Kterak není vyloučeno, že premiér při jednání s lékaři vyloučí mechanismus

1. 12. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Průlom. Den před začátkem kolapsu nemocnic se premiér prý dohodl s lékaři. Na čem? Na penězích. Na čem konkrétně? Na tom, že se bude hledat mechanismus, jak se tyto peníze prý propíšou do příjmů lékařů. Není to skvělé? Konečně máme řešení: bude se hledat řešení. Není vyloučeno a vyloučíme (viz dole).

Zástupce mladých lékařů a viceprezident Lékařské komory v jedné osobě, který vedl klíčová jednání, dnes vyzvat lékaře, aby „v následujících víkendových dnech péči zajistili“. A co pak? V neděli večer se dozvíme, že vyzývá, aby lékaři zajistili péči do úterka? Nebo do středy? A co ve čtvrtek v poledne? A co nemocnice? Plánují péči takhle ze dne na den? Není to strašlivá fraška?

 

Výše zmíněný mechanismus se asi najde během víkendu. Opravdu? Nebo ho budou hledat do Vánoc? A kterých? 2025, nebo 2026? Ale třeba se opravdu najde během pár dní nebo pár hodin. To se to nemohlo udělat před týdnem nebo měsícem? Opravdu ne? Samé otázky.

Tohle ale přináší skutečnou útěchu (Přáda je ten viceprezident Lékařské komory): „Vyloučeno není podle Přády ani to, že by se znovu volalo lidem, kterým už musela být kvůli omezení provozu odložena operace, například kloubů nebo kýly, na příští rok.“ Představte si telefonát takovému zoufalému člověku:

Vážený pane, vážená paní, odložili jsme vám operaci, ale není vyloučeno, že odkládáme odložení, dokud nenajdeme mechanismus, jehož nalezení není taktéž vyloučené, ovšem během hledání mechanismu vás budeme informovat a vzbuzovat ve vás naději a beznaději podle průběhu vyjednávání. Hlavně si nemyslete, že je něco jisté!

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-fiala-oznamil-dohodu-s-lekari-40452647

Pozn. JČ:V Británii čeká na přijetí u odborného lékaře osm milionů lidí. Lékaři tam stávkují už přes rok. Česká vláda je velmi podobná neumětelské britské, až na to, že ta britská je horší.

1
Vytisknout
3841

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2023