Ruské továrny vytvořily rekord v rozsahu nedodržení státních objednávek zbraní

15. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
Po začátku války s Ukrajinou obdržely ruské soudy rekordní počet trestních případů za nedodržení objednávek týkajících se obrany státu. V roce 2022 se jejich počet meziročně zdvojnásobil a za 8,5 měsíce roku 2023 byl zahájen stejný počet případů jako za celý rok 2021.

Hlavní důvody přerušení dodávek: Nedostatek komponentů v důsledku sankcí, korupce a nedostatek zaměstnanců. Trestní řízení se zahajuje, pokud nesplnění povinností vedlo k "závažnému porušení zákonem chráněných zájmů společnosti nebo státu". V ostatních případech obdrží zaměstnanec pokutu, kterou ukládá Federální antimonopolní služba.

Celkem bylo od začátku války nejméně 419 pracovníků obranného průmyslu "potrestáno rublem". Ve skutečnosti existuje více porušení, protože výpočet byl založen na počtu odvolání podaných proti rozhodnutím FAS.

V zásadě zaměstnanci leteckého a loďařského průmyslu, který je nejtěsněji svázán se západními součástkami, nemohou zvládnout úkoly ministerstva obrany. Vůdcem anti-ratingu je opravna lodí Zvězdočka, kde bylo pokutováno 74 zaměstnanců. Manažeři závodu byli opakovaně obžalováni v trestních případech a v roce 2020 byla společnost zařazena do registru bezohledných dodavatelů za narušení stomilionté státní zakázky.

Pokutováno bylo také nejméně 39 zaměstnanců Konstrukčního závodu zařízení, který vyrábí téměř všechny vysoce přesné zbraně pro frontu. Dva měsíce před válkou závod představil nový vývoj - řízenou střelu pro drony X-UAV - a slíbil zavedení hromadné výroby do dubna 2022, ale pak byl projekt opuštěn a vina visela na jednom ze zaměstnanců.

Kromě toho raketové a kosmické centrum Progress (34 zaměstnanců), výrobce jaderných ponorek a dieselelektrických ponorek Sevmaš (22) a Uralvagonzavod (20) byly mezi prvními pěti z hlediska pokut.

V případě opakovaného nedodržení objednávek z oblasti obrany státu hrozí pokutovaným zaměstnancům trestní řízení a trest až 10 let. Kvůli vleklé válce většina obranných podniků přešla na třísměnný režim, ale nakonec čelí nedostatku personálu.

O nedostatku personálu v obranném průmyslu se začalo mluvit loni v létě: Pak místopředseda vlády Jurij Borisov předpověděl, že v blízké budoucnosti bude obrannému průmyslu chybět asi 400 tisíc lidí, z nichž 120 tisíc jsou odborníci s vysokoškolským vzděláním.

Jeho předpovědi se naplnily. A v dubnu 2023 nedostatek personálu dosáhl dalšího rekordu od roku 1996, podle průzkumu provedeného Gajdarovým institutem pro hospodářskou politiku.

Dalším důvodem narušení vládních nařízení je korupce. V květnu si šéf vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin stěžoval na rozsáhlé podvody v obranném průmyslu. "V této těžké době pro zemi, plnící obranné objednávky, naše korporace fakticky dovolují korupci a krádeže. Prostě není kam jinam jít," řekl. V loňském roce poslal vyšetřovací výbor soudům 8 700 případů korupce v obranném průmyslu, což je o 700 více než v roce 2021.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2674

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2023