Válka mezi Izraelem a Hamásem: Macron varuje, že izraelský plán na likvidaci Hamásu povede k válce, která bude trvat deset let

3. 12. 2023

čas čtení 19 minut
- "Mého tátu a bratříčka Izraelci zabili..."

- Další večer intenzivních útoků v Chan Junisu. James Elder z UNICEF už nemá slov:



- Izraelci usmrtili na Západním břehu dva chlapce, šestnáct a čtrnáct let:

- Všichni v Dair Albalah uprostřed pásma Gazy mají hlad, bojí se, je jim zima a jsou bez naděje. Doslova čekají na bezprostřední smrt:

 


- Zprávy o novém útoku na uprchlický tábor Džabalíja

Hani Mahmoud, který v průběhu války připravoval reportáže z Chán Júnisu pro Al-Džazíru, uvádí, že nedávný izraelský úder na uprchlický tábor Džabalíja zanechal "desítky mrtvých a další pohřbené pod troskami".

Uvádí: "Tento počet rychle roste, protože se jedná o velmi hustě obydlené oblasti. Pro záchranáře je obtížné se k těmto lidem dostat. Jsou také terčem útoků."

Další reportér Al Džazíry sdělil televizi, že "rozsah zkázy se nedá popsat" a že celý obytný blok byl srovnán se zemí i s mnoha lidmi uvnitř.

- Halima Abdel-Rahmanová, vdova a matka čtyř dětí v Gaze, řekla agentuře Associated Press, že už nebude dbát na izraelské příkazy k evakuaci. Agentuře sdělila, že v říjnu utekla ze svého domova do oblasti u Chán Júnisu, kde bydlí u příbuzných.

"Okupace vám řekne, abyste šli do této oblasti, a pak ji bombarduje," řekla telefonicky. "Skutečnost je taková, že v Gaze není žádné místo bezpečné. Na severu zabíjejí lidi. Zabíjejí lidi na jihu."
 

- Hlavní žalobce mezinárodního trestního soudu v neděli prohlásil, že jeho úřad "dále zintenzivní své úsilí o pokrok ve vyšetřování" na okupovaných palestinských územích poté, co poprvé od svého jmenování navštívil tento region.


Od vypuknutí války po smrtících útocích Hamásu a dalších ozbrojenců ze 7. října, při nichž na jihu Izraele zahynulo asi 1 200 lidí, většinou civilistů, se množí stížnosti na porušování mezinárodního práva ze strany Hamásu a izraelských sil, uvedla agentura AP. Přibližně 240 dalších osob bylo zajato jako rukojmí.

Haagský soud vyšetřuje zločiny na palestinských územích spáchané oběma stranami od roku 2021, ale zatím neoznámil žádná obvinění. Izrael není členským státem soudu a neuznává jeho jurisdikci.

Prokurátor Karim Khan v písemném prohlášení vydaném po své návštěvě uvedl, že byl svědkem "scén vypočítavé krutosti" v místech útoků ze 7. října.

"Útoky proti nevinným izraelským civilistům ze 7. října představují jedny z nejzávažnějších mezinárodních zločinů, které otřásají svědomím lidstva, zločinů, k jejichž řešení byl Mezinárodní trestní soud zřízen," uvedl a dodal, že on a jeho žalobci pracují na tom, "aby byli odpovědní pohnáni k odpovědnosti".

Dodal, že je připraven spolupracovat s místními prokurátory v souladu se zásadou komplementarity - ICC je soudem poslední instance, který byl zřízen pro stíhání válečných zločinů v případech, kdy místní soudy nemohou nebo nechtějí jednat.

Khan rovněž navštívil palestinské představitele v Ramalláhu, včetně prezidenta Mahmúda Abbáse.


-  Přes noc a v neděli bylo hlášeno těžké bombardování v oblasti Chán Júnisu a jižního města Rafáh, stejně jako v částech na severu, které byly ohniskem izraelské letecké a pozemní kampaně.

- Šéf OSN pro lidská práva vyzval k ukončení války s tím, že utrpení civilistů je "příliš velké na to, aby se dalo snést".

-  Mnoho z 2,3 milionu obyvatel území se tísní na jihu poté, co izraelské síly nařídily civilistům opustit sever v prvních dnech dvouměsíční války, kterou vyvolal útok Hamásu a dalších ozbrojenců ze 7. října, při němž na jihu Izraele zahynulo asi 1 200 lidí, většinou civilistů. Dalších asi 240 osob bylo zajato jako rukojmí.

-Podle deníku Haaretz zasáhly dvě rakety obytnou oblast ve Sderotu na jihu Izraele. Nejsou žádné zprávy o obětech.

- Izraelská armáda oznámila, že "několik vojáků IDF bylo lehce zraněno" v důsledku protitankové palby na vozidlo v oblasti Bejt Hillel v severním Izraeli. Uvedla, že bylo zjištěno několik odpalů z nitra Libanonu a že izraelské síly nyní udeřily na místo odpalu.

I- zrael tvrdí, že zničil 500 tunelových šachet Hamásu v Gaze

Izraelská armáda tvrdí, že od 27. října, kdy IDF zahájily pozemní operaci v Gaze, našla přibližně 800 šachet vedoucích k tunelům a bunkrům Hamásu. Uvedla, že zničila více než polovinu z nich.

"Tunelové šachty se nacházely v civilních oblastech, z nichž mnohé byly v blízkosti nebo uvnitř civilních budov a staveb, jako jsou školy, školky, mešity a dětská hřiště," uvedla podle agentury Reuters armáda v nedělním prohlášení.

Z přibližně 800 objevených šachet bylo podle armády 500 zničeno pomocí různých operačních metod, včetně "detonace a zapečetění".


-  75 % obyvatel Gazy je vnitřně vysídleno

Humanitární agentura OSN (OCHA) uvedla, že při dvou sobotních incidentech v severní části Gazy zahynulo nejméně 160 Palestinců: při bombardování šestipatrové budovy v uprchlickém táboře Džabalíja a celého bloku ve čtvrti města Gazy.

"Před bombardováním izraelské síly shazovaly letáky nařizující evakuaci těchto oblastí," uvedla OCHA ve zprávě.

Agentura AFP uvádí, že podle nového odhadu OCHA je vnitřně vysídleno přibližně 1,8 milionu lidí, což je zhruba 75 % obyvatel Gazy, oproti předchozímu číslu 1,7 milionu.


- V první adventní neděli vybombardovalo izraelské letectvo školu Svaté rodiny v Gaza City, která patří katolické církvi a ukrývají se v ní vyhnaní lidé - mysleli si, že jsou v církevní instituci v bezpečí. Nikde v Gaze není bezpečno:

- V projevu na tiskové konferenci na okraj klimatických jednání COP28 OSN v Dubaji Macron uvedl, že Izrael riskuje rozpoutání války, která bude trvat deset let

Izrael v reakci na útok ze 7. října pohrozil, že zlikviduje Hamás a rozpoutal leteckou a pozemní kampaň, při níž zahynulo více než 15 000 lidí, většinou  civilistů.

"Co znamená úplné zničení Hamásu a myslí si někdo, že je to možné? Pokud ano, válka bude trvat deset let," řekl Macron v sobotu.

"Myslím, že se nacházíme v bodě, kdy izraelské orgány budou muset přesněji definovat svůj cíl a požadovaný konečný stav."

Poté, co izraelská armáda v pátek po krachu týdenního příměří obnovila ostřelování pásma Gazy, Macron hovořil o potřebě "zintenzivnit úsilí o dosažení trvalého příměří" v konfliktu.

Macron v sobotu odcestoval do Dauhá k setkání s katarským emírem Tamimem bin Hamadem al-Thani, jehož vláda hraje ústřední roli v diplomatickém úsilí o ukončení konfliktu.
Jeho pětihodinová zastávka v Dauhá však přišla těsně po odjezdu izraelských vyjednavačů.

Izrael a Hamás se vzájemně obviňují z rozpadu příměří, které před svým vypršením umožnilo propuštění 80 izraelských rukojmích výměnou za 240 palestinských vězňů.

Izraelská armáda uvedla, že od zhroucení příměří provedla v Gaze více než 400 úderů, zatímco Hamás oznámil "raketovou palbu" na několik izraelských měst a obcí včetně Tel Avivu.

Macron měl v plánu podniknout rozsáhlou cestu po Blízkém východě, ale místo toho jednal o konfliktu na okraj jednání OSN o klimatu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ani vůdce palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se dubajského summitu nezúčastnili.

V říjnu se Macron s Netanjahuem setkal v Izraeli.

Podle analytiků Macronovy návštěvy Dubaje a Dauhá ilustrují obtíže, kterým jeho vláda čelí při hledání způsobu, jak konflikt ovlivnit.

"Francie a Macron v této krizi příliš nenacházejí své místo," uvedla Agnes Levalloisová, viceprezidentka Institutu pro výzkum a studie Středomoří a Blízkého východu.


- Netanjahu vyhrožuje,  že bude pokračovat v útoku na Gazu s "rostoucí silou"

V sobotu večer uspořádal izraelský premiér Benjamin Netanjahu tiskovou konferenci, na které vyhrožoval, že bude pokračovat v pozemním útoku "s rostoucí silou" a uvedl, že je to jediný způsob, jak dosáhnout izraelského cíle "zlikvidovat Hamás a propustit naše rukojmí".

Řekl, že IDF a bezpečnostní síly pokračují v pozemním vpádu při dodržování mezinárodního práva - což je tvrzení, které bylo opakovaně zpochybněno  pozorovateli lidských práv a světovými představiteli včetně španělského premiéra.

Netanjahu uvedl, že vojáci se během přestávky v bojích připravili na pokračující boje "s plnou silou".

    "Předevčírem jsem nařídil IDF, aby společně s válečným kabinetem obnovily boje, a to se zvýšenou silou. Za posledních 24 hodin jsme zničili více než 400 cílů teroristů Hamásu. Provedli jsme rozsáhlé letecké útoky v Chán Júnisu. Zlikvidovali jsme teroristy a infrastrukturu v Bejt Lahíji. Pokračujeme v akcích v severní části pásma Gazy."

Mezitím v Dubaji francouzský prezident Emmanuel Macron varoval, že takový cíl by mohl přinést desetiletý konflikt.

"Co znamená úplné zničení Hamásu a myslí si někdo, že je to možné? Pokud ano, válka bude trvat deset let," řekl Macron na tiskové konferenci na okraj klimatických jednání OSN COP28 v Dubaji.

"Myslím, že se nacházíme v bodě, kdy izraelské orgány budou muset přesněji definovat svůj cíl a požadovaný konečný stav."

- Izraelská armáda vydala prohlášení, v němž uvádí, že v poslední době zasáhla cíle uvnitř Sýrie a Libanonu

Napsala na svých kanálech sociálních médií:

    Na začátku dnešního dne bylo identifikováno odpálení raket ze Sýrie směrem k izraelskému území. Odpal nebyl podle protokolu zachycen. Dělostřelectvo IDF zasáhlo zdroj odpalu.

Kromě toho dnes v noci teroristé odpálili protitankovou střelu, která dopadla na otevřené prostranství v oblasti Yiftah v severním Izraeli. Nebyli hlášeni žádní zranění. Dělostřelectvo IDF dále zasáhlo několik míst v Libanonu.

Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Izraelští osadníci v sobotu pozdě večer zaútočili na dvě palestinské vesnice na okupovaném Západním břehu Jordánu,  zabili jednoho muže a zapálili auto.

Palestinská záchranná služba podle agentury Reuters uvedla, že 38letý muž ve městě Karavát Bani Hasan na severu Západního břehu Jordánu byl postřelen do hrudníku a zemřel, když se obyvatelé střetli s osadníky a izraelskými vojáky.

Izraelská armáda uvedla, že konfrontaci mezi obyvateli a osadníky rozehnala. Uvedla, že Palestinci v reakci na to stříleli pyrotechniku a jeden Izraelec a čtyři Palestinci byli zraněni.

Při dalším incidentu Wajih Al-Qat, předseda místní rady vesnice Madama poblíž města Nábulus na severním břehu Jordánu, uvedl, že skupina asi 15 osadníků zapálila auto a kameny rozbila okna jednoho domu.

Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel Světové zdravotnické organizace, znovu vyzval k příměří a popsal nepředstavitelné scény z návštěvy týmu WHO v nemocnici v Gaze.

    "Zprávy o pokračujících bojích a těžkém bombardování v Gaze jsou děsivé. Včera náš tým navštívil lékařskou nemocnici Nassar na jihu země. Byla přeplněná tisícovkou pacientů - třikrát více, než je její kapacita.

    Nespočet lidí hledalo útočiště a zaplnilo každý kout zařízení. Pacienti byli ošetřováni na podlaze a křičeli bolestí.

    Tyto podmínky jsou více než nevyhovující - pro poskytování zdravotní péče nepředstavitelné. Nenacházím dostatečně silná slova, abych vyjádřil naše znepokojení nad tím, čeho jsme svědky.

    Příměří. TEĎ."

- Při izraelském náletu na dům východně od města Rafáh na jihu Gazy bylo zabito sedm Palestinců a několik dalších bylo zraněno, uvedlo v neděli ministerstvo vnitra vedené Hamásem.

Hamas a palestinská skupina Islámský džihád rovněž oznámily "raketové ostřelování" několika izraelských měst a obcí včetně Tel Avivu. Stalo se tak v době, kdy IDF oznámily smrt dvou vojáků - první od pátečního ukončení týdenního příměří. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo za stejnou dobu zabito více než 200 Palestinců, což zvyšuje celkový počet více než 15 000 mrtvých v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu. Ministerstvo nerozlišuje mezi úmrtími civilistů a bojovníků, ale uvedlo, že 70 % zabitých tvoří ženy a děti.

- Spojené království oznámilo, že bude provádět pozorovací lety nad východním Středomořím, včetně operací ve vzdušném prostoru nad Izraelem a Gazou "na podporu činnosti při záchraně rukojmích".
V prohlášení zveřejněném v sobotu britská vláda uvedla: "Pozorovací letouny nebudou vyzbrojeny, nebudou mít bojovou úlohu a jejich úkolem bude výhradně vyhledávání rukojmích. Příslušným orgánům odpovědným za záchranu rukojmích budou předávány pouze informace týkající se záchrany rukojmích."

- Dvě letadla katarských ozbrojených sil v sobotu přepravovala pomoc pro Palestince v Gaze, oznámilo katarské ministerstvo zahraničí. Obě letadla přepravila 62 tun pomoci sestávající z potravinových zásob a vybavení přístřeší. Sobotní dodávka z Kataru zvyšuje celkové množství letadel s pomocí vyslaných do Gazy z Kataru na 35.

-  Americký ministr obrany Lloyd Austin v sobotu vyzval Izrael k ochraně civilistů v době, kdy Izrael zesiluje své útoky na území Gazy, při nichž za poslední dva měsíce zahynulo více než 15 200 Palestinců. V projevu na Reaganově národním obranném fóru v Kalifornii Austin řekl: "V takovémto druhu boje je těžištěm civilní obyvatelstvo. A pokud je zaženete do náruče nepřítele, nahradíte taktické vítězství strategickou porážkou."

- Podle UNRWA, hlavní agentury OSN pro palestinské uprchlíky, je v Gaze přibližně 50 000 těhotných žen, přičemž denně jich porodí více než 180. "Poporodní péče pokračuje v přístřešcích, ale podmínky pro novorozence nejsou vůbec vhodné," uvedla agentura.

-  Zástupce šéfa Hamásu Sálih al-Arúrí řekl v sobotu televizi Al-Džazíra, že dokud nebude v Gaze uzavřeno příměří, nebudou s Izraelem vyměněni žádní další rukojmí, uvedla agentura Reuters. Podle Arouriho  jsou rukojmími, které Hamás stále drží, izraelští vojáci a civilní muži, kteří dříve sloužili v izraelské armádě. Zbývající rukojmí nebudou propuštěni, dokud nebude uzavřeno příměří a nebudou propuštěni také všichni Palestinci držení v izraelských věznicích.

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce přijala v sobotu přes hraniční přechod Rafáh 100 kamionů s humanitární pomocí, oznámila tato humanitární organizace. Kamiony obsahovaly potraviny, vodu a humanitární pomoc,   zdravotnický materiál a léky.

- Mluvčí izraelské armády obhajoval využívání umělé inteligence ze strany IDF poté, co deník Guardian a izraelsko-palestinská publikace +972 Magazine a partnerský hebrejskojazyčný list Local Call informovaly o tom, že IDF využívají k výběru cílů bombardování v Gaze nástroj řízený umělou inteligencí. V odpovědi na otázku uživatele Twitteru v konverzaci ve Spaces mluvčí IDF Jonathan Conricus uvedl: "V čemkoli, co je generováno strojem, je vždy ve smyčce člověk, který má definitivní a výkonné slovo nad čímkoli, co je generováno strojem ... a je odpovědný za svá rozhodnutí."

Organizace Unicef odsoudila "pokračující válku proti dětem", poté, co  Izrael urychleně obnovil údery na Gazu.  V rozhovoru s novináři v kanceláři OSN v Ženevě prostřednictvím videospojení z Chán Júnisu mluvčí Unicefu James Elder uvedl: "Bombardování začalo jen několik vteřin poté, co skončilo příměří," a poté odsoudil "pokračující válku proti dětem".

- Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v sobotu prohlásila, že "Spojené státy za žádných okolností nedovolí nucené přesídlení Palestinců", uvádí se v prohlášení, které zveřejnil Bílý dům. V něm se uvádí: "Viceprezidentka zopakovala, že Spojené státy za žádných okolností nedovolí nucené přemístění Palestinců z Gazy nebo Západního břehu Jordánu, obléhání Gazy nebo překreslení hranic Gazy."

- Palestinské skupiny pro lidská práva se v sobotu odmítly setkat s prokurátorem mezinárodního trestního soudu Karimem Khanem a obvinily ho, že upřednostňuje izraelská obvinění z porušování práv před dlouhodobými palestinskými obviněními. Khan navštívil Izrael a okupovaný Západní břeh Jordánu na základě žádosti skupiny zastupující rodiny obětí útoku ozbrojenců Hamásu na Izrael ze 7. října, ale měl se také setkat s palestinskými představiteli v Ramalláhu. Palestinští aktivisté však podle agentury Reuters uvedli, že se s ním odmítnou setkat, protože mají námitky proti tomu, co považují za nerovné zacházení s izraelskými a palestinskými případy.

Podrobnosti v angličtině ZDE






0
Vytisknout
2520

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2023