Více než 150 židovských hollywoodských umělců vyzývá k příměří v pásmu Gazy

7. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty
 

"Jsme hrdí židé, kteří odsuzují přeměnu židovské identity a vzpomínky na holocaust ve zbraně ospravedlňující to, co mnozí odborníci na mezinárodní právo, včetně předních vědců zabývajících se holocaustem, označili za 'probíhající genocidu'," uvádějí umělci v dopise, mezi nimiž je i známý herec Joaquin Phoenix, Susan Sarandonová a veterán Elliot Gould. "Podporujeme všechny, kdo volají po trvalém příměří."

V dokumentu uvádějí, že vyjadřují lítost nad úmrtími v Palestině a Izraeli v průběhu let, včetně 1200 Izraelců zabitých při útocích Hamásu v říjnu loňského roku. Dopis je na podporu projevu režiséra Jonathana Glazera na letošním předávání Oscarů.


 
Režisér filmu Zóna zájmu, který získal Oscara za nejlepší zahraničníí film, při předávání cen vyzval k příměří v Gaze: "Odmítáme vyprávět budoucím generacím příběh o našem mlčení, o tom, že jsme stáli stranou a nic nedělali. Jak řekl šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths: 'Historie se dívá'," uvedli v dopise a citovali Griffithsovo pondělní prohlášení. "Je třeba, aby se k nim (obyvatelům Gazy) dostala humanitární pomoc," píše se v dopise. 

Tento druh demonstrace je důležitý, aby upozornil na sofistiku, která se snaží podsouvat antisionismus každému, kdo se odváží kritizovat izraelský masakr Palestinců v pásmu Gazy. Protože jsou tito židé slavní, jsou zároveň nepodezřelí z toho, že se dopouštějí etnických předsudků vůči sobě samým, a protože jsou celebritami, zajišťují si, že se dostanou na titulní stránky novin po celém světě. 

Hrůza z nelidských akcí Hamásu v říjnu mnohé zaslepila před nepřiměřeností reakce Benjamina Netanjahua. Postupem času si však stále více lidí uvědomuje, že izraelské síly používají nepodloženou výmluvu, že když ničí nemocnice nebo obytné oblasti a zabíjejí tisíce dětí, bombardují pouze místa, kde se ukrývají teroristé z Hamásu. Čiré lži, které jsou stále méně věrohodné. Izraelské síly prostě zabíjejí ve velkém, bez rozdílu, s jasným rasistickým a genocidním postojem. 

Míra hrůznosti nechutných říjnových akcí Hamásu rozpoutala v mnoha izraelských židech a jejich příznivcích po celém světě divoký instinkt, který živí cynické a propagandistické ospravedlňování činů čistě kolektivní pomsty. 

Zdá se, že Hamás porazil Izrael, protože ačkoli ztrácí desítky tisíc svých krajanů, výsledkem politicko-ideologické marketingové války je vychýlení kyvadla podpory palestinské věci směrem ke slabší straně této špinavé a vojensky jednostranné války. Dlouhodobým efektem je rostoucí počet budoucích členů Hamásu a podobných organizací, možný vznik i nových, extremističtějších skupin z nových generací, které vidí toto krveprolití. Izrael zase ztratil část podpory mimo své území, což oslabuje jeho geopolitickou moc a ohrožuje klíčovou podporu Bílého domu.

Netanjahu se nepochybně v budoucnosti objeví v učebnicích dějepisu jako jeden z velkých padouchů této éry zamořené krajní pravicí po celém světě. 

2
Vytisknout
1773

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2024