Ve slovenských prezidentských volbách zvítězil odpůrce ukrajinské vlády Peter Pellegrini

7. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Blízký spojenec populistického premiéra Roberta Fica získal 53,85 % hlasů a porazil prozápadního opozičníka Ivana Korčoka

 
Vládní kandidát nacionalistické levice Peter Pellegrini zvítězil ve slovenských prezidentských volbách před liberálním prozápadním opozičním kandidátem Ivanem Korčokem.

Blízký spojenec populistického premiéra Roberta Fica získal po sečtení hlasů z více než 98 % volebních místností statistickým úřadem v sobotním druhém kole voleb 53,85 % hlasů a předstihl tak bývalého ministra zahraničí Korčoka, který měl 46,14 %.

 

V projevu v Bratislavě Pellegrini slíbil, že "zajistí, aby Slovensko zůstalo na straně míru, a ne na straně války".

Korčok uznal porážku a pogratuloval vítězi. "Jsem zklamaný," řekl a dodal, že výsledek respektuje.

Pellegrini se stal šestým slovenským prezidentem od doby, kdy země získala nezávislosti po rozdělení Československa v roce 1993 a vystřídal Zuzanu Čaputovou, první ženu v čele státu.

Čaputová, věrná podporovatelka sousední Ukrajiny v jejím boji proti ruské invazi, loni v červnu oznámila, že se nebude ucházet o znovuzvolení poté, co jí bylo vyhrožováno smrtí.

Pellegriniho vítězství upevnilo Ficovu moc tím, že jemu a jeho spojencům poskytlo kontrolu nad významnými strategickými posty.

Slovensko prezident vybírá premiéra po parlamentních volbách, skládá přísahu nové vládě a jmenuje soudce ústavního soudu. Prezident může také vetovat zákony, ačkoli parlament může veto přehlasovat.. Hlava státu má rovněž právo udělovat milost odsouzeným.

Většina výkonných pravomocí náleží vládě v čele s předsedou vlády.

Ficova populistická  strana Smer zvítězila v zářijových parlamentních volbách na proruské a protiamerické platformě.

Pellegrini, 48, který je zastáncem silné role státu, stojí v čele levicového Hlasu, strany,  která ve volbách skončila třetí a připojila se k vládní straně Fica a ultranacionalistické Slovenské národní strany.

Kritici se obávají, že Slovensko pod Ficovým vedením opustí svůj prozápadní kurz a a bude následovat maďarský směr pod vedením populistického premiéra Viktora Fica. Orbána.

Nová vláda okamžitě zastavila veškeré dodávky zbraní na Ukrajinu. Tisíce lidí vyšly do ulic po celém Slovensku, aby se shromáždily proti Ficovým proruským a jiným politikám. včetně plánů na změnu trestního zákoníku a převzetí kontroly nad veřejnoprávními médii.

Před hlasováním Pellegrini řekl. agentuře AFP, že Evropská unie a NATO jsou "rozděleny". na ty, kteří jsou pro pokračování války mezi Ruskem a Ukrajinou] za každou cenu, a těmi, kteří požadují zahájení "mírových jednání".

Korčok, bývalý velvyslanec v USA a Německu, pevně podporuje členství Slovenska v EU a NATO.

Pellegrini, který byl bývalým Ficovým náměstkem ve Směru, se v roce 2018 stal premiérem, poté, co byl Fico nucen odstoupit po rozsáhlých protivládních pouličních protestech. protestů kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Pellegrini se s Ficem dočasně rozešel poté, co skandály zmítaný Smer prohrál předchozí volby v roce 2020.

S Pellegriniho vítězstvím se Fico odrazil od dvou po sobě jdoucích prezidentských volebních porážek. Fico byl v prezidentském hlasování poražen Andrejem Kiskou před deseti lety, zatímco Čaputová si připsala vítězství nad kandidátem, kterého podpořil ve volbách v roce 2019.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2085

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2024