Krize na Blízkém východě: Izraelci už v Gaze zabili 26 422 lidí

28. 1. 2024

čas čtení 17 minut
- Země, které pozastavily financování klíčové agentury OSN pro pomoc, "otevřeně porušují" příkaz Mezinárodního soudního dvora

Expertka OSN varoval, že země, které pozastavují financování Agentury OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky, porušují příkaz Mezinárodního soudního dvora poskytovat účinnou pomoc v Gaze.

Francesca Albanese, zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná palestinská území, varovala, že rozhodnutí pozastavit financování UNRWA "zjevně odporuje" příkazu Mezinárodního soudního dvora umožnit, aby se k obyvatelům Gazy dostala účinná humanitární pomoc".

"Bude to znamenat právní odpovědnost - nebo zánik (mezinárodního) právního systému," napsala na Twitteru.

- Papež František vyzval k respektování civilistů v konfliktních oblastech a uvedl, že lidé jsou unaveni válkami, které označil za "katastrofu pro národy a porážku lidstva".

Po nedělní modlitbě Anděl Páně na Svatopetrském náměstí papež řekl, že obyvatelstvo je třeba respektovat také na Blízkém východě, zasaženém válkou mezi Izraelem a Hamásem.

Vedoucí Norské rady pro uprchlíky: Dárci, kteří "lehkomyslně pozastavují" dary, ohrožují "život zachraňující pomoc" organizace UNRWA v Gaze.

Jan Egeland, generální tajemník Norské rady pro uprchlíky, prohlásil, že "život zachraňující pomoc" v Gaze je ohrožena tím, že dárci "bezohledně pozastavují pomoc" UNRWA, Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky.

"UNRWA oprávněně vypověděla smlouvy těm, kteří údajně porušují naši zásadu neutrality," napsal na Twitteru. Dárci, nenechte hladovět děti kvůli hříchům několika jednotlivých humanitárních pracovníků."

Představitelé humanitárních organizací varovali, že riziko úmrtí na nemoci, kterým lze předcházet, a riziko hladomoru roste, protože přísun pomoci, jako jsou potraviny a léky, na území je jen zlomkem toho, co bylo před válkou.

Podle agentury Reuters je většina z 2,3 milionu obyvatel Gazy nyní odkázána na pomoc UNRWA, včetně asi milionu lidí, kteří před izraelským bombardováním uprchli a ukrývají se v jejích zařízeních.

- Agentura Reuters přinesla tuto zprávu o zoufalé situaci některých rodin, které uprchly z Chán Júnisu kvůli izraelskému útoku na druhé největší město pásma Gazy:
 


 
    V neděli byly z Chán Júnisu vysídleny další rodiny. Někteří lidé se vydali po prašných cestách, aby se dostali blíže k městu Rafáh podél hranic s Egyptem nebo k Deir Al-Balah na severu.

    Jiní zamířili na západ do oblasti zvané Al-Mawasi, kde obyvatelé popisují, že se tísní na malém prostoru.

    "Je to tak přeplněné, jak jen to jde," řekl elektrikář Abu Raouf, otec čtyř dětí. "Lidé ztratili schopnost myslet, schopnost cítit, pohybují se jako roboti, je jen otázkou času, kdy Izrael pošle tanky i sem, není tu žádné bezpečné místo."

    Reem Abu Tair opustil Chán Júnis v zimě  se třemi dětmi, z nichž jedno je kojenec.

    "Podařilo se nám zachránit si život, unikli jsme bombardování a zkáze, která nás obklopuje, jen abychom skončili v zimě. Takže pokud dítě nezemře kvůli bombardování, zemře kvůli chladu," řekl Abu Tair.


- Ministerstvo zdravotnictví Gazy: Zdravotnické systémy v nemocnicích Názir a al-Amal zcela selhaly

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gazy Ašraf al-Qidra, kterého citovala agentura Reuters, uvedl, že "v nemocnicích Násir a al-Amal zcela selhal systém zdravotní péče".

Palestinští zdravotníci a obyvatelé uvedli, že Izrael nadále bombarduje oblasti kolem dvou hlavních nemocnic v jižním městě Chán Júnis.

Jak jsme již dříve informovali, Palestinská společnost Červeného půlměsíce uvedla, že lékařské týmy v nemocnici Amal nebudou moci provádět operace, protože zásoby kyslíku jsou vyčerpány.

Nemocnice Násir byla údajně přes noc zcela bez proudu. Lékaři bez hranic ve svém pátečním prohlášení uvedli:

    Uprostřed pokračujících těžkých bojů a bombardování v Chán Júnisu na jihu Gazy, Palestina/OPT, došlo ke kolapsu životně důležitých zdravotnických služeb v nemocnici Násir, která je v současné době největším fungujícím zdravotnickým zařízením v enklávě. Lékaři bez hranic/Doctors Without Borders (MSF) vyjadřují politování nad situací, kdy lidé v případě velkého přílivu válečných zraněných nemají žádnou možnost, kam se vydat za ošetřením...

    V nemocnici Nasser zůstává 300 až 350 pacientů, kteří nemohou být evakuováni, protože je to příliš nebezpečné a nejsou tam žádné sanitky. Tito pacienti mají válečná zranění, jako jsou otevřené rány, tržné rány po explozích, zlomeniny a popáleniny.



- Počet obětí v Gaze dosáhl 26 422, uvedlo ministerstvo zdravotnictví

Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 26 422 Palestinců a 65 087 jich bylo zraněno, uvedlo v neděli ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Za poslední den bylo zabito 165 Palestinců a 290 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo.

Většinu obětí tvoří ženy a děti, uvedlo ministerstvo, a další tisíce těl pravděpodobně zůstávají nespočítány pod sutinami po celé Gaze.

- Izraelský velvyslanec v OSN kritizuje Guterrese za apel požadující pokračování financování UNRWA

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan kritizoval generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese za jeho výzvu, aby dárcovské státy "zaručily kontinuitu" UNRWA.

Stalo se tak poté, co se Velká Británie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Švýcarsko a Finsko připojily ke Spojeným státům, Austrálii a Kanadě a pozastavily financování poté, co UNRWA odhalila, že bylo zahájeno vyšetřování 12 zaměstnanců, kteří se údajně podíleli na útoku vedeném Hamásem 7. října, při němž zahynulo 1 140 lidí.

Erdan uvedl, že šéf OSN opakovaně ignoroval "důkazy", které mu byly předloženy ohledně zapojení UNRWA do "podněcování a terorismu".

"Každá země, která pokračuje ve financování UNRWA před komplexním vyšetřováním této organizace, by měla vědět, že její peníze mohou být použity k terorismu a pomoc, která bude UNRWA převedena, se může dostat k teroristům Hamásu místo k obyvatelům Gazy," napsal v neděli na Twitteru.

- Američtí vyjednavači pokročili v přípravě potenciální dohody o zastavení války mezi Izraelem a Hamásem 
 
Podle dvou vysokých představitelů americké administrativy dosahují vyjednavači USA pokroku v přípravě potenciální dohody, na jejímž základě by Izrael na dva měsíce přerušil vojenské operace proti Hamásu v Gaze výměnou za propuštění více než 100 rukojmích zajatých při útoku na Izrael 7. října, informovala agentura Associated Press.

Tito úředníci, kteří si kvůli citlivým jednáním přáli zůstat v anonymitě, v sobotu uvedli, že podmínky dosud neuzavřené dohody se budou odvíjet ve dvou fázích.

V první fázi by se boje zastavily, aby Hamás mohl propustit zbývající ženy, staré lidi a zraněné rukojmí.

Izrael a Hamás by se pak během prvních 30 dnů pauzy snažily vypracovat podrobnosti pro druhou fázi, v níž by byli propuštěni izraelští vojáci a civilisté. Vznikající dohoda rovněž vyzývá Izrael, aby do Gazy vpustil více humanitární pomoci.

Deník Guardian podmínky potenciální dohody nepotvrdil a Izrael ani Hamás se k ní nevyjádřily.

Zpráva agentury AP pokračuje:

Přestože navrhovaná dohoda válku neukončí, američtí představitelé doufají, že by taková dohoda mohla položit základy pro trvalé řešení konfliktu.

Deník New York Times v sobotu poprvé informoval, že bylo dosaženo pokroku na cestě k dohodě o přerušení bojů výměnou za zbývající rukojmí.

Očekává se, že ředitel CIA Bill Burns projedná obrysy vznikající dohody, až se v neděli ve Francii setká s Davidem Barneou, šéfem izraelské zpravodajské agentury Mossad, katarským premiérem Mohammedem bin Abdulrahmanem Al Thani a šéfem egyptské zpravodajské služby Abbasem Kamelem, aby jednali o vyjednávání o rukojmích.

Prezident Joe Biden v pátek telefonicky hovořil s egyptským prezidentem Abdelem Fattáhem el-Sísím a katarským vládnoucím emírem šejkem Tamímem bin Hamadem al-Tháním, přičemž hovory s oběma lídry byly zaměřeny na situaci s rukojmími.

Bílý dům v prohlášení o Bidenově hovoru s katarským vůdcem uvedl:

"Oba lídři potvrdili, že dohoda o rukojmích je zásadní pro zavedení delší humanitární přestávky v bojích a zajištění další životně důležité humanitární pomoci pro potřebné civilisty v celé Gaze. Zdůraznili naléhavost situace a uvítali úzkou spolupráci mezi svými týmy, která přispěla k pokroku v nedávných jednáních."


- Ministr zahraničí Spojeného království David Cameron by měl zajistit, aby Spojené království po rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ) o izraelské válce v Gaze "stálo na správné straně dějin", uvedla Skotská národní strana (SNP).


Soud OSN se v rozhodnutí zveřejněném v pátek po žalobě podané Jihoafrickou republikou  nařídil Izraeli, aby zajistil, že jeho síly nebudou páchat genocidu na Palestincích v Gaze.

Brendan O'Hara, mluvčí SNP pro zahraniční záležitosti, v dopise Cameronovi uvedl:  "Dalo by se namítnout, že k tomu, aby demokratický nebo morálně zdravý stát přijal opatření k zabránění genocidy, není třeba rozhodnutí soudu."

Dodal: "Doufám, že ministr zahraničí nebude potřebovat tento dopis jako připomínku právních povinností, které nyní padají na vládu Spojeného království, právních povinností, které měly být morálními povinnostmi již před třemi měsíci."

O'Hara dále vyzval vládu Spojeného království, aby se vyhnula tomu, že dá Izraeli "bianko šek", a dodal, že "jsme již dávno zavřeli oči".

Řekl: "Naléhavě žádám vládu Spojeného království, aby se zavázala stát na straně Jihoafrické republiky, na správné straně historie.

    Dnešní rozhodnutí tuto válku neukončí, ale žádám vládu Spojeného království, aby udělala to, co je správné, a dodržovala předběžná opatření.

    Vláda Spojeného království musí jednat rychle a rázně, aby přesvědčila svého přítele Izrael, aby příkaz dodržoval a zabránil aktům genocidy vůči palestinskému lidu."
 
- Podle katarského ministerstva zahraničí jednali katarský premiér a ministr zahraničí šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a íránský ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian o úsilí o deeskalaci války v Gaze.

V prohlášení ministerstvo uvedlo:

Diskutovali o vztazích spolupráce mezi oběma zeměmi a o nejnovějším vývoji války v pásmu Gazy a způsobech deeskalace situace.

    Předseda vlády a ministr zahraničních věcí potvrdili závazek Kataru vyvíjet úsilí při zprostředkování a usnadňování jednání mezi Íránem a západními zeměmi, včetně pokračování v provádění nedávné dohody mezi Íránem a Spojenými státy, kterou Katar zprostředkoval.

Katar měl zásadní podíl na zajištění týdenního příměří v listopadu, kdy bylo propuštěno více než 100 rukojmích výměnou za 240 žen a dětí držených v izraelských věznicích. Od té doby ztroskotala četná kola jednání.

- Izraelská armáda údajně vydala další příkaz k evakuaci obyvatel některých čtvrtí v Chán Júnisu na jihu pásma Gazy.

Informuje o tom Al-Džazíra:

    Avichay Adraee, mluvčí izraelské armády v arabštině, uvedl, že Palestinci ze čtvrtí Nassr a al-Amal spolu s obyvateli uprchlického tábora a centra oblasti musí "okamžitě" odejít.

    Bylo jim řečeno, aby se vydali do al-Mawasi, kam byly dříve nuceny se přestěhovat statisíce lidí.

    Izraelské armádní letectvo rovněž potvrdilo, že v Chán Júnisu probíhají "intenzivní boje", a v neděli provedlo několik náletů.

- Generální tajemník OSN António Guterres požádal dárcovské státy, aby "zaručily kontinuitu" palestinské uprchlické agentury (UNRWA) poté, co několik z nich zastavilo financování kvůli obvinění z účasti zaměstnanců na útoku Hamásu na Izrael ze 7. října.

Guterres uvedl v sobotním prohlášení:

"I když chápu jejich obavy - sám jsem byl těmito obviněními zděšen - důrazně vyzývám vlády, které pozastavily své příspěvky, aby zajistily kontinuitu činnosti UNRWA."

Izrael tvrdí, že se několik zaměstnanců UNRWA podílelo na útoku Hamásu, což vedlo některé klíčové dárcovské země k pozastavení jejich financování.

UNRWA kvůli obviněním Izraele propustila několik zaměstnanců a slíbila důkladné prošetření tvrzení, která nebyla specifikována, zatímco Izrael vyhrožuje, že po válce zastaví práci agentury v Gaze.

Konflikt mezi Izraelem a UNRWA následuje po pátečním rozhodnutí mezinárodního soudního dvora OSN, podle něhož musí Izrael zabránit možným aktům genocidy v konfliktu a povolit další pomoc do Gazy.

Guterres uvedl: "Odporné údajné činy těchto zaměstnanců musí mít následky. Desetitisíce mužů a žen, kteří pracují pro UNRWA, z nichž mnozí se nacházejí v jedněch z nejnebezpečnějších situací pro humanitární pracovníky, by však neměly být trestány. Je třeba uspokojit naléhavé potřeby zoufalých obyvatel, kterým slouží."

Guterres potvrdil, že v obviněních, která OSN vyšetřuje, bylo uvedeno 12 zaměstnanců UNRWA. Devět z nich bylo propuštěno, jeden zemřel a "totožnost dalších dvou se objasňuje", uvedl.

Několik klíčových dárcovských zemí UNRWA uvedlo, že v návaznosti na obvinění dočasně pozastaví své současné nebo budoucí příspěvky, včetně USA, Velké Británie, Kanady a Švýcarska.

- Hamás v sobotu vystoupil  proti izraelským "hrozbám" vůči UNRWA a vyzval OSN a další mezinárodní organizace, aby "neustupovaly hrozbám a vydírání".


- Rozhodnutí USA, Velké Británie a dalších západních zemí zmrazit financování agentury OSN pro palestinské uprchlíky výrazně zhorší humanitární krizi v pásmu Gazy, varovali Palestinci. Velká Británie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Švýcarsko a Finsko se připojily k USA, Austrálii a Kanadě a pozastavily financování poté, co UNRWA, Agentura OSN pro pomoc a práci v Palestině, sdělila, že bylo zahájeno vyšetřování 12 zaměstnanců, kteří se údajně podíleli na útoku vedeném Hamásem 7. října, při němž zahynulo 1 140 lidí.

- Izraelský ministr zahraničí uvedl, že jeho země bude usilovat o to, aby UNRWA po válce přestala v Gaze působit.
Izrael usiluje o to, aby "UNRWA nebyla součástí dne poté", řekl v sobotu Israel Katz.

- Hamás uvedl, že Izrael vede "podvratnou kampaň" proti agenturám OSN, které Palestincům v Gaze dodávají pomoc. Prohlášení militantní skupiny poukázalo na izraelské obvinění ze "spolčení" mezi Světovou zdravotnickou organizací a Hamásem, které agentura OSN v pátek odmítla.

-  Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvýšil veřejný tlak na Katar, aby pomohl zajistit propuštění zbývajících rukojmích v Gaze. Na otázku ohledně svých poznámek za zavřenými dveřmi, jejichž zvukový záznam tento týden unikl do izraelské televize, že upouští od poděkování Kataru za jeho zprostředkování a považuje ho za "problematické", Netanjahu novinářům odpověděl: "Nic neberu zpět."

-  Palestinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že okamžité příměří je "jediným způsobem", jak realizovat páteční prozatímní rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora. Rozsudek  požadoval, aby se Izrael pokusil omezit počet mrtvých a škody při své ofenzívě. Ministerstvo rovněž odsoudilo to, co označilo za "jasné izraelské odhodlání pokračovat v ničení pásma Gazy a proměnit ho v neobyvatelné místo".

- Poradce USA pro národní bezpečnost Jake Sullivan naléhal na čínského ministra zahraničí Wang Yi, aby využil čínského vlivu a pomohl omezit podporu Íránu pro Húsíje po jejich útocích na lodní dopravu v Rudém moři. Podle amerického úředníka Peking sdělil Washingtonu, že tuto otázku vznese vůči Teheránu. Washington čeká, zda tak Čína učiní a jak účinný bude tento kontakt, dodal úředník.

- Posádky uhasily požár na palubě palivového tankeru Marlin Luanda poté, co bylo plavidlo v pátek v Adenském zálivu zasaženo húsijskou protilodní střelou, uvedl obchodník s komoditami Trafigura.
Dodala, že hašení požáru podpořila plavidla indického, amerického a francouzského námořnictva. Na palubě nebyly hlášeny žádné oběti ani zranění.

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce v sobotu již šestý den po sobě odsoudila obléhání a útoky na nemocnici al-Amal a sídlo její pobočky v Chán Júnisu. Uvedla, že "obléhání a jeho důsledky" jsou "hrubým porušením mezinárodních dohod, zejména ustanovení mezinárodního humanitárního práva, která izraelské okupaci ukládají respektovat znak Červeného půlměsíce".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2082

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2024