Čína poprvé od začátku války na Ukrajině snížila nákup ruských surovin

11. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Dopravní pás pro vývoz surovin z Ruska do Číny - od ropy a plynu po uhlí a dřevo - poprvé od začátku války s Ukrajinou selhal.

Objem dovozu ruského zboží do Číny, který rostl více než rok v řadě, v červenci klesl o 8% na 9,2 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na čínské celní statistiky.

Celkový objem bilaterálního obchodu, který prezident Vladimir Putin požadoval zvýšit na 200 miliard dolarů ročně, se v červenci také snížil na 19,49 miliardy dolarů z 20,83 miliardy dolarů o měsíc dříve.

Dodávky čínského zboží na ruský trh, od nichž Kreml očekává, že nahradí dovoz ze západních zemí prohlášených za "nepřátelské", činily 10,28 miliardy dolarů měsíčně. A přestože objem vývozu z Číny do Ruské federace překročil loňský o 52 %, jeho tempo růstu se zpomalilo téměř o polovinu: V červnu dosáhl meziročně 91 %.

V červenci se ruská obchodní bilance s Čínou stala zápornou - dovoz do Ruska překročil vývoz o 1,1 miliardy dolarů. Hlavním důvodem je pokles objemu nákupů ropy Čínou, říkají analytici PSB. Podle celních údajů Čína v červenci obdržela ze zahraničí 10,29 milionu barelů denně, i když o měsíc dříve objemy dosáhly 12,67 milionu. Kromě Ruska Čína snížila nákupy ze Spojených států a Saúdské Arábie, uvedla analytička Vortexu Emma Lee.

Celkový objem dovozu veškerého zboží do Číny klesl meziročně o 12 % a vývoz o 14 %, což byl nejsilnější pokles od pandemie. To naznačuje zpomalení čínské ekonomiky jako celku, říká Jean Zhiwei, hlavní ekonom společnosti Pinpoint Asset Management: "Obecně platí, že růst spotřeby a investic zůstává slabý."

Pro Rusko znamená selhání čínské poptávky po surovinách, stejně jako rostoucí objemy dovozu z Číny, tlak na směnný kurz rublu, poznamenává PSB: Příliv cizí měny z vývozu klesá a jeho odliv do dovozu naopak roste. Výsledkem je, že rubl je již sedmý měsíc v řadě levnější, což nebylo vidět na moskevské burze od roku 2014, a dolar a euro aktualizují záznamy od prvního měsíce války: Více než 96 rublů za americkou měnu a více než 105 rublů za evropskou měnu.

"Nárůst objemu nákupů ze strany Číny se zotaví pouze v podmínkách hospodářského růstu, pro který nyní neexistují žádné předpoklady," jsou pesimističtí analytici PSB.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3151

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023