Turecko se chystá zvýšit výrobu výbušnin, aby Ukrajině dodali granáty

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
USA požádaly Turecko, aby zvýšilo dodávky výbušnin pro výrobu munice NATO ráže 155 mm, kterou Ukrajina zoufale potřebuje, řekly agentuře Bloomberg zdroje obeznámené s diskusí.

Podle nich by potenciálně turecké dodávky výbušnin mohly ztrojnásobit výrobu granátů. To zase pomůže Washingtonu zvýšit objem munice dodávané na Ukrajinu. Spojené státy žádají Turecko, aby vyrábělo více trinitrotoluenu (TNT), protože kvůli válce na Ukrajině je ve světě nedostatek výbušnin, včetně TNT.

Mezi Spojenými státy a Tureckem již byly navázány vojenské vazby, připomíná Bloomberg. Pentagon již dříve podepsal smlouvu s tureckou obrannou společností Arca Defense na dodávku 116 tisíc kusů munice v letošním roce. Granáty pro Spojené státy bude také vyrábět společnost Repkon. Předpokládá se, že do roku 2025 budou její výrobní závody vyrábět 30 % veškeré americké munice ráže 155 mm. Do té doby se Spojené státy chystají zvýšit výrobu granátů ráže NATO na 100 tisíc měsíčně.

Spojené státy se přitom od podzimu nedokázaly dohodnout na přidělení dodatečné pomoci Ukrajině ve výši 61,4 miliardy dolarů.

V tuto chvíli mohou Spojené státy a EU dodávat Ukrajině maximálně 1,2 milionu granátů ročně, zatímco Rusko vyrábí asi 250 tisíc dělostřelecké munice měsíčně, citovala CNN odhady zpravodajských informací ze zemí NATO.

Celkový poměr zdrojů zatím poskytoval Rusku výhodu na bojišti, ale poskytnutí americké pomoci může situaci ovlivnit. Na začátku března západní spojenci Ukrajiny shromáždili potřebné finanční prostředky na nákup 800 tisíc granátů pro ozbrojené síly Ukrajiny. Tato munice může být na frontové linii již v březnu nebo dubnu, napsala agentura Bloomberg. Česká republika původně nabízela nákup munice mimo země EU. Německo, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko, Dánsko, Kanada, Francie a Polsko souhlasily s účastí na této iniciativě.

Podle vojenských expertů potřebuje Ukrajina k úspěšnému odporu proti ruským jednotkám nejméně 200 tisíc granátů měsíčně. Právě nedostatek munice byl hlavním důvodem ztráty Avdijivky, kterou musely ukrajinské jednotky opustit v polovině února po více než čtyřech měsících vyčerpávajících bojů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1273

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2024