Ruského uprchlíka málem v Itálii deportovali do Ruska

29. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Rus, který požádal o azyl ve Spojeném království, byl zatčen na letišti v Palermu a bylo mu řečeno, že bude poslán zpět do Ruska
 
Rusovi, který má ve Spojeném království status uprchlíka, hrozilo vydání do země původu, když se na konci týdenní dovolené v Palermu pokusil o návrat do Británie.

Uprchlíci mají právo cestovat do zahraničí na základě svých cestovních dokladů, ale tento případ vyvolává vážné obavy, nakolik je to bezpečné.

Padesátiletý muž, aktivista za lidská práva, který nemůže být z bezpečnostních důvodů jmenován, měl ve středu 23. srpna nastoupit se svou ženou a devítiletým synem v Palermu na let zpět do Spojeného království.

Poté, co nejprve prošel bezpečnostní kontrolou na letišti v Palermu, byl zatčen a převezen do sicilské věznice Pagliarelli. Hrozilo mu vydání do Ruska na základě zatykače vydaného v roce 2017 regionálním úřadem ruského ministerstva vnitra.

 

V Rusku spolupracoval se známými aktivisty, jako byla Anna Politkovská, protiputinovská novinářka, která byla zavražděna v roce 2006.

Z Ruska uprchl v obavě, že pokud zůstane ve své vlasti, bude ohrožen i jeho život. Kvůli zatykači z roku 2017 požádal ve Spojeném království o azyl a poté, co ve Spojeném království prošel důkladnou bezpečnostní kontrolou, mu byl udělen status uprchlíka.

Jeho manželka, šokovaná manželovým zatčením, se obrátila na pracovníky britského velvyslanectví s žádostí o pomoc, ale bylo jí řečeno, že nemohou pomoci obyvatelům Spojeného království, kteří mají status uprchlíka, ale pouze britským občanům.

Jeho žena řekla: "Nemysleli jsme si, že by se něco takového mohlo v Evropě stát. Mám o něj velký strach. Má vysoký krevní tlak, a když ho na letišti zatkli, úplně zbělel."

Poté, co se dozvěděla zprávu - z pondělního naléhavého soudního jednání o vydání u italského soudu -, že úředníci již neplánují usilovat o vydání jejího manžela do Ruska. 

Do případu se vložil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Itálii, který v pondělí u soudu v Palermu přednesl svá podání.

Ve svém prohlášení pro soud UNHCR uvedl, že muži "byl anglickými úřady udělen status uprchlíka. Na základě tohoto statusu [nemůže být] vyhoštěn, repatriován nebo vydán do země původu".

V prohlášení se dále uvádí: "UNHCR proto věří, že případ bude posouzen s ohledem na platné mezinárodní závazky a lidská práva."

Po soudním jednání byl muž v pondělí večer propuštěn z vězení a shledal se s manželkou a rodinou v Palermu. Rodina doufá, že se co nejdříve vrátí do Spojeného království.

Mužův italský právník Luca Bonanno poděkoval všem, kteří se podíleli na zastavení hrozby vydání. "Rozhodnutí palermského odvolacího soudu konečně vrátilo tomuto muži důstojnost," řekl. "Především díky uznání statusu uprchlíka ze strany Velké Británie."

Aktivistův  britský právník Fahad Ansari z advokátní kanceláře Riverway Law odsoudil politiku britského ministerstva zahraničí, který nepodporuje osoby, jimž byl ve Spojeném království udělen status uprchlíka, pokud se v zahraničí dostanou do potíží.

"Můj klient se ocitl v pekelné situaci, kdy neměl přístup ke konzulární pomoci, zatímco živořil v italském vězení a čekal na vydání do Ruska, kde by byl nevyhnutelně popraven.

Je nezbytné, aby britská vláda legislativně zajistila, že osoby, kterým poskytuje ochranu, budou moci tuto ochranu i nadále využívat formou konzulární pomoci při cestách do zahraničí."

Mluvčí italského velvyslanectví v Londýně sdělil  ještě před pondělním rozhodnutím soudu: "Jsme si vědomi případu, který jste zmínil. Zabývají se jím italské orgány ve spolupráci se svými britskými protějšky. Jedná se o standardní postup v takových situacích."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2717

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2023