Rozhovor Britských listů 620. Polozapomenutý autor Karel Teige

15. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


Vynikající umělec a avantgardní teoretik Karel Teige měl smůlu. Byl to sice marxista, ale jeho druh marxismu se nelíbil komunistickému režimu, takže ten režim Teigeho potlačoval. Po pádu komunismu sice v Československu byli schopni ocenit Teigeho avantgardní postoje, jenže zase se jim nelíbil jeho marxismus, takže zase zůstalo i v postkomunismu jeho ocenění stranou. Možná se to trochu mění: Joe Grim Feinberg, pracovník filozofického ústavu Karlovy univerzity, byl právě editorem sborníku o Teigovi The Marketplace of Art (Jarmark umění) a vydal s kolegy v angličtině také Teigeho texty. O zásadním významu Karla Teigeho pro českou kulturu v době, kdy byla ještě světově proslulá, hovoří s Joem Grim Feinbergem Albín Sybera.

PS. K tomuto rozhovoru upozorňuje Albín Sybera na text od Pavla Karouse:


ČR definují 5xP: (Pivo, Porno, Pervitin a Podhodnocená Práce)

Nedávno jsem seděl v Praze na pivu s jedním mladým, vzdělaným Francouzem, který mi položil otázku: "Jak to, že dokážu vyjmenovat z hlavy pět československých spisovatelů a režisérů a i výtvarníků, ale žádného z doby České republiky. Co se u vás změnilo?"

Musíme si přiznat, že Československo, v porovnání s dnešní státem, byl mimořádně úspěšný projekt. Byli jsme například kulturní velmocí. Československá nová vlna v kinematografii a její ekvivalent v literatuře byli mezinárodně známé, populární tak, jak se to nedá s žádným současným českým kulturním produktem vůbec srovnat.

Československé sklo a především fenomén "Československé sklo v architektuře" a "skleněná tavená plastika" se zapsal do mezinárodních kapitol designu a výtvarného umění. Sklářský umělci a řemeslníci byli bez národoveckého přehánění nejlepší na celém světe (dnes to je Turecko). Architektura a umění ve veřejném prostoru byla naše devize. Proto také naše stavby, především ambasády a pavilony na světových výstavách sbírali mezinárodní ceny i nejvyšší ocenění. V oblasti umění ve veřejném prostoru jsme měli několik prvenství od prvních kinetických a světelných objektů až po aplikaci počítačového umění. Československý animovaný film a pohádky patří do planetární kulturní pokladnice a dodnes se k nim odkazují tvůrci toho nejlepšího v této disciplíně (dnes je to Japonsko a USA).

Československé výrobky, ale bohužel i zbraně, dopravní prostředky, těžební zařízení a čerpadla byly známé a oblíbené od Indočíny až po Kanadu. Svoje odborníky, technologie i Know-how v oblasti geologie, stavebnictví, průmyslu stavebních hmot, metalurgie, strojírenství, zemědělství, chemického, lehkého, potravinářského a skvělého farmaceutického průmyslu jsme vyváželi nejen do Třetího světa. Naším nejhumánnějším vývozním artiklem byl náš na svou dobu (na svou dobu!) mimořádně vyspělý systém zdravotnictví a vakcinace. To čs. vědci se zasadili o globálního vymýcení pravých neštovic a postavili základy kvalitního veřejného zdravotnictví v celých zemích.

Československo bylo mimořádně oblíbeným místem pro univerzitní vzdělávání pro lidi z celého světa, hlavně tzv. rozvojového světa, kterému jsme tak dodávali jeho elity. Naše pomoc Třetímu světu nebyla často jen zištná ale byl to náš příspěvek k dekolonizaci a vytváření si nových partnerů ve světě, což fungovalo. Tyto národy si to pamatují dodnes a i nám současníkům to usnadňuje v těchto částech světa život.

Třicet let po vzniku České republiky v zahraničí na otázku odkud jsem, potom, co na mojí odpovědět "Czech republic" vidím jejich nechápavé pohledy, musím odpovědět "Czechoslovakai", aby se jim roztáhl úsměv od ucha k uchu a oni ihned dodali" "Jawa, Kundera, Semtex nebo Popelka".

Československo mělo vizi, často nešťastně a chybně naplňovanou ale mělo. Česká republika si není ani schopná uvědomit, že masivní škrty v investicích do kultury, vědy a vývoje je něco, co ohrožuje naší budoucnost.

A co ví svět o České republice...?
Co víte o

1
Vytisknout
9124

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023