Britské střely s plochou dráhou letu byly použity při významném ukrajinském útoku na ruskou ponorku

15. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Británie poskytla rakety Storm Shadow ukrajinským ozbrojeným silám počátkem roku. Mohou být vystřeleny ukrajinskými letadly na vzdálenost větší než 300 km, píše Deborah Haynes.

Ukrajina použila britské střely s plochou dráhou letu při významném útoku na velitelství ruské černomořské flotily na okupovaném Krymu, informuje Sky News.

Ruská ponorka a válečná loď byly poškozeny při palbě na loděnici v Sevastopolu, což znamená potenciálně největší úder proti ruským námořním cílům za této války.

Ukrajinský a západní zdroj uvedly, že byly použity britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Záběry na sociálních sítích zachytily exploze a plameny, které ve středu v časných ranních hodinách zachvátily loděnici.

Rusko uvedlo, že proti zařízení bylo vypáleno 10 střel s plochou dráhou letu, z nichž sedm bylo sestřeleno protivzdušnou obranou. Útok tří bezpilotních člunů byl prý zmařen.

Ukrajina potvrdila, že zasáhla ruské námořní cíle a přístavní infrastrukturu ve městě Sevastopol, které Rusko anektovalo v roce 2014, ale oficiálně neřekla jak.

Nicméně generálporučík Mykola Oleščuk, velitel ukrajinského letectva, zveřejnil na svém telegramovém kanálu obrázek hořící loděnice s titulkem: "A zatímco okupanti 'útočí' a stále se vzpamatovávají z noční bavlny [ukrajinský slang pro výbuchy] v Sevastopolu, děkuji pilotům letectva ozbrojených sil Ukrajiny za jejich vynikající bojovou práci!"

Spojené království poskytlo střely Storm Shadow ukrajinským ozbrojeným silám počátkem roku.

Francie také dodala ukrajinské armádě střely s plochou dráhou letu.

"Byly to Storm Shadow," řekl jeden ze zdrojů.

Britské ministerstvo obrany se zatím nevyjádřilo.

Admirál Sir Ben Key, šéf královského námořnictva, byl dotázán na útok v Sevastopolu během projevu na zbrojním veletrhu v Londýně.

Nehovořil o žádných podrobnostech a nebyl dotázán na potenciální zapojení střel ze strany Spojeného království, ale řekl: "[Ukrajinci] demonstrují, co lze udělat prostřednictvím inovativních myšlenkových procesů a ochoty riskovat."

"Jak jsme viděli v řadě různých oblastí, provedli některé opravdu významné úpravy taktiky, techniky a schopností, abychom se pokusili vytvořit výhodu nad Rusy a já tomu opravdu tleskám."

Jedná se o první známý úspěšný útok proti ruské ponorce od počátku války.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2829

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023