Desetitisíce Izraelců se shromáždily na demonstraci proti Netanjahuovi, izraelské ničení Gazy trvá nyní půl roku

7. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
 
V  Tel Avivu demonstrovalo proti Netanjahuovi asi 100 000 lidí, ke kterým se později připojily rodiny rukojmích z Gazy


Desetitisíce Izraelců vyšly v sobotu do ulic, aby protestovaly proti Benjaminu Netanjahuovi.

Podle organizátorů se na křižovatce v Tel Avivu přejmenované na náměstí Demokracie, tak přejmenovaného po loňských masových protestech proti kontroverzním soudním reformám.

Protestující skandovali "volby teď" a vyzývali izraelského premiéra k rezignaci.

Shromáždění se konala i v dalších městech, jednoho z nich ve Kfar Sabě se před svým odjezdem na jednání do Washingtonu zúčastnil i vůdce izraelské opozice Jair Lapid.

 

"Ničemu se nenaučili, nezměnili se," řekl a dodal: "Dokud je nepošleme domů, nedají této zemi šanci pohnout se kupředu."


Izraelská média uvedla, že na shromáždění v Tel Avivu došlo ke střetům mezi demonstranty a policií, a policie uvedla, že jeden protestující byl zatčen.

Později se k protestujícím v Tel Avivu připojily rodiny rukojmích z Gazy a jejich příznivci.

Izraelská armáda oznámila, že vojáci nalezli tělo rukojmího uneseného palestinskými ozbrojenci během 7. října.

Tělo Elada Katzira, 47letého farmáře z kibucu Nir Oz, bylo objeveno komandem v jižní části Chán Júnisu, uvedly Izraelské obranné síly (IDF). Uvedla, že byl zabit svými únosci z Palestinského islámského džihádu (PIJ) a pohřben v polovině ledna, přičemž se odvolala na informace zpravodajských služeb a neuvedla další podrobnosti. PIJ se k tomu bezprostředně nevyjádřila.

Nález Katzirova těla zvýšil počet těl rukojmích, které armáda podle svých slov během války přivezla z Gazy, na 12. Podle armády je v Gaze stále zadržováno 129 rukojmích, z toho 34 je považováno za mrtvé.

Podle izraelských údajů si útok Hamásu vyžádal v jižním Izraeli smrt 1 170 lidí, většinou civilistů.

Izraelská odvetná ofenziva proti Hamásu zabila v Gaze nejméně 33 137 lidí, většinou žen a dětí, uvádí ministerstvo zdravotnictví na území ovládaném Hamásem.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1447

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2024