Ruská agrese na Ukrajině: Dva mrtví při útoku na ukrajinský region

28. 8. 2023

čas čtení 11 minut
- Ukrajina oznámila, že osvobodila jihovýchodní obec Robotyne
- Ukrajina v pondělí uvedla, že její jednotky osvobodily jihovýchodní osadu Robotyne a snaží se postupovat dále na jih v rámci protiofenzívy proti ruským silám,
informuje agentura Reuters.

"Robotyne byla osvobozena," citovala ukrajinská armáda náměstkyni ministra obrany Hannu Maliar.

Armáda minulý týden uvedla, že její síly vztyčily v Robotyni státní vlajku, ale zároveň tehdy uvedla, že se v osadě stále dostávají pod palbu.

Ukrajina oznámila, že její jednotky vstoupily do strategicky důležité vesnice 22. srpna, což signalizuje potenciálně významný pokrok v protiofenzívě proti Rusku.

Maliarová tehdy uvedla, že ukrajinští vojáci organizují evakuaci civilistů, ale stále se dostávají pod palbu ruských sil.

- Zelenskyj poskytl velký rozhovor novinářce Natalii Mosejčukové:

- Jsme připraveni bojovat dlouho, ale nesmíme vystavovat lidi smrti. Minimalizace ztrát na životech. Podobně jako například Izrael. Můžeme tak žít.

- Nemyslím si, že je správné přenášet válečné akce na území Ruska. Existuje velké riziko, že v takovém případě zůstaneme sami.

- Pokud jsme na administrativní hranici s Krymem, myslím, že můžeme politicky tlačit na demilitarizaci Ruska na území poloostrova. Myslím, že by to bylo lepší. Lepší především pro ty, kteří by ji prováděli. Každá válka je pořád o obětech, ať už je to kdekoli.

- Ukrajina musí dospět a vědět, že v jednom nebo druhém okamžiku může zůstat sama. Někteří z partnerů se mohou v jednu chvíli odtrhnout.

- Mnoho dluhů během této války, jsem si jist, bude restrukturalizováno, ale nebudou žádné dary.

- Zadal jsem úkol, zákonodárci budou požádáni, aby po dobu trvání války považovali korupci za zradu. Uvědomuji si, že to nemůže platit trvale, ale pro dobu války to myslím pomůže.

- Nechci, aby lidé měli postoj, že se drží u moci. Já se nedržím ničeho. Chtěl bych uspořádat volby.

- Pro mě jako prezidenta je důležité vítězství, které by znemožnilo návrat bojů. A aby lidé zůstali jednotní.

- Ruské úřady oznámily snahu zvýšit produkci filmů oslavujících válku Moskvy na Ukrajině, píše agentura AP.

Vladimir Putin nařídil ministerstvu kultury, aby zajistilo výrobu filmů o "speciální vojenské operaci", jak Kreml nazývá svou invazi na Ukrajinu.

Ministerstvo také upřednostnilo určitá témata při přidělování státních finančních prostředků na filmy.

Patří mezi ně "hrdinství a obětavost ruských bojovníků" na Ukrajině a "boj proti moderním projevům nacistické a fašistické ideologie" - což je nepravdivé obvinění, které Putin vznáší na adresu kyjevských představitelů.

- Dva mrtví při ruském raketovém útoku na ukrajinskou Poltavskou oblast

Při nočním ruském raketovém útoku na centrální ukrajinskou Poltavskou oblast byli zabiti dva lidé, uvedl v pondělí gubernátor Dmytro Lunin.

    V důsledku nepřátelského útoku byli dva lidé zabiti, dva lidé byli převezeni do nemocnice s lehkými zraněními a místo pobytu dalších dvou osob je v současné době neznámé.

     Ukrajinská armáda uvedla, že Rusko v noci na dnešek vypálilo z Černého moře čtyři rakety, z nichž dvě byly sestřeleny.

Armáda oznámila, že oblast Kryvyj Rih byla rovněž zasažena raketami při samostatném útoku. Místní úřady uvedly, že bylo poškozeno několik soukromých domů, ale o obětech neinformovaly.

Náčelník generálního štábu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uvedl, že rakety zasáhly továrnu na výrobu rostlinného oleje v Myrhorodské oblasti, kde zabily dva lidi a pět dalších zranily.

"Ti lidé pracovali na noční směně," napsal Jermak na Telegramu.

- Mychajlo Podoljak, klíčový poradce prezidenta Volodymyra Zelenského, napsal na Twitteru:

    Veškerá Putinova domácí legitimita je postavena na přesvědčení ruských elit, že "válku ještě neprohrál".

    Kreml chápe nevyhnutelné: čím více bude Rusko ztrácet okupovaná území, tím rychleji bude podpora režimu klesat.

    Zavraždění Prigožina a příprava nové mobilizace k nasycení fronty je opatřením, které šetří čas. Ale hodiny už odpočítávají čas.

    Nebude to snadné, ale je naivní si myslet, že Ukrajina bude muset získat zpět území tím, že každý kilometr získá krví.

    Jakmile ukrajinské síly postoupí na jihu a dosáhnou administrativní hranice s Krymem, události získají jinou podobu. Nakonec vše skončí rychle a v jediném okamžiku, tak jak to začalo.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli večer zveřejnil krátké video, v němž nastínil některé priority pro nadcházející týden

    Jako obvykle proběhnou tento týden další schůzky se zaměstnanci. Agenda je již stanovena. Zejména; budou přijata rozhodnutí, která nám umožní dále posilovat naše bojovníky, která umožní vojenským velitelům přesněji připravit infrastrukturu pro nové ukrajinské letouny a diplomatům umožní aktivněji prosazovat v komunikaci s partnery vše, co naši bojovníci potřebují. Požadavky jednotlivých jednotek jsou velmi jasné.

- Ruská letecká agentura uvedla, že lety jsou dočasně omezeny

Ruské úřady poskytly některé další informace poté, co potvrdily, že jejich protivzdušná obrana v pondělí brzy ráno zničila dron blížící se k Moskvě, stejně jako k dalším dvěma regionům sousedícím s Ukrajinou.

Podle ruského ministerstva obrany se zdá, že drony sondují protivzdušnou obranu Moskvy z různých úhlů, přičemž ten pondělní byl sestřelen v Ljubertské oblasti jihovýchodně od hlavního města.
Podle agentury Reuters státní letecká agentura Rosaviacija uvedla, že tři letiště dočasně omezila lety, ale později se vrátila k normálnímu provozu.

První útoky dronů na hlavní město Moskva zaznamenala počátkem května, kdy byly dva z nich vystřeleny na Kreml, aniž by způsobily škody. Od té doby se staly častým jevem.

Většina z nich byla zachycena ruskou protivzdušnou obranou, ale několik z nich zasáhlo budovy v obchodní čtvrti hlavního města. Ukrajina téměř nikdy nepřijímá odpovědnost za údery na ruské území, ačkoli představitelé nad nimi často vyjadřují uspokojení.

- Zelenskyj tento týden navrhne přísnější opatření proti korupci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že v nadcházejícím týdnu požádá parlament o zpřísnění trestů pro osoby, které se provinily korupcí v době války.

Zde je úryvek z televizního rozhovoru, který v neděli sdílel na svém kanálu Telegram a o němž informovala agentura Reuters.

    Zadal jsem úkol pro legislativu a ukrajinským zákonodárcům budou nabídnuty mé návrhy na zrovnoprávnění korupce s velezradou v době války.

Ukrajina se v nejnovějším indexu vnímání korupce, který sestavila kampaňová skupina Transparency International, umístila na 116. místě ze 180 zemí.

Zelenskyj, který tvrdí, že ukončení úplatkářství je klíčem k porážce Ruska, také doufá, že bojem proti korupci usnadní partnerům podporu úsilí o obnovu, které bude stát miliardy dolarů.

Série vládních otřesů kvůli korupci zahrnovala Zelenského odvolání všech regionálních šéfů vojenských náborů tento měsíc po celostátním auditu.

- Zelenskyj říká, že volby by mohly proběhnout pod palbou, pokud Západ pomůže

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že demokratické volby by se mohly konat za války, pokud budou splněny určité podmínky, informuje agentura Reuters.

Volby se v současné době na Ukrajině nemohou konat za válečného stavu, který musí být každých 90 dní prodloužen a jehož platnost má příště vypršet 15. listopadu, tedy po obvyklém říjnovém termínu pro konání parlamentních voleb, ale před prezidentskými volbami, které by se normálně konaly v březnu 2024.

V televizním rozhovoru pro kanál 1+1 Zelenskyj uvedl, že o otázce voleb jednal s americkým republikánským senátorem Lindsey Grahamem, který minulý týden navštívil Kyjev. Podle něj by se volby mohly uskutečnit za předpokladu, že se partneři podělí o náklady, zákonodárci je schválí a všichni se dostanou k volebním urnám:

"Lindseymu jsem dal velmi jednoduchou odpověď, a to velmi rychle. Byl s ní velmi spokojen. Pokud k tomu budou naši zákonodárci ochotni."

Zelensky uvedl, že uspořádání voleb v době míru by stálo 135 milionů USD.

    "Nevím, kolik je potřeba v době války. Tak jsem mu řekl, že pokud USA a Evropa poskytnou finanční podporu ....

Dodal:

    "Nebudu brát peníze ze zbraní a dávat je na volby. A to je stanoveno zákonem.

Zelenskij řekl Grahamovi, že volební pozorovatelé budou muset jít do zákopů:

Graham řekl novinářům během brífinku v bunkru s kolegy senátory Richardem Blumenthalem a Elizabeth Warrenovou, oběma demokraty, že jeho vzkaz Zelenskému bude znít, že budou bojovat za to, aby zbraně proudily dál, "abyste mohli vyhrát válku, kterou si nemůžeme dovolit prohrát". Graham pak dodal následující:

    Ale řeknu mu také toto: Musíte udělat dvě věci najednou. Příští rok potřebujeme volby na Ukrajině. Chci, aby tato země měla svobodné a spravedlivé volby, i když je napadena.

- V noci došlo k dalšímu pokusu o útok dronem na Moskvu - nejnovějšímu ze série úderů na ruské hlavní město za posledních několik týdnů.

Podle úřadů systémy protivzdušné obrany dron při přiblížení k městu sestřelily a nedošlo k žádným zraněním.

- Vysoce postavený ukrajinský vládní úředník potvrdil bezpečnou plavbu druhého plavidla z ukrajinského přístavu Oděsa přes Černé moře poté, co Rusko v červenci odstoupilo od dohody uzavřené OSN, která umožňuje vývoz obilí.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v reakci na průzkumný dron amerického letectva nad Černým mořem vyslalo stíhací letoun. Tisková agentura Tass uvedla, že dron nenarušil ruskou státní hranici.

- Spoluzakladatel ruské technologické společnosti Yandex podal formální žádost o zrušení sankcí, které na něj EU uvalila, což je potenciální zkouška toho, zda bude EU přistupovat vstřícněji k osobnostem, které se distancují od Kremlu.

Podrobnosti v angličtině ZDE



1
Vytisknout
3341

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2023