Německo: Úder proti nenávisti k Izraeli

3. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
Bylo to oznámeno před třemi týdny - a nyní ministryně vnitra Faeserová zakázala organizacím Hamás a Samidún působit v Německu.

Německý kancléř Olaf Scholz to oznámil již před třemi týdny a ve čtvrtek spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová oznámila, že to bylo realizováno: Sociální demokratka oznámila zákaz činnosti Hamásu a zákaz sdružování protiizraelské skupiny Samidún v Německu.

"Antisemitismus nemá v Německu místo," řekla Faeserová. Cílem Hamásu je zničit Izrael. Samidún má "antisemitský, nelidský světonázor". Jejich spontánní oslavy po masakru Hamásu 7. října v Izraeli byly "nechutné". Právní stát zde postupuje "se vší svou přísností".

Zpočátku nebyly provedeny žádné prohlídky ani zatčení. Od nynějška jsou aktivity pro obě skupiny v této zemi zakázány, stejně jako používání jejich symbolů. Pokud to příznivci poruší, vystavují se trestnímu stíhání. V případě Hamásu nedošlo k úplnému zákazu organizování, protože tato skupina je zahraniční organizací.

Až dosud nebyl Hamás v Německu zakázán, protože v této zemi nemá pevnou strukturu. Úřad pro ochranu ústavy připisuje skupině v Německu asi 450 příznivců. Podle tajné služby využívá Spolkovou republiku Německo Hamás hlavně jako útočiště a pro získávání finančních prostředků nebo nábor nových příznivců. Spolková prokuratura také klasifikuje Hamás jako teroristickou organizaci.

Skupina Samidún také nemá v této zemi pevnou strukturu a říká se, že má jen několik desítek aktivistů – ale jsou velmi aktivní. Samidún se dostal do centra pozornosti v den masakru Hamásu, kdy jeho příznivci rozdávali baklavu v berlínské čtvrti Neukölln. Na sociálních sítích to bylo popsáno jako "oslava vítězství odboje".

Samidún oslavuje "hrdinský odpor" Hamásu

Dodnes tato skupina oslavuje teror Hamásu jako "hrdinský odpor" proti "koloniálnímu sionistickému násilí". Znovu a znovu se používá slogan, že Palestina musí dosáhnout "od řeky k moři" – což má za cíl zničit Izrael.

Organizace Samidún byla založena v USA v roce 2011 a podporuje palestinské vězně v izraelských věznicích. Skupina je napojena na Lidovou frontu pro osvobození Palestiny (PFLP), která je bezpečnostními agenturami klasifikována jako teroristická. Přinejmenším v Izraeli je za teroristickou považován i sám Samidún.

V Německu skupina nedávno vyzvala k celonárodním protiizraelským protestům. V sobotu udělá totéž i na velké demonstraci v Berlíně. Samidún již po oznámení zákazu prohlásil, že zákaz právně napadne a "bude si stát za svým".

Nicméně samidúnské podorganizace "Hirak – Mobilizace palestinské mládeže" a "Hirak e.V." jsou nyní zakázány. Síť je namířena proti myšlence mezinárodního porozumění, obhajuje násilí a ohrožuje mírové soužití v Německu.

Spolkový sněm volá po dalším zákazu

Ve stejný den, kdy Scholz oznámil zákazy, k nim vyzval i Spolkový sněm. Poslanci zároveň vyzvali k zákazu Islámského centra v Hamburku, které je považováno za prodlouženou ruku Íránu, který podporuje Hamás. K tomuto zákazu nedošlo. Je také považován za obtížnější z hlediska implementace. Asociace, která provozuje šíitskou "mešitu Imáma Alího", sama sebe popisuje jako náboženskou instituci, která je politicky "neutrální" a prosazuje mír.

Hizballáh, který působí v Libanonu, měl již od roku 2020 zakázáno působit v Německu. V té době také probíhaly prohlídky v několika spolkových zemích a konfiskace majetku skupiny.

Celý článek v němčině: ZDE

1
Vytisknout
2694

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023