Roman Joch je obětí nejistoty

9. 9. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta
Povšimněte si prosím, jaké pacient Roman J. vybral příklady údajných úspěchů patriarchátu. Jde o symboly pevnosti, v některých případech výrazně falické, jimiž nám pacient nepřímo sděluje, že v patriarchátu spatřuje nenahraditelnou oporu své trvalé existenciální nejistoty.

V případě Romana J. je tato vnitřní nejistota doprovázena určitou im-potencí k mobilizaci vnitřních prostředků, které umožňují jedinci dosahovat jakési rovnováhy mezi jistotou vlastního já a přirozenou nejistotou okolního světa, který nemáme pod kontrolou. 

Na rozdíl od jiných podobných případů Roman J. nehledá prostředky k vnitřnímu sebeujištění, což se u mužů manifestuje nejčastěji potřebou úspěchu v nějakém sportovním odvětví, případně zdokonalováním (opevňováním) míst určených k životu (dům, chata). 

Roman J. hledá útěchu a oporu v ideologii, která reprezentuje kompenzaci vnitřně pociťovaného deficitu, jenž se projevuje ataky těžko zvladatelné úzkosti. 

Musíme proto chápat, že Roman J. v projevech na obranu ideologie patriarchátu sděluje, že se cítí být znepokojen a ohrožen. 

Řešením v podobných případech bývá v první fázi projev pochopení, ujištění, že není třeba se obávat žádného ohrožení, nabourání onoho opevnění vnitřního, trvale oslabeného “já”. 

Pokud se stav pacienta zhoršuje, nabízí se pochopitelně terapeutická či farmakologická intervence. V případě silného ataku úzkosti je vhodné kombinovat s dočasnou hospitalizací.

Edit: Nepovažuju pana Jocha za nesvéprávného. Tahle perzifláž odráží absurdní postoj, v němž je patriarchát selektivně hodnocen jako triumf civilizace.

2
Vytisknout
3398

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2023