V neděli Rusové v Chersonu zavraždili sedm lidí, včetně nemluvněte

14. 8. 2023

čas čtení 3 minuty


Při nedělním ruském ostřelování jižní části ukrajinské Chersonské oblasti zahynulo sedm lidí včetně 23denní holčičky, uvedlo tamní ministerstvo vnitra.

Při dělostřeleckém ostřelování v obci Široká Balka na břehu řeky Dněpr zahynuli čtyři členové jedné rodiny a další obyvatelé.

Dva muži byli zabiti v sousední obci Stanislav, kde byla zraněna také jedna žena.

Chersonský oblastní gubernátor Oleksandr Prokudin rovněž uvedl, že při sobotních ruských útocích v provincii byli zraněni tři lidé.

 

Ukrajinští vojenští představitelé v sobotu večer uvedli, že kyjevské síly dosáhly na jihu pokroku, přičemž si připsaly úspěch u klíčové vesnice v Záporožské oblasti a obsadily další blíže nespecifikované oblasti.

Náčelník ukrajinského generálního štábu uvedl, že jeho jednotky zaznamenaly "částečný úspěch" v okolí takticky důležité oblasti Robotyne, ruské bašty, kterou Ukrajina potřebuje znovu dobýt, aby mohla pokračovat v postupu na jih směrem k Melitopolu.

"Jsou zde osvobozená území. Obranné síly pracují," uvedl generál Oleksandr Tarnavskij, velitel jižních sil Ukrajiny.

Na různých místech podél  1 000 km dlouhé fronty probíhají boje,  Ukrajina vede protiofenzívu se zbraněmi dodanými a vojáky vycvičenými Západem proti ruským silám, které sem vtrhly před téměř 18 měsíci.

Od zahájení protiofenzívy na začátku června dosahují ukrajinské jednotky pouze postupných úspěchů.

Místní představitelé v Rusku v neděli oznámili, že systémy protivzdušné obrany sestřelily tři drony nad Belgorodskou oblastí a jeden nad sousední Kurskou oblastí, které obě hraničí s Ukrajinou.

Kurský gubernátor Roman Starovoit uvedl, že při zásahu ukrajinského granátu do obytné budovy v pohraniční obci Volfino byli zraněni tři civilisté.

Ukrajinské bezpilotní letouny a ostřelování ruských pohraničních regionů jsou poměrně pravidelným jevem. Od začátku května, kdy byl nad Kremlem zničen dron, se útoky bezpilotních letounů hlouběji uvnitř ruského území zvyšují.

V posledních týdnech se zvýšil počet útoků na Moskvu a na Krym.

Střelba bezpilotních letounů na Rusko po více než 17 měsících války má pro Ukrajinu jen malou hmatatelnou vojenskou hodnotu, ale tato strategie slouží k tomu, aby Rusy zneklidnila a přiblížila jim důsledky konfliktu.

Žoldnéřská skupina Wagner hrála v ruské vojenské kampani klíčovou roli, ale britští představitelé obrany uvedli, že existuje reálná možnost, že Kreml jí již neposkytuje finanční prostředky.

Ve své poslední zpravodajské zprávě ministerstvo obrany uvedlo, že se domnívá, že Wagner "pravděpodobně směřuje k procesu snižování počtu zaměstnanců a jejich rekonfigurace" s cílem ušetřit peníze a že Kreml "jednal proti některým dalším obchodním zájmům" šéfa skupiny Jevgenije Prigožina. Úředníci vyhodnotili, že "druhým nejpravděpodobnějším plátcem" jsou běloruské úřady.

Tisíce bojovníků Wagnerovy skupiny dorazily do Běloruska, ruského spojence, na základě dohody, která koncem června ukončila ozbrojené povstání a umožnila jim i Prigožinovi vyhnout se obvinění z trestného činu.


Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
2348

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2023