

Samozřejmě kdyby soudce Fremr projevoval v poslední době nějaký rasismus nebo se vyjádřil ve stejném smyslu jako policejní prezident o znásilněních, pak by měl okamžitě skončit v justici. Jenže my tu máme člověka, který 30 let funguje výborně a dosáhl vysokého postavení jako soudce na Západě. Chtěl by pan Veleman, aby se u nás žilo jako na Západě? Já ano.

 20645

Pro Parlamentní listy: Bohumil Kartous MÁ doktorský titul. Lze to snadno ověřit

15. 8. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Spolčení intelektuálně ostýchavých, vegetující pod označením ParlamentníListy.cz, mi věnuje setrvalou péči, píše Bohumil Kartous.

Důvodem je snaha mstít se za kampaň NELEŽ, jejímž jsem spoluzakladatelem a jejíž úspěch znamená omezení příjmů z reklamy toxických webů. 

Kampaň Nelež totiž upozorňuje zadavatele reklamy na reputační riziko, které vzniká ze spojení mezi značkou a webem šířícím dezinformace a konspirace. 


Ruská stopa opět v Česku: Jak šéfredaktor Sputniku využíval anonymní účty k šíření zmanipulovaného videa se Zelenským

15. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Praha 15. srpna 2023 – Zmanipulované video, jehož autor k záběrům z příjezdu prezidenta Zelenského na Pražský hrad přidal skandování „hanba“ a pískot, se na sítích rozšířilo mezi miliony lidí. Jako první ho rozšířil z anonymního účtu šéfredaktor české verze ruského propagandistického webu Sputnik. Projekt Demagog.cz vypátral jeho identitu a napojení na proruský kanál neČT24.

Petice místo šlehačky

15. 8. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 3 minuty


V roce 1977 americká zpěvačka Anita Bryant, známá svými homofobními postoji, veřejně pronesla řeč o rádoby shovívavosti svého tábora. (Šlo o sdružení zvané Zachraňte naše děti – Save Our Children). Přitom nezapomněla zmínit nevyužitou možnost „křížové výpravy," jejímž cílem by bylo „skoncovat s homosexuály." Vzápětí všichni přítomní zkoprněli úžasem, když esejista a gay aktivista Thom L. Higgins naráz skoncoval s celým záštiplným výlevem. Pleskl Bryantové do obličeje ovocný koláč, na jehož vrchu výrobce nešetřil šlehačkou. Tento moment se pro lidská práva ve Spojených státech stal ikonickým, a pak ještě zaznamenal pokračování. Bryantová zůstala členkou floridské organizace pro zpracování citrusových plodů a obchod s nimi (Florida Citrus Commission). Ze strany LGBT tedy přišel bojkot floridského pomerančového džusu; akce trvala tři roky, dokud příslušný subjekt homofobku ze svého středu konečně nevyloučil.

 20650

Pokaždé s úsměvem...

15. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut


I přesto, že je tato dáma jednou z nejznámějších českých plavkyň a teprve čtvrtou ženou na světě, která se nebála postavit čelem náročné výzvě s názvem Sedmička oceánů, takzvané Oceans Seven, do níž patří přeplavání dvou úžin Gibraltarské a Cookovy, Cugarského průlivu a čtyř kanálů Severního, Molokai, Cataliny a La Manche, vždy se na každou jednotlivou z nich připravovala s neodmyslitelným úsměvem ve své tváři, i když věděla, jakou tvrdou řeholi bude muset podstoupit. A nejen o ní, ale i o tom dalším, se můžete dočíst v její nejnovější knize Dokud voda neskončí, jenž se v minulých dnech objevila na českých knihkupeckých pultech a vyšla ze spisovatelského pera Abhejali Bernardové.

 20651

Tisková zpráva

Svobodu pro Cana Atalaye!

15. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Právník a aktivista Can Atalay byl odsouzen k 18 letům vězení v rámci „žaloby na protesty Gezi" a ve vězení je od dubna 2022. Atalay, který byl zvolen poslancem za Hatay ve volbách v roce 2023 jako kandidát TIP, je držen ve vězení protiústavně, přestože byl zvolen a obdržel poslanecký mandát.

Podle článku 83 Ústavy Turecké republiky; "Poslanec, který se před volbami nebo po nich dopustil trestného činu, nemůže být zatčen, vyslýchán, zadržen nebo souzen bez rozhodnutí parlamentu." Existuje řada soudních rozhodnutí a téměř třicet let ustálené judikatury týkající se povahy legislativní imunity poslanců a zadržení osoby zvolené za poslance hlasy lidu.

 16578

Česká republika porušuje 19 let nařízení Evropského parlamentu a rady ES

14. 8. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 8 minut

Česká republika si vynucuje od občanů žijících v zahraničí tzv. "potvrzení o žití", na něž je vázána výplata starobního důchodu. Porušuje tím 19 let ! ustanovení Evropského parlamentu, které výslovně praví, že nezáleží na tom, kde má český občan trvalý pobyt: podmínky pro vyplácení dávek či důchodů jsou stejné, žije-li občan v ČR nebo jinde v EU.

Oldřich Maděra píše:

Má irská paní notářka mi řekla, že je to na to legislativa EU, ať se na ni podívám. Měla pravdu. Byl jsem naprosto šokován, že ČR dělá ze svých občanů žijících v zahraničí naprosté hlupáky, kteří nejsou schopni si zjednat pořádek ve své vlastní rodné zemi.

Napsal jsem obratem stížnost č. 005 předsedkyni PSP, paní Ing. Markétě Pekarové Adamové. Přikládám a žádám o zveřejnění. Upozornil jsem na to pana Ministra Jurečku a jiné svými články a dopisy zde a zde a zde.

Kolik to celé tu mou rodnou zemi za těch devatenáct let proboha stálo? To musí být astronomická suma! Co dělají všichni ti poslanci a senátoři? Oni také neumí číst?

Přikládám ještě odpověď pana ministra Jurečky a Ministerstva vnitra, které je zodpovědné za elektronické podpisy. Pan ministr Rakušan by se měl také zastydět. Kolik že stál ten elektronický podpis?

Nemohu si pomoci, ale pan Jurečka to nezvládá a to ani trochu! Po takovémto výbuchu by měl podat okamžitě demisi. To on snad nemá žádného právníka? Nebo oni tam také neumí číst? Jak to, že ignorují platný předpis Evropské unie? Vždyť je to tam vše polopaticky napsáno česky! Na jazykovou bariéru ve vztahu k EU se tedy již nemohou příslušní úředníci, ani pan ministr, vymlouvat.

Celkem mě bude zajímat, co mi paní předsedkyně PSP odpoví.

Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20339

Hladové, pronásledované, vyděšené: nekonečný úděl afghánských žen, které sloužily v armádě a policii

14. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Biden má velkou vinu. (Vysvětlení: Dohodu o odchodu amerických vojsk z Afghánistánu začal vyjednávat Trump, ovšem Biden ji nemusel splnit.) Dva roky poté, co se Tálibán chopil moci, žijí tisíce uprchlých žen stále ve strachu a chudobě, ohroženy na životě

Tisíce afghánských soudkyň a právních zaměstnankyň jsou po převzetí moci Talibanem stále v ohrožení

 
Šima Forughová* chodila do 10. třídy, když se rozhodla, že vstoupí do afghánské armády. V afghánské patriarchální společnosti bylo pro ženy vstup do armády tabu, ale stovky žen jako Forugh toto omezení prolomily.

Když jí bylo 21 let, vstoupila do 207. armádního sboru Zafar v Herátu. Její otec, který byl rovněž příslušníkem afghánské armády, i matka její rozhodnutí vstoupit do armády podporovali.

 18993

Británie: Prudký nárůst cen základních potravin nutí britské rodiny k zoufalým rozhodnutím

14. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 

Podle průzkumu spotřebitelské společnosti Which? vzrostly ceny sýrů, másla a chleba za poslední dva roky o více než 30 %, což nejvíce postihlo chudé

Každý třetí Brit odkázaný na sociální dávky je nucen z finančních důvodů občas nejíst, z celkové populace je to každý sedmý Brit
 
Ceny některých základních potravin, jako je sýr, máslo a chléb, se za poslední dva roky zvýšily o více než 30 %, což nutí chudší domácnosti "zoufale se rozhodovat, zda budou platit účty, nebo budou mít na stole jídlo", uvedli organizátoři kampaně.

Podle průzkumu spotřebitelské organizace Which? se růst cen potravin v posledních měsících zpomalil, ale náklady zůstávají mnohem vyšší než před dvěma lety, což neúměrně ovlivňuje domácnosti s nízkými příjmy.

Podle nejnovější analýzy poskytovatele údajů z maloobchodu Kantar se meziroční tempo růstu cen potravin během čtyř týdnů do 9. července snížilo na 14,9 %, zatímco o měsíc dříve činilo 16,5 %.

 20642

České lesy dlouhodobě chřadnou nejvíce v Evropě. Výrazně poškozených jehličnanů je téměř 80 %

14. 8. 2023

čas čtení 6 minut


tisková zpráva hnutí Duha


Aktuální data ukazují, že ze všech 30 zemí, kde každý rok probíhá měření mezinárodního výzkumného programu ICP Forest, je zdravotní stav stromů dlouhodobě nejhorší v České republice a Francii. České národní statistiky to potvrzují a ukazují, že výrazným poškozením trpí téměř čtyři z každých pěti českých jehličnanů. Kampaň Zachraňme lesy žádá změnu lesního zákona, který by vedl k ozdravění našich lesů.

 20641

Ruská agrese na Ukrajině: údery na Oděsu si vyžádaly tři zraněné; Zelenskij slibuje spravedlnost za smrtící útok na Cherson

14. 8. 2023

čas čtení 12 minut

Foto: Hořící supermarket v Oděse, zdroj ukrajinské úřady


- Ukrajina v pondělí oznámila, že její síly minulý týden dobyly zpět území v okolí  města Bachmut na východě země, které v létě obsadily ruské jednotky

    "V sektoru Bachmut byly minulý týden osvobozeny tři kilometry čtvereční," řekla státní televizi náměstkyně ministra obrany Hanna Maliar.

"Celkem bylo na jižním křídle sektoru Bachmut osvobozeno 40 kilometrů čtverečních," dodala.

    Ruské síly v čele se žoldnéřskou skupinou Wagner dobyly město s přibližně 70 000 obyvateli v květnu po měsících urputných bojů.

    Maljarová uvedla, že ukrajinské síly postupují směrem k dobytým městům Melitopol a Berďansk, a dodala, že "nepřátelské akce pokračují v Urožajnu", osadě na jižní frontě v Doněcké oblasti.

    "Máme tam určité úspěchy. Určité úspěchy měly naše síly také na jihu Staromajorska," uvedla.
 
    Maliarová rovněž potvrdila, že ukrajinské jednotky provedly "určité úkoly" na levém břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti.

    "Nemůžeme prozradit podrobnosti, ale tyto úkoly jsme splnili. Abychom se tam mohli opevnit, je třeba vytlačit nepřítele a vyklidit území," řekla Maliarová.

V neděli Rusové v Chersonu zavraždili sedm lidí, včetně nemluvněte

14. 8. 2023

čas čtení 3 minuty



Při nedělním ruském ostřelování jižní části ukrajinské Chersonské oblasti zahynulo sedm lidí včetně 23denní holčičky, uvedlo tamní ministerstvo vnitra.

Při dělostřeleckém ostřelování v obci Široká Balka na břehu řeky Dněpr zahynuli čtyři členové jedné rodiny a další obyvatelé.

Dva muži byli zabiti v sousední obci Stanislav, kde byla zraněna také jedna žena.

Chersonský oblastní gubernátor Oleksandr Prokudin rovněž uvedl, že při sobotních ruských útocích v provincii byli zraněni tři lidé.

 20359

Ukrajina zoufale potřebuje pomoc při odstraňování min, říká ministr obrany

14. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 

 "Nejvíce zaminovaná země na světě" má kritický nedostatek ženistů a vybavení na odminování frontových linií



Ukrajina je nyní nejzaminovanější  zemí na světě a její armáda trpí kritickým nedostatkem mužů a vybavení schopných odminovat frontové linie, uvedl ukrajinský ministr obrany, zatímco vojáci hovořili o velkých ztrátách v ženijních brigádách.

V naléhavé výzvě spojencům Oleksij Reznikov zdůraznil, že jeho vojáci místy odkrývají pět min na každý metr čtvereční, které položily ruské jednotky ve snaze zmařit ukrajinskou protiofenzívu.

Nevolnost

14. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

 Byl jsem týden offline, takže až teď zažívám nevolnost z toho, jak se Rajchl, Zwyrtek Hamplová a spol. snaží oddálit pád do bezvýznamnosti parazitováním na otřesných případech znásilnění, kterých se podle nich měli dopustit pachatelé z Ukrajiny (nevím, nakolik je to potvrzená informace, a nepídím se po tom, etnická příslušnost pachatele zločinu je irelevantní s výjimkou případů, kdy je motivem např. národnostní či rasová nenávist), píše Jan Moláček.

Zneužívat tyto tragédie pro mocenské ambice je vrchol nechutnosti a cynismu - tím spíš, že přesně ty, kdo to dělají, vůbec nezajímají stovky a tisíce případů sexuálního násilí, kterých se ročně dopouštějí Češi, a o drtivé většině z nichž se vůbec nedozvíme. Mimo jiné i proto, že právě takzvaní "vlastenci" bojují za zachování poměrů, kterým říkají "normální svět", a v nichž je pravidlem bagatelizace sexuálního násilí a nedůvěra vůči jeho obětem.

 16578

Chlívek s chrochtáním neomezeným

14. 8. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

Hurá, vyhráli jsme 

Po menšinové vládě národní katastrofy, která zachránila tisícovky mrtvých, uchopila vládu většinová vláda národní spásy, která zachránila před blahobytem a sociálním smírem miliony duší.

Požáry na Havaji: nejméně 89 potvrzených mrtvých po nejničivějším požáru v USA za posledních 100 let

13. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 
Podle guvernéra se očekává, že počet obětí v Lahaině po "nejhorší přírodní katastrofě, jaké kdy Havaj čelila", vzroste.

Při požáru, který zachvátil historické město Lahaina na havajském ostrově Maui, zahynulo nejméně 89 lidí, uvedl guvernér Josh Green, podle něhož se jedná o nejsmrtelnější požár v USA za více než sto let, a očekává se, že počet obětí bude stoupat.

"Je to nemožný den," řekl v sobotu guvernér Josh Green novinářům poté, co si prohlédl zkázu. Již dříve uvedl, že operace se nyní soustředí na "ztráty na životech".

Požár byl "určitě nejhorší přírodní katastrofou, které kdy Havaj čelila", řekl. "Můžeme jen čekat a podporovat ty, kteří žijí. Nyní se soustředíme na to, abychom lidi znovu spojili, jakmile to bude možné, a zajistili jim bydlení a zdravotní péči, a pak se zaměříme na obnovu."



 20618

"A najednou tam spadneš a nikoho nezajímáš - kromě sadistů na cele, na policejních služebnách nebo v soudních zasedačkách"

12. 8. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

"Chtěl bys těm zmrdům něco vzkázat?"
"Ne, se zmrdama se bavím pouze pěstí. Nesnáším zdvořilosti."

(Ivan Martin Jirous řečený Magor v rozhovoru se Stanislavem Červinkou, 1998)



Přiznám se, že soudce Fremr  mne doslova šokoval. Ta brutalita moci vlastně v době, kdy už se v Polsku chystaly kulaté stoly komunistické moci s opozicí, je až neuvěřitelná. Stejně jako bohorovnost soudce Fremra, který koktá v televizním studiu něco o tom, že nic nevěděl ani netušil. Ukazuje se, jak komunistický režim v konci osmdesátých let v této zemi byl schopen během chvíle se změnit v brutální teror k jedinci - pakliže se utrhla StB se svým politickým a soudním služebnictvem.


 17865

Minulost, současnost a budoucnost: Když se legitimní antikomunismus stává nebezpečím pro českou demokracii

12. 8. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 14 minut



Jan Čulík ve svém nedávném článku v Britských listech, který byl sám reakcí na obhajobu nominace Josefa Baxy na ústavního soudce od Borise Cveka rovněž v Britských listech, laskavě připomněl můj výzkum v Českých Velenicích. V něm jsem poukázala na to, že i v lokalizované, extrémní verzi komunistické diktatury našel režim určité způsoby, jak vyjít vstříc potřebám dělníků: ti se mohli koupat v biotopovém koupališti umístěném uprostřed pohraničního zakázaného pásma v exotické krajině strážních věží a ozbrojených pohraničníků, stejně jako směli sbírat houby a borůvky uprostřed týchž ozbrojených příslušníků Pohraniční stráže, zatímco nepřátelé socialismu se patrně museli na cestě za svobodou mezi nimi plahočit.

 17865

Past, Present, and Future: When Legitimate Anticommunism Becomes a Danger for Czech Democracy

12. 8. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 12 minut

 

In his recent piece in Britské listy, which was itself a reaction to the defense of Josef Baxa’s nomination to the Constitutional Court by Boris Cvek also in Britské listy, Jan Čulík kindly recalled my research in České Velenice. In it I had showed that even in a localized, extreme version of the communist dictatorship, the regime found some ways of accommodating the needs of the workers: the latter were allowed to swim in a biotope pool located in the middle of the border forbidden zone in an exotic landscape of control towers and armed border guards, as well as to pick mushrooms and blueberries amidst the same armed guards while enemies of socialism were presumably reduced to slaloming between them on their path to freedom. This shenanigan was justified by the need of the regime to please its public opinion beyond its usual display of force and restraint. On the other hand, Jan Čulík also underlined that certain professions were discredited beyond repair under normalization, amongst which those of judge, soldier, procurator, and policeman, so that a certain tolerance vis-à-vis the “social contract” is finding its limit here. The behavior of such professions, he wrote, “shows that they are capable of collaborating with whatever regime.”

 19475

Británie: Mrtví v kanálu La Manche. Tragikomická politika britské vlády vůči uprchlíkům se proměnila v tragédii

12. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 
 
Smrt v člunu v Lamanšském průlivu vyvolala nový hněv kvůli azylové politice britské vlády


Poté, co zemřelo nejméně šest lidí, probíhá pátrání po přeživších, zatímco aktivisté vyzývají k vytvoření bezpečnějších a legálnějších cest
 

Kontroverzní azylová politika britské vlády čelila v sobotu nové kritice, když nejméně šest lidí zemřelo poté, co se převrátila a potopila malá loď plovoucí přes  kanál La Manche.

Další dva lidé se po potopení  stále pohřešují, což vyvolalo nové výzvy, aby vláda urychleně zavedla bezpečné trasy pro žadatele o azyl a zabránila tak dalším tragédiím.

Ruská agrese na Ukrajině: Kdo nepřijme ruské občanství, nedostane léky

12. 8. 2023

čas čtení 5 minut

- Výbuchy jsou hlášeny v Kerči poblíž Krymského mostu, který spojuje Ruskem okupovaný Krym s Ruskem. Ruskem jmenovaná hlava Krymu uvedla, že ruská protivzdušná obrana dokázala sestřelit dva drony a že nedošlo k žádným škodám, ale záběry a fotografie ukazují, že ze samotného mostu stoupá kouř.

- Alexander Dudka, Ruskem jmenovaný starosta obce Lazurne v Ruskem okupované části Chersonské oblasti, na videu říká obyvatelům, že pokud nepožádají o ruský pas, nedostanou léky jako inzulin nebo humanitární pomoc.

"Nyní existuje oficiální dokument, který uvádí, že léky zakoupené z ruského rozpočtu cizinci, tedy ukrajinskými občany, nebudou možné," řekl. "Týká se to především lidí závislých na inzulínu, kteří už pocítili, co to znamená být občanem jiné země.

"Totéž se bude týkat i distribuce humanitární pomoci," pokračoval Dudka. "Těm, kteří nedostali pas země, ve které žijí, země, která je živí, dává jim dávky a zajišťuje jim bezpečnost na tomto území: věci, které takzvaní 'čekatelé' (ti, kteří nedostali ruský pas) dělají, jsou už za hranicí všech možností, a to nejen zákonných, ale i z hlediska zdravého rozumu."




 20541

Čína má vlastní důvody, proč se účastní mírových rozhovorů o Ukrajině v Saúdské Arábii

12. 8. 2023

čas čtení 3 minuty



Setkání v Džiddě nabízí Pekingu šanci uklidnit globální jih a omezit škody ve vztazích se Západem kvůli vztahům s Ruskem



Když čínský vyslanec Li Chuej přijel tento týden do Saúdské Arábie, aby se připojil k mezinárodním jednáním o mírové dohodě pro Ukrajinu, byl to ostrý kontrast s rozhodnutím Pekingu vynechat podobné fórum v červnu v Kodani.

Na summitu, jehož se nezúčastnilo Rusko, prosazoval ukrajinský vůdce Volodymyr Zelenskyj před velkým shromážděním zemí globálního jihu svou vizi ukončení války.

 17360

Globální oteplování pravděpodobně zasáhne světové zásoby potravin před dosažením 1,5 °C, varuje expert OSN

12. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Nedostatek vody ohrožuje zemědělství rychleji, než se očekávalo, varuje předseda konference Cop15 o dezertifikaci.


Předseda konference OSN o dezertifikaci varoval, že svět bude pravděpodobně čelit zásadnímu narušení dodávek potravin mnohem dříve, než dojde k nárůstu teplot o cílovou hodnotu 1,5 °C. Dopady klimatické krize v kombinaci s nedostatkem vody a špatnými zemědělskými postupy ohrožují globální zemědělství.

Alain-Richard Donwahi, bývalý ministr obrany Pobřeží slonoviny, který vedl loňský summit OSN Cop15 o dezertifikaci, uvedl, že účinky sucha se projevují rychleji, než se očekávalo.

 20640

Vědci jsou možná na pokraji objevu páté přírodní síly

11. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Po překvapivém rozkmitání subatomární částice se odborníci blíží k možnému určení nové síly

 

Fyzikové odhalili, že díky nečekanému rozkmitání subatomární částice se podařilo posílit teorii o existenci páté přírodní síly.

Podle současných poznatků existují v přírodě čtyři základní síly, z nichž tři - elektromagnetická síla a silná a slabá jaderná síla - jsou vysvětleny standardním modelem částicové fyziky.

Tento model však nevysvětluje další známou základní sílu, gravitaci, ani temnou hmotu - zvláštní a záhadnou látku, o níž se předpokládá, že tvoří asi 27 % vesmíru.

Nyní vědci uvedli, že by mohla existovat další, pátá základní přírodní síla.

 18530

Zelenskij odvolal šéfy armádních náborů kvůli skandálu s úplatky na frontě

11. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Ukrajinský prezident označuje braní peněz od lidí, kteří se chtějí vyhnout odvodu, za formu zrady


Volodymyr Zelenskyj oznámil odvolání všech vedoucích ukrajinských regionálních vojenských náborových středisek v rámci nejnovější snahy o vymýcení korupce poté, co byli úředníci obviněni z braní úplatků od těch, kteří se chtějí vyhnout frontové linii.

Slušná média neuvádějí národnost ani etnickou příslušnost osoby, která je obviněna z trestného činu

11. 8. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V ČR to bezostyšně udělaly jak Novinky, tak Česká televize. Nesmí se to dělat, protože to neférově a uměle konstruuje pro tu národnost či etnikum kolektivní vinu, která neexistuje.

Kromě toho, píší česká média snad "v Plzni byl obviněn z brutálního znásilnění patnáctileté dívky mladý Čech"? (JČ)

PS. Na těch Novinkách dobře věděli, že dělají něco neférového a nesprávného, protože pod tímto článkem skandalizujícím neexistující kolektivní vinou Ukrajinu a Ukrajince zablokovali diskusi.



 20616

Tragikomedie v Británii: Nález legionelly donutil žadatele o azyl opustit bárku Bibby Stockholm několik dní po příjezdu

11. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Bakterie, která může způsobit vážnou plicní infekci legionářskou nemoc, byla nalezena ve vodě v "ubytovací bárce" v Dorsetu


Bylo potvrzeno, že všichni žadatelé o azyl, ubytovaní na palubě kontroverzní bárky, byli odtamtud nyní odvezenikvůli potenciálně smrtící bakterii v jejím vodním systému.

Zdroje z ministerstva vnitra uvedly, že na lodi Bibby Stockholm, která má 222 ložnic a kterou si ministerstvo vnitra pronajalo v rámci imigrační dohody za 1,6 miliardy liber, byla zjištěna legionella.

 17285

Dobrovolníci z FOOD NOT BOMBS Houston čelí pokutě téměř 25 000 dolarů za rozdávání teplého jídla lidem bez přístřeší.

11. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Již více než 15 let dobrovolníci organizace Food Not Bombs Houston pravidelně rozdávají před Městskou knihovnou zdarma vege jídla potřebným. Tentokrát ovšem tvrdě narazili. S odvoláním na městský zákaz sdílet jídlo s lidmi bez domova rozdala houstonská policie v posledních měsících dobrovolníkům 48 pokut. Pokud nebudou tyto pokuty při soudním odvolání zamítnuty, dobrovolníci by museli zaplatit pokutu téměř 25 000 dolarů. 

„Kriminalizace charity jako takové je nesmyslná a taková vyhláška nikdy neměla být schválena ani vynucována,“ řekl pro Houston Chronicle právník Paul Kubosh, který u soudu dobrovolníky zastupuje, píše Marek Haltuf.

Globální oteplování: V katastrofálních divokých požárech na Havajských ostrovech zemřelo nejméně 55 lidí

11. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Pátrání po přeživších pokračuje, počet obětí na ostrově Maui stoupl na 55

Ničivé požáry na Havajských ostrovech  si vyžádaly již 55 obětí. Pátrací a záchranné operace pokračují a místní úřady uvedly, že žádný z velkých požárů na ostrově nebyl zcela zvládnut.

- Místní  úřady stanovily počet obětí požárů na nejméně 55.

- Předpověď počasí hlásí pokles rychlosti větru s možností občasných přeháněk.

- Odhaduje se, že 12 000 lidí je stále bez proudu, přičemž úřady tvrdí, že výpadky mohou vzhledem k podmínkám trvat i několik týdnů.

- Západní část ostrova, kde se nachází postižené město Lahaina, nemá podle starosty dostatek elektřiny a vody.

-  Vyvstávají otázky, zda místní úřady jednaly dostatečně rychle, aby obyvatele a turisty na ostrově varovaly před nebezpečím, které jim hrozí.

Charta 2022 a konzervativní revoluce v justici

11. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Začínají se nyní vynořovat morální koryfejové jako pan Bok, Benda nebo Vondra, kteří se samozřejmě pasují na téměř světce ve srovnání s lidmi, kteří v reálných podmínkách mnoho let budovali naši justici. Co jsou proti nim Brožová, Wagnerová, Baxa, Rychetský, Fremr, že? Za těmito lidmi stojí fungující justice, ve srovnání s okolními postkomunistickými zeměmi výborná justice, za morálními koryfeji morální rozhořčení.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské systémy protivzdušné obrany v pátek ráno zabránily ruskému úderu na Kyjev, na který dopadly trosky, ale nebyly hlášeny žádné oběti.

11. 8. 2023

čas čtení 22 minut


- Osmiletý chlapec, který dnes zahynul poté, co ruské jednotky vypálily čtyři rakety Kinžal na letiště v Ivano-Frankovské oblasti, se jmenoval Voloďa. Chodil do druhé třídy místní školy, kde ho jeho učitelka pro jeho veselé chování a neustálé vtipy označila za "malého komika".

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že ruské jednotky se zaměřily na ukrajinské piloty, kteří jedou do Evropy na výcvik. Místo toho zasáhly Voloďův dům, civilní dům, kde žily tři děti.

Moskva by měla očekávat další útoky, sděluje  Kyjev

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky říká, že "pojem bezpečnosti je obyvatelům Moskvy stále vzdálenější".

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky řekl deníku Kyiv Post, že obyvatelé Moskvy by měli očekávat další útoky, zejména proto, že ruská protivzdušná obrana podle všeho není schopna ochránit své občany.

"Vzhledem k dynamice posledních měsíců, počtu, geografii a intenzitě by bylo logické předpokládat nárůst každodenních útoků," uvedl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov.

Jusovovy komentáře přicházejí po dramatickém nárůstu ukrajinských útoků v posledních týdnech, kdy si dron vynutil uzavření letiště Vnukovo a ruské síly v pátek  ráno sestřelily ukrajinský dron nad Moskvou.

Jusov poznamenal, že "pojem bezpečnost je obyvatelům Moskvy stále vzdálenější", a doufá, že tento nárůst útoků otevře obyvatelům oči a prolomí ruskou propagandu.

"Celý svět nadále vidí, že ruský obranný systém a země - která si nárokuje vedoucí roli na trhu se zbraněmi - je neefektivní, zastaralý a nedokáže adekvátně reagovat na moderní výzvy," uvedl.



 19670

Zvláštní vyšetřovatel navrhuje termín soudního procesu v Trumpově volební kauze na leden 2024

11. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


Podání stanoví agresivní časový plán s datem soudního řízení 2. ledna 2024, ale očekává se, že právníci exprezidenta budou usilovat o odklad



Federální prokurátoři požádali soudce, který dohlíží na trestní řízení proti Donaldu Trumpovi kvůli jeho snahám o podvracení voleb v roce 2020, aby stanovil termín procesu na začátek ledna 2024 s tím, že existuje významný veřejný zájem na urychlení stíhání.

 20613

Vzestup AfD a neposkvrněná generace

11. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Kdo by v bývalé NSR kdy počítal se silnou krajně pravicovou stranou? Pánové Kohl a Genscher se hlásili k nehynoucí vděčnosti Gorbačovovi za to, že nakonec shodou různých okolností nebránil rychlému sjednocení Německa.

Západní Německo investovalo obrovské peníze do obnovy NDR. Slyšel jsem a slyšívám o tom, jak se tam podařilo dosadit na klíčové pozice v různých institucích lidí z NSR a jak se Němci dokázali dobře vyrovnat i s tou komunistickou minulostí. Díky Bohu tu máme už i novou, neposkvrněnou generaci.

 20314

Kreml vidí hrozbu diplomatické izolace

11. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní konference uskutečněná minulý týden v Saúdské Arábii, kde více než 40 zemí bez Ruska diskutovalo o mírovém urovnání na Ukrajině, představuje hrozbu pro Kreml, řekli čtyři ruští představitelé spojení s diplomaty listu The Moscow Times.

 20524

Rusko: Mýty o obyvatelích hlavního města

11. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Rusové mimo Moskvu a nejbližší okolí dnes vyprávějí anekdoty o Moskvanech, stejně, jako v sovětských dobách vyprávěli vtipy o Čukčích. Je to znamení, že Moskvané se stali jakousi "novou historickou komunitou", která má mnoho charakteristik neúspěšného úsilí vytvořit SSSR, tvrdí Jevgenija Basovskaja.

 20639

Důstojnost rutiny. Ruský militarismus vyžaduje, aby se lidé zbavili lásky k životu

11. 8. 2023

čas čtení 9 minut

Propaganda nám vnucuje, že hlavní věcí je bojovat. Ne-li na frontě, pak tedy posílit moc země. Každodenní život s každodenními problémy je prý malicherný a žalostný. Ale je to tato rutina, která tvoří základ života, jeho chápání a tvorby. Takže mocní se snaží, abychom ztratili lásku k životu samotnému - nejprve k našemu vlastnímu a pak k životu jiných, říká filozof Michail Němcev.

 20497

Ruská vládní strana se obává využít válku v předvolební kampani

11. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Průzkumy s Kremlem spojených agentur můžou naznačovat, že drtivá většina Rusů stále podporuje válku Vladimira Putina Ukrajina. Ale lepším měřítkem jejich postojů je, že vůdci vládnoucí strany Jednotné Rusko se rozhodli, že válka není součástí vítězné formule v nadcházejících regionálních volbách.

 20638

Jaká je role Ruska v nigerském puči?

11. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Po převratu v Nigeru se lidé ptají na možné vazby na Rusko. Sousední Mali a Burkina Faso se obrátily na Kreml poté, co přerušily vztahy s Francií. Stojí za nigerským pučem Moskva?, ptá se Kate Hairsine.

 18993

Po brexitu potřebují zoufalí britští konzervativci nové křížové tažení. Myslí si, že by jím mohlo prospět zbavení se lidských práv

11. 8. 2023

čas čtení 6 minut


Britští ultrapravičáci ve vládnoucí Konzervativní straně chtějí hnusnou kritikou Evropské úmluvy o lidských právech oživit nativistické vášně
 

Údery na buben jsou stále hlasitější, volání divočiny opět pulzuje v krvi Konzervativní strany, píše Polly Toynbee. Na titulní straně čtvrtečního vydání deníku Telegraph se objevuje zpráva: "Kabinet vyzývá premiéra, aby se zbavil EÚLP". Podle jejich sčítání se třetina britského kabinetu chce připojit k Rusku a Bělorusku jako k vyděděným státům mimo Evropskou úmluvu o lidských právech.

 20618

Prezident Petr Pavel přehodnotí nominaci Roberta Fremra poté, co vyšly najevo jeho rozsudky z dob komunismu

10. 8. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 

Začátkem tohoto týdne český prezident Pavel Fremrovo jmenování pozastavil poté, co se objevily informace, že soudcova účast na politických procesech v 80. letech byla rozsáhlejší, než se dosud uvádělo, píše Albín Sybera na serveru Intellinews.

"Požádal jsem o přístup k relevantním informacím a zdrojům v této věci," napsal Pavel ve svém vlákně na X/Twitteru. "Nemám v úmyslu znovu přezkoumávat žádné rozhodnutí, ale nechci ignorovat [...] dosud nepřezkoumané informace."

Pokrokový senátor a bývalý kandidát na prezidenta Marek Hilšer na svém účtu X/Twitter 6. srpna napsal, že "Fremr před Senátem nemluvil pravdu, když řekl, že za totality nikoho neodsoudil z politických důvodů". Slyšení v Senátu je součástí procedury vedoucí ke jmenování soudců Ústavního soudu.

 20618

Kauza Fremr. Píše Pavel Kosatík, ale...?

10. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Snažím se každou politickou causu nahlížet z toho hlediska, jestli prospívá nebo škodí systému, napsal Pavel Kosatík na Facebooku a pokračuje:

Fremrova causa vydatně poškozuje zatím dobré jméno Ústavního soudu. Nedovedu pochopit, jak člověk, který si musí pamatovat, co v osmdesátých letech dělal, v sobě najde tu drzost, že vůbec do takové funkce kandiduje, zajde pak mlžit o své minulosti do Senátu a od té doby navíc už několik dní tu situací dál protahuje, místo aby hodil ručník do ringu. Respektive dovedu to možná pochopit, když si vzpomenu na rovnici, která v osmdesátých letech platila: komunismus = drzost.


Desítky lidi byly zraněny při výbuchu v továrně nedaleko Moskvy

10. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Továrna v Sergiev Posadu  vyráběla vojenské vybavení
Ruská média přispěchala s tvrzením, že vybuchla  pyrotechnika. Když se ale podíváme na videa výbuchů pyrotechniky, zjistíme, že výbuch  nevypadá jako pyrotechnika.

V továrně se vyráběly vojenské výrobky pro "speciální vojenskou operaci". Takže co tam vlastně vybuchlo, média neřeknou, ale ohňostroj to nebyl.

Vidíme hřibovitý oblak z jediného výbuchu a pyrotechnika by explodovala v různých směrech.

Ruská média informují, že generální ředitel závodu PIRO-ROSS Sergej Čankajev (kde údajně došlo k výbuchu) byl zadržen a je předveden k výslechu.

Ředitel společnosti údajně najímal pro svůj podnik nelegální migranty. Majitel pyrofirmy údajně tvrdí, že k výbuchu došlo v sousední dílně, nikoli ve skladu, kde skladoval pyrotechniku.
Znamená to, že ruský strategický vojenský podnik pronajímal své prostory pro obchod a pracovali v nich nelegálové?

To mě nepřekvapuje.

Továrnou, v níž se údajně vyrábějí rakety pro ohňostroje, v Moskevské oblasti otřásl výbuch, který zranil nejméně 40 lidí a vyvolal otázky, zda byl výbuch důsledkem nehody nebo cíleného útoku.

K výbuchu došlo ve středu kolem 10:40 místního času v tovární dílně v Sergiev Posadu, asi  65 km od centra Moskvy. 

Na videu výbuchu je hřibovitý oblak kouře stoupající do vzduchu nad optickým mechanickým závodem Zagorsk, který v minulosti vyráběl brýle pro noční vidění a další zobrazovací zařízení pro ruskou armádu. Představitelé továrny nařídili "úplnou evakuaci" oblasti.

 18993

Británie: Ústředí Konzervativní strany rozeslalo pravicovým novinám pomlouvačný materiál o jedné právničce

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Profesní britské organizace právníků Law Society a Bar Council (Advokátní rada) jsou vážně znepokojeny informacemi zaslanými pravicovým novinám, v nichž je Jacqueline McKenzieová označována za "levicovou právničku"
 
Law Society a Bar Council se ohradily proti tomu, co vedení britské Konzervativní strany udělalo  právničce zabývající se imigrací poté, co se stala předmětem materiálu zaslaného pravicovým novinám.

Jacqueline McKenzieová, vedoucí imigračního oddělení právní společnosti Leigh Day a partnerka firmy,  uvedla, že centrála Konzervativní strany zaslala deníkům Daily Telegraph, Daily Mail, Sun a Daily Express informace, která byly nevěcné a jejichž cílem bylo vybičovat vůči ní nevoli ve veřejnosti.

V mimořádném společném prohlášení Nick Vineall KC, předseda Rady advokátních komor, a Lubna Shuja, předsedkyně Právnické společnosti, odsoudili chování toryů, kteří rozeslali dokument s názvem "Odhaleno: vysoká labouristická poradkyně je levicová právnička blokující deportace uprchlíků do Rwandy".
 

Divoké požáry na Havaji, které rozdmýchává silný vítr, si vynucují evakuace

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Třicet šest lidí zahynulo na Havajských ostrovech při divokých požárech

Pobřežní stráž zachránila více než  deset lidí, kteří utekli do oceánu, aby se vyhnuli kouři a plamenům 

Několik rozsáhlých požárů zuřících na Havaji si vynutilo hromadnou evakuaci a rozsáhlé výpadky elektřiny, zatímco pobřežní stráž USA zachránila nejméně 12 lidí, kteří utekli do oceánu, aby se vyhnuli kouři a plamenům.

Požáry, které se rozhořely v důsledku sucha a silného větru spojeného s hurikánem Dora, způsobily na ostrově Maui a zejména v turisticky oblíbeném městě Lahaina uzavření silnic a škody na budovách.

 19422

Twitter dostal pokutu 350 000 dolarů za to, že nepředal Trumpova data

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty



Společnost Twitter byla nucena předat záznamy z účtu bývalého prezidenta Donalda Trumpa mimořádnému soudci vyšetřujícímu události vedoucí k útoku na Kapitol z 6. ledna 2021 a zaplatit sankce za to, že tak neučinila rychleji, jak bylo zveřejněno v rozhodnutí odvolacího soudu  ve středu.

30127

Kde hledat kontury svobody

10. 8. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Politický filosof Isaiah Berlin ve slavné eseji z roku 1958 vymezuje dvojí pojetí svobody zhruba takto: pozitivní svoboda je svobodou k něčemu, třeba k politické participaci, jakou měli občané starověkých Athén, negativní svoboda je svobodou od něčeho, v prvé řadě od státního donucení, omezující životy jednotlivců. Berlin dochází k podobnému výsledku jako o sto let dříve Benjamin Constant v textu O antické svobodě ve srovnání se svobodou moderní – pozitivní svoboda v sobě skrývá hrozbu autoritářství, a už proto je negativní svoboda důležitější.

30685

Titulky a první linie: Jak americké zpravodajství o válkách v Jemenu a na Ukrajině odhaluje zaujatost při zaznamenávání civilních ztrát?

10. 8. 2023

čas čtení 9 minut

Válka s sebou nese utrpení. To, jak často a jakým způsobem se o tomto utrpení v USA informuje, však není nestranné.

Vezměme si například intervenci vedenou Saúdskou Arábií v Jemenu v březnu 2015 nebo ruskou invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Pozornost, kterou média těmto krizím věnují, odhaluje zaujatost, která se netýká ani tak lidských důsledků konfliktů, jako spíše role a vztahu Spojených států k zúčastněným válčícím stranám, píše list The Conversation.

 17267

Studie: více než polovina druhů na Zemi žije v půdě

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Podle aktuální studie je půda druhově nejbohatším biotopem na Zemi: žije v ní více než polovina všech druhů.

O půdě se vědělo, že je bohatým zdrojem života, ale tento nový údaj je dvojnásobný oproti odhadu vědců z roku 2006, kdy se domnívali, že na půdě je založeno 25% života.

Práce publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences zjistila, že půda je domovem 90% hub, 85% rostlin a více než 50% bakterií. Savci jsou se svými 3% skupinou nejméně spojenou s půdou, informuje list Guardian.

 18958

Převrat v Nigeru přivedl západní Afriku na pokraj války

10. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Západoafrický regionální orgán ECOWAS se ve čtvrtek sejde na mimořádném summitu poté, co uplyne lhůta, kterou stanovil nigerské juntě vedené generálem Abdourahmanem Tchianim k uvolnění moci a obnovení demokraticky zvolené vlády Mohameda Bazouma.

Lhůta, která vypršela v neděli, vyvolala obavy a znepokojení, že se region může ocitnout ve válečném stavu, píše Taiwo Hassan.

 19311

Polsko-běloruská hranice se stává ohniskem napětí

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Kromě strašlivých ztrát na životech představuje největší nebezpečí války na Ukrajině hrozba jaderných zbraní a riziko, že by NATO mohlo být zataženo do třetí světové války. Prezident Joe Biden slíbil - a to opakovaně - že se to nestane.

Ale i když se NATO zatím vyhnulo tomu, aby bylo vtaženo do války s Ruskem na rusko-ukrajinské hranici, na polsko-běloruské hranici právě nýní hrozí, že se věci zvrtnou, varuje na webu Responsible Statecraft Ted Snider.

 17128

Pět největších amerických dodavatelů zbraní vydělalo v roce 2022 196 miliard dolarů

10. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Podle nového žebříčku 100 největších obranných firem, který sestavil Defense News, američtí výrobci zbraní i nadále dominují světovému zbrojnímu průmyslu - mezi pěti největšími světovými vojenskými dodavateli jsou čtyři společnosti se sídlem v USA.

Podle Defense News dosáhlo v roce 2022 pět největších amerických dodavatelů zbraní příjmů ve výši 196 miliard dolarů. Všem ostatním společnostem zaměřeným na obranu dominovala společnost Lockheed Martin, jejíž celkové příjmy z vojenské činnosti činily v loňském roce zhruba 63 miliard dolarů. Společnost RTX, dříve známá jako Raytheon Technologies, byla s odstupem druhá, když v roce 2022 dosáhla příjmů ve výši zhruba 40 miliard dolarů, informuje Connor Echols.

 17274

Riskuje Biden s mariňáky na lodích v Perském zálivu válku s Íránem?

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Deník Washington Post uvádí, že Joe Biden se v Perském zálivu pouští do "pozoruhodné eskalace", která by mohla vést k americko-íránské válce. Údajně se chystá povolit umístění americké námořní pěchoty a námořníků na zainteresovaných obchodních lodích ve snaze zabránit Íránu v obsazování ropných tankerů v regionu, zdůrazňuje Trita Parsi na webu Responsible Statecraft.

 20229

Nová "válka tankerů" a eskalace americké armády v Perském zálivu

10. 8. 2023

čas čtení 8 minut

Spojené státy umístily výzbroj a vojenský personál připravený k boji na zaoceánská obchodní plavidla naposledy během světových válek ve 20. století.

Nejblíže se Spojené státy k podobnému opatření přiblížily při doprovodu kuvajtských ropných tankerů během fáze "tankerové války" íránsko-iráckého konfliktu v 80. letech 20. století. Tentokrát Spojené státy nezašly tak daleko, aby na komerční plavidla umístily vlastní vojenský personál, ačkoli tankery byly z právního hlediska opatřeny novou vlajkou, aby je mohly doprovázet válečné lodě amerického námořnictva, píše Paul R. Pillar.

Ruská agrese na Ukrajině: Protivzdušná obrana sestřelila bezpilotní letouny, které mířily na Moskvu a Sevastopol, tvrdí ruští představitelé

10. 8. 2023

čas čtení 9 minut

 

Dva drony byly sestřeleny v oblasti Moskvy, tvrdí starosta, zatímco 11 jich bylo zachyceno na okupovaném Krymu, uvádí ruské ministerstvo obrany

Moskva:


- Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, uvádí, že v Sumské oblasti bylo přes noc zaznamenáno 28 výbuchů v důsledku ruského ostřelování, ale že nebyly hlášeny žádné oběti.


- Ruská vláda zvyšuje úsilí o zastavení používání VPN,
sděluje britské ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Spojeného království zveřejnilo svou každodenní zpravodajskou informaci, podle níž ruské úřady zintenzivnily úsilí o zablokování přístupu občanů k virtuálním privátním sítím (VPN), které umožňují lidem obcházet omezení na internetu.

"Zprávy naznačují, že mnoho z nejoblíbenějších VPN se v některých oblastech Ruska stalo nepoužitelnými," uvedlo MO na Twitteru.

"VPN jsou v Rusku nesmírně populární, přestože jsou od roku 2017 nelegální. Umožňují uživatelům přístup k objektivním mezinárodním zpravodajským zdrojům, včetně těch o válce na Ukrajině."

V aktualizaci se uvádí, že kromě omezování přístupu Rusko uspořádalo poplašnou kampaň o nebezpečnosti VPN.

"Kromě zvýšeného technického narušení zahájil ruský stát také veřejnou informační kampaň, v níž se snaží zastrašit občany, aby se VPN vyhýbali, a tvrdí, že ohrožují jejich osobní údaje," uvedlo MZV.

 20607

Když mají čeští politikové problém, hnědnou

9. 8. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Blouznění Mariana Jurečky o tom, že vláda vládne v nejtěžším období od roku 1945 a jde jí to, připomínají prohlášení pražského primátora Igora Němce z okamžiku, kdy se k Praze blížila povodňová vlna: "Situace je, bych řekl, nadmíru výtečná," píše Matěj Metelec.

Ve skutečnosti Jurečka samozřejmě dobře ví, že přinejmenším jemu samotnému a jeho straně to nějak nejde, a tak se uchyluje k tradičním poslednímu útočištím neschopných politiků bez fantazie, honu na mytické zneužívače dávek a rasismu.

V Česku jsou podobné záchranné manévry evergreen, zažili jsme to nespočetněkrát od komunální po celostátní úrovně v podstatě u všech stran, je to jako by politici měli zakódovaný nepodmíněný reflex, který jim říká "když klesají preference, zhnědni!". Bohužel, od té doby, co se vrátila do Parlamentu "autentická" krajní pravice, funguje tenhle recept o poznání hůře. Docela by mě zajímalo, kdy to současné generaci politiků doteče.

Ruská agrese na Ukrajině: Při nejnovějším útoku na ruské hlavní město byly u Moskvy sestřeleny dva bezpilotní letouny, tvrdí Rusko

9. 8. 2023

čas čtení 8 minut



- Dva ukrajinské bojové drony mířící na Moskvu byly sestřeleny, uvedli ve středu ruští představitelé.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin na Telegramu uvedl: "Byl zaznamenán pokus dvou bojových dronů vletět do města. Oba byly sestřeleny protivzdušnou obranou."

Dodal, že na místě byly záchranné služby, ale neuvedl žádné oběti.

Uvedl, že jeden dron byl sestřelen v oblasti Domodědovo na jižním okraji města, zatímco druhý byl sestřelen v oblasti Minské magistrály, západně od hlavního města.

"Protivzdušná obrana zničila dva bezpilotní letouny," uvedlo ruské ministerstvo obrany a dodalo, že nebyly hlášeny žádné oběti ani škody.

- Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny se ve středu ráno přihlásil k sestřelení ruského vrtulníku.

- Místní úřady v Dněpropetrovské oblasti oznámily, že v noci byl při ruském úderu v oblasti Nikopole zabit 18letý chlapec a tři muži byli zraněni. Poškozen byl kostel a soukromé domy.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12471