Zdá se, že sociální pracovníci vydrží od politiků úplně vše. Chtěl bych být ledním medvědem v Praze, být sociálně vyloučený je totiž peklo….

1. 12. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

"Nic není pro klienta více matoucí a ohrožující než nejasná identita sociálních pracovníků"

(Geert Van der Laan, 1998)


Opět v tomto týdnu kolečko v terénu, na úřadech - nechci se pořád opakovat, ale SITUACE se stále zhoršuje.

Nikdo neřeší hlavně ten strašný nárůst stresu a agresivity u zoufalých lidí, kteří si svoji zlost vybíjejí na opuštěných, osamělých, psychosomaticky a imunitně nemocných, nešťastných pracovníků a pracovnic v této oblasti.



 

Jít dnes na nejmenovaný úřad práce byl opravdu moc smutný pohled. Všichni se bojí mluvit, natož před novináři, tvrdé tresty, obrovský tlak na výkon, nikoho nezajímá, zda se jedná o rodičovský příspěvek nebo dávky hmotné nouze - prostě technokratický přístup - spis jako spis, vyplaceno nebo nevyplaceno, tabulka - tečka. Nic mezi tím, nikdo nehodnotí, že klient HN je daleko složitější než vysokoškolačka na rodičovské, je s ním obrovská práce, nervové vypětí, agresivní projev ze zoufalosti, kolik papírů musí ještě doložit.

Procházím kolem přepážek, není úřední den, vidím naprosto zničené, nervově vysílené ženy středního věku, občas i slzy…Když se rozpovídali, prosí, abych je HLAVNĚ nejmenoval ( to nikdy nedělám a ÚP také nejmenuji) - líčí, jak nespí, berou až dva neuroly denně o úředním dnu, antidepresiva jsou samozřejmostí.

Včera někdo z klientů hodil dvě židle za přepážku, následoval pohovor, zda úřednice jednala správně. Je zde strach i volat Policii ČR, vše se bere jako nezvládnutí profesionálního výkonu. Zaměstnanci sdělují, že třeba nemají ani obálky a přelepují adresy, šetří se na papíru, na pravitkach, na tužkách….

Skoro každý čeká jak na smilování, až najde jinou práci v oboru nebo i mimo něj. MPSV je tak arogantní, že zaměstnává přes agentury lidi, kteří jsou bývalí klienti - minimální plat, to je přesná ukázka, jak si to představují. Místo toho, aby úřady práce vytvořily precedens pro celou oblast zaměstnávání a vytvořily kvalitní místa, tvoří v souladu s agenturní mafii další prekarizovaná místa.

Denně vidím na ulicích a ve své kanceláři stále více a vice zbědovaných lidí bez peněz, bez bytu, bez ubytovny….Nejsou peníze, nerostou na stromě, slyším od politiku a političek, jejich hlavní náplní je vytvořit podmínky, aby se toto sociální šílenství nedělo.

Oni však ve shodě Magistrátu hlavního města Prahy mají řešení (pro mnoho mých klientů definitivní/ konečné). Toto jsou jejich nápady, které vstoupí do historie:

  • zlikvidujeme okolí Hlavního náměstí za více než miliardu. Zničíme park, postavíme “kýčovité monstrum jak v Dubaji” a předseda výboru (komise) pro sociální oblast Pavel Mareš si tento naprosto antihumánní krok, který je jednoznačně namířen proti lidem bez domova u Hlavního nádraží pochvaluje a říká mu v tzv. “Marešové sociálu na svých fb stránkách” velmi vtipně “Hlaváčkovo nádraží” (podle politika STANU Hlaváčka). A potom, že nejsou peníze na sociální oblast?

  • to další expertka z domovské Prahy 10 za Piráty, dnes náměstkyně primátora paní Jana Komrsková na MHMP má v gesci novou výstavbu pavilonu pro několik ledních medvědů ( tuším, že tři) a teď všichni sociální pracovníci, kteří sháníte bundy a svetry pro lidi bez domova dobře poslouchejte:

    Ten pavilon má stát 1 miliardu 200 milionů…Dovedete si představit, co by za tuto částku mohlo být krizových lůžek na sociálně/zdravotním pomezí? Odklonit, vytěsnit, zlikvidovat - paní a páni politici : Historie si Vás bude pamatovat….



4
Vytisknout
5900

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2023