Němečtí poslanci vyzvali kancléře, aby poskytl Ukrajině střely Taurus

15. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Skupina tří německých poslanců poslala dopis německému kancléři Olafu Scholzovi a požadovala dodávku střel s plochou dráhou letu Taurus na Ukrajinu, informuje Der Spiegel.

Poslanci argumentují, že Ukrajina potřebuje německé střely dlouhého doletu, aby "specificky oslabila ruskou válečnou logistiku" uprostřed probíhající protiofenzívy.

Dopis napsali Andreas Schwarz ze Scholzovy vlastní Sociálně demokratické strany, Anton Hofreiter ze Zelených a Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová ze Strany svobodných demokratů.

Všechny tři strany tvoří současnou vládní koalici v Bundestagu, německém parlamentu. Stracková-Zimmermannová je šéfem parlamentního výboru pro obranu.

Ukrajina předala Německu žádost o střely Taurus v květnu.

"Svoboda Ukrajiny je také svobodou Evropy," a čím více času německá vláda stráví "hodnocením" situace, "tím více lidí zemře," komentoval Strack-Zimmermann na X, dříve známém jako Twitter.

Dopis zdůraznil, že Kyjiv "nás v osobních rozhovorech ujistil, že tento zbraňový systém bude použit výhradně na ukrajinském území".

"Nevidíme důvod pochybovat o tomto závazku," napsali poslanci.

V létě se v médiích objevily zprávy, že německá vláda váhá s dodáním střel odpalovaných ze vzduchu, které mají dosah až 500 kilometrů, kvůli obavám, že budou použity při útocích na ruské území.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v srpnu zdůraznil, že střely Taurus budou "použity výhradně uvnitř našich hranic".

V současné době je v německých vojenských skladech uloženo 600 střel Taurus.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2619

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023