Nafta začala mizet z čerpacích stanic ve středním Rusku

15. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Palivová krize, která zachvátila jižní regiony Ruska, se blíží k Moskvě. Po regionech Rostov a Astrachaň a  Stavropolském a Krasnodarském kraji začala motorová nafta mizet z čerpacích stanic v centrální části Ruské federace.

V Tule je na jedné z čerpacích stanic palivo prodáváno pouze právnickým osobám a benzín AI-92 je čerpán na kupony. V Čuvašsku, na jedné ze soukromých čerpacích stanic, náklady na motorovou naftu vzrostly na 80 rublů na litr.

Vláda obviňuje z palivové krize "šedé vývozce", kteří nakupují benzín a naftu za domácí ceny dotované z rozpočtu a pak je vyvážejí do zahraničí a prodávají je za zahraniční měnu. Objem tohoto stínového vývozu odhadl šéf ministerstva energetiky Nikolaj Šulginov od začátku roku na několik milionů tun.

Připomněl, že kabinet má v úmyslu zakázat volný vývoz ropných produktů: Pouze omezený počet společností bude moci obchodovat s benzínem a naftou za zahraniční měnu. Seznam je nyní schvalován.

Od začátku roku velkoobchodní ceny benzínu v Rusku vzrostly o více než 70 % a v létě se "oheň" rozšířil na trh s naftou, který od začátku července vzrostl o téměř 40 %. Ve velkoobchodě začal litr motorové nafty stát více než 70 rublů, ale ukázalo se, že je stejně nemožné koupit palivo i za historicky rekordní ceny.

Podle obchodníků s ropou je nedostatek paliva uměle vytvářen ropnými společnostmi. Mají rezervy ve výši 2 miliony tun benzínu a 3 miliony tun nafty, ale ropné společnosti nespěchají, aby se s nimi rozloučily, protože vysoké ceny jim kompenzují snížení dotací z rozpočtu od 1. září.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2992

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023